Brödraskapet är en kärlek som står över alla roller

Stjärnkreatören Daniel Hallberg är aktuell som sidekick för Scenkväll med Luuk och känd för sina humoristiska kortfilmer på Instagram där han imiterat artister som Håkan Hellström och avgudats av Timbuktu. För culte berättar han om hur han använder ordet bror och vad det kan betyda att ha en bror.

/ 22.03.2018

Stjärnkreatören Daniel Hallberg är aktuell som sidekick för Scenkväll med Luuk och känd för sina humoristiska kortfilmer på Instagram där han imiterat artister som Håkan Hellström och avgudats av Timbuktu. Daniel delar humorn med sin bror Tom Hallberg som också ofta figurerar i kortfilmerna. För culte berättar han om hur han använder ordet bror och vad det kan betyda att ha en bror.[vc_single_image image=”707″]Vad betyder ordet bror för dig?
– Ordet bror betyder, för mig, min tre år yngre bror. Att han är min bror, det innebär att vi delar alla versioner av oss själva med varandra. Jag känner honom som 13-åringen som sitter ensam fram för sin dator på pojkrummet och ritar i paint och han känner mig som 16-åringen med kärleksproblem och 20-åringen som ser på framtiden med oro i blicken. Min bror är den enda som känner alla versioner av mig. Brödraskapet är en kärlek som står över alla roller, titlar och sociala konstruktioner som det vuxna livet medför.

Din bror är med i några av dina instagram-sketcher/klipp, ”Bröderna Hallberg” och även ”Keeping up with the Hallbergs”. Vad betyder han för dig?
– Jag litar på min brors humor. När det kommer till idéer kring sketcher och humor är förtroende ett nyckelord. Om min bror tror att något är roligt, eller tråkigt, så litar jag på det. Det kan låta banalt men det är relativt få människor jag litar på när det kommer till humor, det är därför jag ofta gör sketcher tillsammans med honom.

Vem använder du ordet bror om?
– Bara min biologiska bror, undantagslöst.

Hur mycket tycker du att ordet handlar om blodsband?
– Personligen använder jag endast ordet utifrån blodsband. Men om någon annan kallar mig bror tolkar jag det som ”medmänniska”. En gest av vänlighet. Ett sätt att närma sig. Jag tolkar det som att vi båda är människor, myror i en myrstack, väldigt nära varandra, beroende av varandra, i princip kloner av varandra. Oavsett om en man eller kvinna kallar mig bror, så har jag alltid tolkat innebörden så. Hade jag varit troende eller rasifierad hade jag kanske haft andra associationer.

Skiljer sig ”bror” från ”syster”?
– Nej, i grunden skiljer sig inte orden alls. Men det är förstås kontextuellt. Om ordet ”syster” dyker upp i ett feministiskt samtal tolkar jag ordet som en gemensam kamp mot patriarkatet. Och om ordet ”bror” används i en kontext mellan rasifierade människor som försöker krossa rasismen, tolkar jag det som en gemensam kamp för den gruppen. När jag hör orden i religiösa sammanhang har det en tredje innebörd.

Har ordet ”bror” – när det används om människor som inte är ens bröder rent fysiskt – ett element av kamp, att man sluter sig samman mot något? Liksom står enade?
– Om någon kallar mig bror skulle jag aldrig göra den associationen, eftersom jag är en vit heterosexuell man i Sverige. Jag tillhör inte en grupp som står enade i en kamp mot några orättvisor. Tvärt om tillhör jag en grupp av världens mest priviligierade, vars ansvar är att rannsaka sig själva. Och vars ansvar är att försöka förstå hur orättvisor upplevs för mindre privilegierade grupper i samhället. Hur kan jag ändra på mitt beteende utifrån patriarkala strukturer, hur kan jag bidra till en mångfald, hur ter sig vardagsrasism osv. Men som jag sa tidigare finns förstås associationer av ”kamp” när grupper som är orättvist behandlade använder orden ”bror” och ”syster”.

Ett starkt och välkänt ”bror” i kulturen är Marvin Gayes ”Brother brother brother…” i inledningen av Whats going on? Vilka kulturella användningar av ordet ”bror” håller du högst?
– Jag tolkar ”Whats goin on” som en kommentar på sociala orättvisor, att en grupp tar sig friheten att döma en annan grupp för dess långa hår, en kommentar mot våld, krig, en värld som spårat ur. Gaye sjunger även ”mother mother” i en annan vers, så jag tolkar inte låten som en manlig kamp. Snarare biblisk – att alla människor är bröder och systrar. Vilka kulturella användningar av ordet ”bror” jag håller högst är de medmänskliga. Att mina bröder och systrar finns runt hela jorden, i alla kulturer, att alla människor är lika mycket värda och förtjänar samma respekt. När ordet betyder att vi slutar kategorisera och fördöma varandra. Everybody poops. Alla är samma. Alla är bröder och systrar.

 Om du fick välja en bror – vem skulle du vilja ha som bror?
– Jag skulle förstås aldrig byta ut Tom Hallberg. Men om jag fick adoptera en bonusbror kanske jag skulle välja någon äldre än jag. En person med mer erfarenhet av livet. Som storasyskon har jag alltid känt att jag exploaterar världen ensam, att jag försöker lägga livets pussel själv. Det finns många aspekter av det vuxna livet där jag inte litar på mina föräldrar, men hade jag ett äldre syskon jag litade på, som kunde trösta mig och säga att jag inte behöver vara orolig, så hade det varit fantastiskt. Jag väljer Håkan Hellström, han verkar gå sin egen väg på ett modigt sätt.

Hur är din och Kristian Luuks relation, skulle du kunna kalla Kristian bror?
– Haha nej, jag kallar som sagt bara min biologiska bror för bror. Men jag tycker otroligt mycket om Kristian. Han har givit mig en enorm möjlighet att sätta upp en show tillsammans med honom. Han har litat på mig trots att han inte känner mig, trots att jag är så oerfaren. Han är uppmuntrande, han bygger mig i så många avseenden och han vill verkligen bara mitt bästa. Det är fantastiskt, så fint att jag knappt kan tro att det är sant. Han säger uppmuntrande saker, skriver fina sms. Och jag tror han får energi och perspektiv på saker av mig också, det känns som vi kan lita på varandra både professionellt och privat. Jag skulle beskriva vår relation som en ny och fin vänskap.