Bäst i oktober

I oktober skrattar Culte åt en teaterpjäs så att magen värker, läser den vackraste boken som någonsin gjorts, väljer en favoritpodd som navigerar i omvärlden och ser en fascinerande film som väcker fler frågor än svar. Månadens kulturtips är här!

/ 31.10.2023

Karin tipsar

BOK: Roman 4 av Claes de Faire (Kaunitz-Olsson)
Vid något tillfälle beskrev Claes de Faire Roman 4 som en lök och det är just vad det är. Det är en roman med så många lager att jag går vilse. Fast på ett bra vis. Jag fnissar och blir berörd. Roman 4 är en kritisk samtidsskildring av vår kulturvärld där posten har en viktig roll att spela. Det är åtrå, skapande och en önskan om att bli sedd. Det här är inte en dussinroman, det här är romankonst. 

TVODD: Cafe Bambino (Aftonbladet Kultur)
Aftonbladet kulturchef Karin Pettersson och författaren Tone Schunnesson är vänner och varje onsdag får vi vara med när de bjuder in gäster, eller diskuterar ett ämne eller en bok. Hittills har gästerna varit Jonas Hassen Khemiri, Magdalena Andersson, Alex Schulman och Bret Easton Ellis. Personer vi är vana att höra (i alla fall de förstnämnda). Men inte såhär. Pettersson och Schunnesson ställer andra frågor, går på djupet, hittar nya infallsvinklar och det är bra! Så bra att jag längtar till nästa avsnitt.  

TEATER: Monstrets tid (Kulturhuset Stadsteatern)
Handlar det om ett ägg? Om monstret? Kanske om rädsla? Jag vet inte. Men det är det snyggaste och bästa jag sett på länge. Jag skrattar så jag har ont i magen och herregud vad jag behövde det. Monstrets tid är en nyskriven humorföreställning av och med Olof Wretling, Mattias Fransson och Sven Björklund från Klungan och Mammas nya kille med regi av Ada Berger. Se den. 

Marie tipsar

TV: Dreaming walls – de sista gästerna på Chelsea Hotel (SVT Play)
Chelsea Hotel är världens mest mytomspunna hotell. Där filmade Andy Warhol Chelsea Girls, poeten Dylan Thomas söp sig till döds i rum 205, Bob Dylan skrev Blonde on blonde i rum 202, The Velvet Underground, Joni Mitchell, Patti Smith. Jimi Hendrix och mina coola kompisar Elin Unnes & Stefan Fält har alla bott där, men under de senaste åren har det bedagade hotellet börjat lyxrenoveras av nya ägare. Några av gästerna, som haft hotellet som sin permanenta bostad, har ändå bitit sig kvar och fortsätter leva sitt liv mellan byggnadsställningar och byggjobbare. Dem har dokumentärfilmarna Amélie van Elmbt och Maya Duverdier porträtterat i Dreaming Walls – en finstämd och långsam historia om gamla dansare som bjuder upp till vals och konstnärer som jämför idag med igår. Så jäkla fint!

BOK: Frågornas bok av Pablo Neruda och Paloma Valdiva (Bokförlaget Trasten)
Finns det något sorgligare än ett tåg som står stilla i regnet? Var ligger mitten av havet? Vart försvinner sånt man drömmer om? Till drömmar som dröms av andra? Vad är vulkanen arg på? Varför vägrar torsdagen kommer efter fredagen? Och vad heter den där månaden mellan december och januari? Den chilenska poeten Pablo Neruda har satt ord på frågorna vi ständigt frågor oss men kanske aldrig uttalar. Det finns inga svar mellan pärmarna men visst uppmuntrar frågorna till samtal och att se världen med nya ögon?! Allt färgsprakande och fantasifullt illustrerat av Paloma Valdiva. Frågornas bok kan nog vara den vackraste bok som någonsin gjorts. 

KONST: Ragnar Persson på Bar Brillo
Det finns ingen som kan teckna fåglar som Ragnar. Han beskriver dem så detaljerat och vackert och som om han har haft ett samtal med dem. Sedan placerar han dem i det populärkulturella sammanhang som han gillar bäst: hårdrock, dödskallar och mytologiska väsen. Så effektfullt och kul och såklart passar det helt perfekt i barmiljö. 

