Bäst i augusti

I augusti har vi kärat ner oss i en feelgood-podcast om snigelsex, läst Ola Juléns omistliga Orissa, diggat Blood Orange och ett hårdkokt, brittiskt polisdrama.

/ 29.08.2019

augusti har vi kärat ner oss i en feelgood-podcast om snigelsex, läst Ola Juléns omistliga verk Orissa, diggat Blood Oranges senaste album och sjunkit ner i soffan framför ett lika välgjort som hårdkokt brittiskt polisdrama.[vc_single_image image=”1202″ img_size=”full”]

Karin tipsar

TV: Babylon Berlin (SVT Play)
Kan vara den bästa och snyggaste TV-serie jag sett men så är det också Europas mest påkostade serie någonsin. Allt utspelar sig under Weimarrepubliken, i slutet av 1920-talet, då fattigdomen och arbetslösheten står i stark kontrast till de rikas överflöd. Det här är bra. Riktigt, riktigt bra.

TV: Line of duty säsong 5 (SVT Play)
Kriminalinspektör Steve Arnott och polisens anti-korruptionsenhet AC-12 är tillbaka. Det är hårdkokt, väldigt brittiskt och med många oväntade vändningar. Jag älskar det här och hoppas att det ska bli dåligt väder åtminstone någon kväll nu i veckan så jag kan grotta ner mig ordentligt.

TV: Mindhunter säsong 2 (Netflix)
Säsong två av Mindhunter är snäppet bättre än första säsongen och första säsongen var bra. Här frossas det i seriemördare och jag simultangooglar Son of Sam, Manson och barnamorden i Atlanta (och funderar över vad det är som gör att USA har så många seriemördare?).[vc_single_image image=”1190″ img_size=”full”]

Erik tipsar

MUSIK: Angel’s Pulse av Blood Orange
Tack Dev Hynes för att vi bara behövde vänta ett år. 2018 kom ”Negro Swan” som var rakt igenom briljant. Hynes följer upp den med ”Angel’s Pulse” som håller samma nivå. ”Angel’s Pulse” är lite mjukare och spåren avlöser ofta varandra sömlöst. ”Negro Swan” var mitt mest spelade album på Spotify 2018. ”Angel’s Pulse” kikar på en förstaplacering 2019.
Favoritspår: Benzo

TV: Euphoria (HBO)
Vad mysigt med en ny ungdomsserie tänkte jag, men det visade snabbt att det skulle bli långt ifrån mysigt. Euphoria griper tag i en direkt med smarta karaktärer och snyggt foto men det är också det mörkaste jag sett på länge. Det tog ett tag att landa i det konstanta flödet av misär, jag har vant mig vid att ungdomsserier smeker medhårs. Euphoria smeker ingen, den sparkar och skriker: droger, porr, dåligt sex och sociala medier i sin värsta form. Fantastiskt!

ROMAN: New Forest av Josefine Klougart
Klougart har ett språk som det är långt ifrån enkelt att navigera i, bild avlöser bild och jag tappar ofta bort romanfigurerna i skogarna och i snön. Men det gör mig inte så mycket, man läser inte Klougart för en god story utan för just bildspråket. Jag ska erkänna att det stundvis är kämpigt att boken breder ut sig på dryga 600 sidor, men efteråt är det som att vakna upp ur en fin och oklar dröm, den går inte riktigt att tyda men det var i alla fall en härlig känsla. New Forest är också bokkonst i sitt esse, läs Cultes intervju med formgivaren Nina Ulmaja.[vc_single_image image=”1204″ add_caption=”yes” img_size=”full”]

Peter tipsar

MEMOAR: K av Katarina Frostenson
Ännu en hot read i kölvattnet efter de senaste årens största story: metoo och Svenska Akademien-skandalen. Frostensons svar på det hela är en vacker, sorgkantad och på alla sätt intressant och läsvärd bok – med reservation för att skitsnacket om andra medlemmar ibland känns lite ovärdigt.

POESI: Orissa av Ola Julén
Jag läser nästan ingen poesi. Men nyutgåvan av Ola Juléns mytiska Orissa har känts svår att inte läsa i höst, och jag sållar mig nu till fansen. Mörk, deppig, väldigt sårbar och mänsklig poesi. Björn Wiman har skrivit ett bra förord där han lyckas med konststycket att göra en fullt relevant jämförelse mellan Juléns less is more-lyrik och Knausgårds, ahem, mer omfattande prosa. Plus: skönt när boken på allas läppar tar tolv minuter att läsa. Tips: Kolla in Nirstedt litteraturs prenumerationstjänst – smart sätt att få ett konstant flöde av bra poesi.

DOKUMENTÄR: Free Solo (Viaplay)
Free Solo är en handsvettframkallande pärla till dokumentär om friklättraren Alex Honnold. Han har bestämt sig för att ta sig an berget El Capitan i nationalparken Yosemite. En i princip vertikal granitklippa på 914 meter som ingen någonsin klättrat utan rep. Enorma scener och gastkramande hålla andan-spänning. Se den![vc_single_image image=”1194″ add_caption=”yes” img_size=”full”]

Lina tipsar

PODCAST: This is Love  
Efter att ha överdoserat på true crime under sommaren (t ex den här fasansfulla berättelsenom två systrar som försvann spårlöst i ett shoppingcenter), längtade jag efter något snällare. Podcasten This is Love visade sig vara precis vad jag behövde! I varje avsnitt guidar Phoebe Judge oss lyssnare med sin lena stämma till en berättelse om relationer och kärlek i olika former. Inte nödvändigtvis med lyckliga slut men alltid fantastiskt bra berättat. En podcast att känna lycka över! Mina favoritavsnitt: en simtur med en bebisval, en vänsterlutande snigel som söker kärlek och staden som blev tyst.

KONST/FILM: Något att minnas av Niki Lindroth-von Bahr
Efter den hyllade och prisbelönta filmen ”Min börda” (som vunnit 80 priser på internationella festivaler!) är konstnären och animatören Niki Lindroth-von Bahr tillbaka med en ny kortfilm i musikalformat. Mördarsniglar på läkarbesök, duvor som kollar på djuren på zoo och mullvadar på Riksgälden sjunger i vad Niki Lindroth själv kallar ”en vaggvisa inför den stora katastrofen”. Bland rösterna hörs bland andra Arja Saijonmaa och Staffan Westerberg. Filmen visas på en stor separatutställning på Färgfabriken i Stockholm, som öppnar 7 september och pågår t o m 24 november.

TV: Crazy Ex-Girlfriend (Netflix)
Låt inte skenet bedra. Började titta på den här (inte nya) tv-serien med lätt skepsis – töntig titel, fjantig plot (framgångsrik NY-advokat lämnar toppjobb för flytta till Kalifornien och stalka sin fd ungdomskärlek som inte alls är intresserad) och ständiga avbrott av musikal-inslag. Några avsnitt in var det bara att kapitulera inför en skruvad, normbrytande, frispråkig serie med hysteriskt roliga sånginslag. Inga ämnen är för tabu för att inte bli en sång: mental ohälsa, urinvägsinfektioner, mens-sex, att förbereda sig för en sexig dejt… (rolig lista över sångerna här!). Den avslutande säsongen sändes i våras, nu finns alla 4 på Netflix.