Bäst i april

I culte #13 lyssnar vi på popgeniet Hanna Järver, älskar Årets ALMA-pristagare Jacqueline Woodson och drömmer oss bort till ett taxmuseum i Passau.

/ 4.05.2018

culte #13 lyssnar vi på popgeniet Hanna Järver, älskar Årets ALMA-pristagare Jacqueline Woodson och drömmer oss bort till ett taxmuseum i Passau.[vc_single_image image=”757″ img_size=”full”]

Johanna tipsar

 

Släpp ingen jävel över bron av Alexander Cavalieratos
Bok

Släpp ingen jävel över bron av Alexander CavalieratosDetta är inget annat än en helt episk roman. Det är en berättelse om kärlek och krig och alla de hemligheter vi människor kan tvingas leva med. Någonstans topp-tre bästa jag läst på mycket länge, läsning som griper tag i en på riktigt. Vill du också förlora dig i en bit svensk historia, efterkrigstid och följa Karl och Violas romans och äventyr så rekommenderar jag dig att klicka hem den här.

Taxmuseum i Passau
Konst (?)

Taxen SnöretKanske har ni sett till min tax Snöret på Kult PRs Instagram? Har man väl haft tax så väljer man därefter aldrig någon annan hundras. Nu har det till världens alla taxälskares förtjusning öppnat ett taxmuseum (det första i sitt slag!) i bayerska staden Passau. Bakom muséet ligger två blomsterhandlare och taxentusiaster som samlat på prylar med taxtema i över 25 år. Muséet rymmer totalt över 4500 olika taxrelaterade prylar, den gemensamma röda tråden är givetvis taxen som tema och det finns allt från leksaker och statyer till frimärken och målningar. Visste ni att Napoleon, Lincoln, Picasso, Warhol, Einstein, Hockney mfl var stora taxälskare? Två svenska taxälskare är skribenterna Hanna Hellquist och Jan Gradvall.

Sigrid Hjertén – En mästerlig kolorist
Konst

För några år sedan blev jag bekant med konstnärinnan Sigrid Hjertén genom Karin Johannisons mästerliga Den sårade divan. När hennes färgintensiva verk nu visas på Waldemarsudde var jag snabb med att ta mig ut för att få uppleva dem. Väldigt vackert och väldigt maffigt. I sin ungdom var Sigrid elev till Henri Matisse i Paris och var på sin tid också en av det svenska avantgardets frontgestalter. Nu när det äntligen är vår och lite varmare i luften passar väl inget bättre än en utflykt till Djurgården.[vc_single_image image=”763″ add_caption=”yes” img_size=”full”]

Lina tipsar

Brown Girl Dreaming av Jacqueline Woodson
Memoar

Brown Girl Dreaming av Jacqueline WoodsonÅret ALMA-pristagare Jacqueline Woodson är en helt ny bekantskap för mig. Slängde mig genast över hennes uppväxtskildring Brown Girl Dreaming (som kommer på svenska i år) och blev helt golvad. Jackie och hennes syskon växer upp i amerikanska Södern och i Brooklyn på 60- och 70-talet, och Woodson skildrar det med ett poetiskt språk som bara flyter, vare sig det handlar om rasism och medborgarrättskamp, om kärleken till sin morfar, syskonrivalitet, om en plats att känna sig hemma på, och att upptäcka berättarglädje.

Här finns boken.

Jacqueline Woodson framträder på Kulturhuset i Stockholm 22 maj kl 18.00 (fri entré)

I’ll Be Gone in the Dark av Michelle McNamara
True Crime

Verkligheten överträffar som bekant oftast dikten, och ofta när man läser true crime tänker jag att om någon hittat på den här berättelsen hade det aldrig funkat på grund av sin orimlighet, det skulle inte vara trovärdigt. I’ll Be Gone in the Dark handlar om ett autentiskt fall, om The Golden State Killer som våldtog minst 50 kvinnor och mördade 12 personer under mer än ett decennium, och satte hela Kalifornien i skräck. Men ingen blev någonsin gripen. Författaren Michelle McNamara har med outsinlig energi plöjt igenom och undersökt alla tänkbara dokument, vittnesmål och ledtrådar i jakten på den skyldige. Superspännande och skickligt berättat, men samtidigt så otäckt, övergreppen är så brutala och metoderna så utstuderat vidriga, att som läsare måste jag ta paus i läsningen med jämna mellanrum och dubbelkolla att ytterdörren är låst. Så kom breaking news häromdagen: Efter 40 år har polisen gripit The Golden State Killer, med hjälp av övertygande DNA-bevis. Sista ordet är kanske inte sagt i ärendet, men nu jag vågar läsa klart boken i alla fall.

