Bäst i mars

I mars läser Culte en litterär pärla, känner sig levande av en inspirerande utställning och sveps med i en ljuvlig film. Mars månads bästa kulturtips vill du inte missa!

/ 20.03.2024

Karin tipsar

BOK: Rent hus av Alia Trabucco Zerán (Wahlström & Widstrand) 
I en fängelsecell sitter hembiträdet Estela. I sju år har hon tjänstgjort hos en välbärgad familj i Santiago. Nu är flickan i huset död. Vad gick fel? Estela berättar allt från början. Om fikonträden, gatuhunden, hur det är att vara osynlig. Och trots att vi vet hur det slutar är det olidligt spännande. Rent hus är en litterär pärla, fantastiskt översatt av Hanna Nordenhök.

BIO: May. December
Todd Haynes film May. December är löst baserad på fallet med Mary Kay Letourneau som groomade sin 13-årige elev. Letourneau blev sedan gravid med hans barn i fängelset och efter frisläppningen fortsatte relationen i över 20 år. I filmen följer vi Elizabeth (Natalie Portman), en skådespelare som ska studera Gracie Atherton-Yoo (Julianne Moore) inför filmatiseringen av hennes öde som är mycket snarlikt Letourneaus. May December är en klaustrofobisk film om narcissism, makt och lögner som sitter kvar långt efter man lämnat biosalongen. 

FILM: 100 årstider (Draken Film)
Verklighet och dikt flyter samman i Giovanni Bucchieris film om den första (och största) kärleken och psykisk ohälsa. 100 årstider var Guldbagge-nominerad till årets bästa film men sågs bara av ett hundratal personer på bio. Filmen förtjänar ett betydligt bättre öde än så. Nu finns den på Draken Film – se den! Du kommer inte ångra dig. 

Marie tipsar

KONST: Gör det själv på Galleri 3, Kulturhuset Stockholm
Säg ”gör det själv-kultur” och du har halva inne på mig. Så förtjust är jag i det stökiga, punkiga, brinnande, alternativa och skeva som ofta finns i DIY-konsten. Lägg till namn som Ragnar Persson, Moki Cherry och Sture Johannesson och du får mig på fall. Utställningen på Kulturhuset ger mig min beskärda del av tuschteckningar, färgexplosioner och dödskallar och är passionerad, inspirerande och rolig. Jag känner mig lite mer levande när jag går därifrån. 

BOK: Frukt & bär A–Ö av Paul Svensson (Bonnier Fakta)  
Hur kan man motstå en bok om frukt och bär? Svar: Det kan man inte. Frukt & bär A–Ö gör dig hungrig och är en bibel för den som älskar att laga mat med överraskande komponenter, eller helt enkelt bara har fattat hur mångfacetterade frukt och bär är. Passar tydligen till allt om man ska tro Paul. Han skickar också med viktig bonusinfo kring vilka släktingar ett åkerbär har och varför han inte kan motstå en bra äppelpaj. 

Lina tipsar

TEATER: Världen av i går (Moment:) 
En slags collage-teater med utgångspunkt i Stefan Zweigs bok Världen av i går från 1942. I ett antal scener (där vissa är obligatoriska och alltid ingår i föreställningen, medan andra är valbara och slumpvis väljs ut vid varje speltillfälle) spelar två skådespelare ackompanjerade av två musiker upp delar av innehållet i en bok som de själva säger är omöjlig att iscensätta. Från de dallrande dagarna innan första världskriget bröt ut 1914, via tillbakablickar i Zweigs ungdomsår, och vidare mot Europas sönderfall, andra världskrigets utbrott och Zweigs självmord. Det handlar om demokrati, ideologi och ideal. Och vad som händer när ett samhälle väljer att blunda. En pjäs som säger lika mycket om vår egen tid. 

BIO: Det finns alltid en morgondag
Italiensk dramakomedi i svartvitt om våld mot kvinnor. Hmm, det låter svårt. Ändå hade den här filmen större publik i Italien än Barbie-filmen förra året. Platsen är Rom, strax efter andra världskrigets slut. Delia kämpar för att få ihop tillvaron. Hon har fyra jobb samtidigt som hon ska sköta hushållet, ta hand om sina tre barn, en sängliggande svärfar och en make som misshandlar henne både fysiskt och psykiskt. Men när hon inser att hennes dotter håller på att göra samma ödesdigra livsval som hon själv gjorde 30 år tidigare väcks ett motstånd till liv. Det här är en film som man faktiskt bara sveps med i. Det är otroligt snyggt berättat med blinkningar till film och historia vi känner igen, och samtidigt smart och varmt och håller publiken på halster när klockan bokstavligen tickar mot det avgörande slutet. Bellissimo!