Bäst i januari

Oxveckorna närmar sig sitt slut, men än behövs ljus i januarimörkret. Vilken tur att Culte vaskat fram månadens bästa kulturtips. I januari har vi upptäckt ett helt makalöst författarskap, smashat in en tennis-dokumentär, sett en film som är tusen historier i en och kippat efter andan med en postapokalyptisk zombieserie i tv-soffan.

/ 25.01.2023

Karin tipsar

BIO: Holy Spider (TriArt)
Brutal, närgången och extremt aktuell. Ali Abbasis (Gräns) seriemördarthriller Holy Spider är en politisk käftsmäll. Filmen är inspirerad av den verkliga ”Spider killer”, Saeed Hanaei, som under åren 2000 och 2001 mördade 16 kvinnor. Det är en film om kvinnohat och det är omöjligt att se den utan att upplevelsen färgas av det som händer i Iran idag. 

LITTERATUR: Ferdinand von Schirach författarskap
För ett år sedan lite drygt läste jag en text av Malin Persson Giolito om en av hennes favoritförfattare i DN. Jag blev nyfiken på den hemlighetsfulle tyska advokaten som blev spänningsförfattare och beställde tre böcker. Ett år senare öppnade jag novellsamlingen Brott (med förord av Lasse Winkler) och sedan kunde jag inte sluta läsa. Efter att ha slukat Brott, Fallet Collini och Tabu kan jag konstatera att Malin Persson Giolito har rätt. Det här är ett makalöst författarskap.

BIO: UFO Sweden
En actionrulle mixat med svenskt föreningsliv som fick mig att skratta högt och adrenalinet att pumpa. Om du ser den med tonåringar – applådera inte i slutet, det är tydligen pinsamt. 

Marie tipsar

BOK: Sju tomma rum av Samanta Schweblin (Tranan)
Sju hus och sju berättelser om människor som letar efter en utgång på olika vis: En mamma som letar efter något hon saknar i andras hus, en frånskild pappa vars föräldrar klär av sig nakna när de besöker barnbarnen till allas förtret, en gammal kvinna som bara vill dö men som envisas med att andas… Samanta Schweblin har skrivit sju noveller som alla dröjer sig kvar i mig och som jag fortsätter att fundera på långt efter att jag har läst färdigt dem. 

UTSTÄLLNING: (we have our own song)Jenny Källman (Konstakademin)
Nu har jag varit på Konstakademin igen och häpnat över den underbara installationen av geniet Jenny Källman. Jag är sedan länge ett fan av henne fotokonst, som är så mycket mer än bara en bild – varje klick tar en med på en resa någon annanstans, till en hemlig del av världen. På Konstakademin har hon använt sig av speglar som skapar en helt makalös effekt. 

TV: Break point (Netflix)
En anledning till att glädjas över januari är att Australian Open sätter igång tennisåret. Där står de alla på rad och drömmer om en grand slam, det är så fint. På Netflix kan man ladda upp ytterligare genom att se dokumentären Break Point som följer några av de yngre spelarna som helst av allt vill kunna slå Nadal och Djokovic. Här får vi lära känna Nick Kyrgios och fattar plötsligt varför han får sina utbrott, och följer Felix Auger-Aliassime som berättar om det kluriga med att ha samma tränare som sin idol Nadal.

Clarie tipsar

BIO: All the Beauty and the Bloodshed
Vi tycks gilla Nan Goldin här på redaktionen. I höstas tipsade vi om hennes utställning på Moderna Museet, nu handlar det om en dokumentärfilm i hennes ära. Den handlar om Nan Goldins konstnärsliv, och kriget mot The Sacklers – det familjeägda läkemedelsföretaget som förutom att ha försatt hundratusentals människor i opiodberoende också finansierar konstinstitutioner världen över. Filmen handlar också om sorg, förnekelse, kärlek, aids, om att vara queer konstnär i New York på 80-talet, om överlevnad. All the Beauty and the Bloodshed är tusen historier som vävs samman i en enda. 

TV: Grunge: En berättelse om musik och raseri (SVT Play)
Har vi tackat SVT nog för K special? Nej jag tror inte det. En sån lyx att serveras ett smörgåsbord av kulturdokumentärer och kunna djupdyka i olika kulturella företeelser från tv-soffan hemma. Senast har jag sett Grunge: En berättelse om musik och raseri. Som ett vykort från Seattle åren 1991-1994. Vi följer grungens uppgång och fall, och eldsjälarna som stod upp mot kommersialism, konformism och förtryck. 

MUSIK: Mormor – Dina Ögon
Sveriges funkigaste frijazzband Dina Ögon har släppt en ny singel, och den är jättebra. 

Lina tipsar

TV: The Last of US (HBO Max)
TV-serien The Last of Us är baserad på postapokalyptiska succé-tv-spelet The Last of Us som jag har absolut noll relation till och inte kan säga ett ord om. Så lite skeptiskt började jag kika på den här påkostade tv-versionen, med utgångspunkten att det inte var något för mig. Jag hade fel. En svamp-parasit har spridit sig över jorden och förvandlat människor till zombies. De som överlevt katastrofen lever i en militärdiktatur. Här korsas människosmugglaren Joels och den ensamma flickan Ellies vägar. Otroligt snyggt och välgjort, och inte minst: sjuuuukt spännande!