Här finns boken.

Närmare kommer vi inte av Annelie Furmark och Monika Steinholm
Serieroman

Närmare kommer vi inte av Annelie Furmark och Monika SteinholmGillar du Skam och Call Me By Your Name, är det här måste-läsning. Sjuttonårige Jens är olyckligt förälskad sin bästa kompis Niklas och i sin förtvivlan lämnar han stan och reser till sin morbror. Morbror Torstein är öppet gay, men för Jens är det inte lika lätt att komma ut. Men så dyker Edor upp, världens finaste, och vi får följa med på en berättelse om den första kärleken som alla kan känna igen sig i. Serietecknaren Anneli Furmark har skapat en fantastisk bildvärld utifrån Monika Steinholms hyllade norska ungdomsroman med samma namn, och med Jens illröda hår och Bobbysocks-sångerskan Hanne Krogh som en röd tråd i berättelsen är det omöjligt att inte komma på sig själv med att småflina lyckligt.

Här finns boken.[vc_single_image image=”765″ add_caption=”yes” img_size=”full”]

Peter tipsar

Hanna Järver – So long
Musik

Foto: Oskar Gyllenswär

”Helgjutet, Hanna!” skulle rubriken kunna lyda om Cultes kulturtips rubriksattes på kvällstidningsmanér. Nu gör de inte det, men Hanna Järver kommer ut för en bred publik som fullödigt popgeni när första fullängdaren nu släppts. Obligatorisk musikrecensionreferens: ”Som om Veronica Maggios emo-tvillingsyrra skulle få ett kärleksbarn med Markus Krunegård”.

The final year (Netflix)
Dokumentär

Det börjar som ett härligt ’verklighetens West Wing’ inspelat 2016 där vi får lyxig access till några av Barack Obamas närmsta medarbetare: talskrivaren Ben Rhodes och FN-ambassadören Samantha Power. Båda är fantastiska. Sista 20 minuterna, när den ”oseriösa” presidentkandidaten Donald Trump börjar stiga i opinionsmätningarna, är dock ren och skär ångest. Vita Huset-medarbetarna börjar svettas över allt som skulle rivas upp om Trump –  fortfarande mot förmodan – skulle vinna valet: Paris-avtalet, Kuba-avtalet, Iran-avtalet… Det hela kulminerar i Samantha Powers allt mer desperata valvaka.

Dom som bestämmer – Lisen Adbåge
Barnbok

Lisen Adbåges nya bilderbok för 3+ är en pedagogisk och rak lektion i demokrati som borde läsas av alla från Svenska Akademie-ledamöter till de förskolebarnen den är tänkt för. Det blir ju inte bra om bara några får bestämma. Kanske inte ens för de som bestämmer, till slut?[vc_single_image image=”767″ add_caption=”yes” img_size=”full”]

Karin tipsar

Here and now (HBO Nordic)
TV-serie

Alan Ball, skapare av Six feet under, är tillbaka med en ny dramakomedi på HBO. Here and now har fått rätt risiga recensioner men jag måste säga att jag gillar den. Det är skruvat, halvmörkt och jag längtar tills jag får krypa upp i soffan och se nästa avsnitt. Gillar du Six feet och Transparent tror jag att du kommer att gilla Here and now.

Tre timmar av Anders Roslund (Piratförlaget)
Kriminalroman

Tre Timmar - Anders RoslundDen sista delen i trilogin med Piet Hoffmann och Evert Grens och den första delen som Anders Roslund skriver utan författarkollegan Börge Hellström som avled i cancer förra året. De tidigare delarna – Tre sekunder och Tre minuter – har blivit världssuccéer och den första delen Tre sekunder, blir Hollywood-film i höst. Du kommer inte att bli besviken på del tre. Tre timmar är precis lika välskriven och olidligt spännande dom de andra böckerna i trilogin.