Clarie tipsar

PODCAST: SvDs Politiken
Hur tusan ska man hantera denna osäkra omvärld egentligen? Det finns olika hanteringsmekanismer att ta till när allt är så dystert som det är nu, en väg att gå är verklighetsflykt men jag blir mer stressad av ovissheten. Senaste tiden har jag blivit stamkund hos alla politikpoddar. Favoriten just nu är SvDs Politiken, som lyckas med konsten att leverera högt underhållnings- och skvallervärde, utan att tumma på sakligheten. 

BOK: Den sista utposten  av Noa Bachner (Mondial)
Noa Bachner leverar en grundlig genomgång av det unikum som är svensk fotboll. Hur kommer det egentligen sig att i detta land – där alla andra delar av föreningslivet förlorar mark (politiska partier, ideella föreningar, fackförbunden, studieförbunden, you name it) – så står medlemsdemokratin inom idrotten pall? På vissa sätt har väl 51-procentsregeln sina nackdelar, utan stora pengar kan man inte köpa stora spelare. Klart man ibland önskar att svensk fotboll kunde hålla lite jämnare steg med den internationella fotbollen, och ja, stundtals känns det som man följer en liga korpenfotboll. Men det är i alla fall supportrarnas korpenfotboll! Inte bara ryska oligarkers, amerikanska riskkapitalisters eller diktaturprinsars kassako. Världen över har fotbollen blivit kidnappad av kommersiella intressen, men än behöver i alla fall inte svenska supportrar oroa sig för att deras lag slås ihop med rivalerna, byter stad eller klubbfärger bara för att något energidrycksföretag blåst i sin pipa. Tack och lov för det!

MUSIK: Blue Suzuki – Lust For Youth
Ny låt från dansksvenska synthduon Lust For Youth. Mys! 

Lina tipsar

FILM: Miraklet i Gullspång
Två norska, superreligiösa systrar 70+ befinner sig på ett mäklarkontor i Gullspång där den ena ska köpa en lägenhet. När de träffar säljaren inser de att hon är deras syster – som dog för 30 år sedan. Eller? Här börjar filmen Mysteriet i Gullspång, och om det redan under filmens första fem minuter står klart att det här är KNÄPPT, så är det ingenting mot vad som komma skall. Under två timmar sitter jag som klistrad i biostolen – var är sant och vad är lögn? Vill ni ha ett bra diskussionsämne i höst – se den och prata med alla ni träffar!

BOK: Världens sämsta syster av Elin Lindell (Alfabeta)
Dani är döpt efter den färja som hennes mamma åkte med till Danmark för att bli gravid. Hennes högsta önskan är att få ett syskon och hon tjatar och bönar och ber. Men hennes mamma säger nej – det blir inga fler donatorbarn. Men så en dag händer det – hon får en bror. En fjunig, femtonårig bror. Och inte nog med det, hon får en bonuspappa också – eftersom Dani ”råkade” fixa en Tinderdejt till sin mamma på skoj, och det gick visst lite för bra… Roligt och samtida med genialiska illustrationer (bildserien på bonuspappan som yogar i kalsongerna kan muntra upp vilken dålig dag som helst!).

PODD: Say More with Dr? Sheila
Komikern Amy Poehler spelar parterapeuten Dr? Sheila (obs att doktor måste ha ett frågetecken efter sig pga ”juridiska skäl”) och i hennes podd Say More träffar hon varje vecka ett nytt par som behöver råd och stöd. Amy Poehler är obehagligt rolig med sin silkeslena röst, märkliga terapimetoder och en unik förmåga att smyga in sponsorernas produkter i sina terapisessioner, men det är gästerna som lyfter allt. En riktig grädda av amerikanska komiker medverkar (du kanske inte känner alla vid namn, men bildgoogla dem, du har garanterat sett och hört dem). Lite ojämna avsnitt, men när det briljerar så gör det det rejält. Roligast hittills: avsnittet Open relationship.