Bäst i maj

I maj slukar culte en av de mest hajpade webbserierna om instagramgenerationen just nu, läser asylpoesi och kollar på politisk satir som kan framkalla svimningar.

/ 5.05.2017

maj slukar culte en av de mest hajpade webbserierna om instagramgenerationen just nu, läser asylpoesi och kollar på politisk satir som kan framkalla svimningar.[vc_single_image image=”453″ img_size=”full”][vc_custom_heading text=”Karin tipsar” use_theme_fonts=”yes”]EIGHTY-SIXED
Ny webbserie av Cazzie David

Jag gillar Larry David. Men jag tror att jag gillar hans dotter Cazzie David ännu mer. Just nu kan du se de fyra, föredömligt korta, första avsnitten av hennes nya webbserie EIGHTY-SIXED på Youtube. Tänk dig in i följande scenario: Du har precis blivit dumpad. Du vill ha tillbaka han/hon/hen. Punkt A är att han/hon/hen inte fattar hur desperat du är, snarare vill du ju framstå som världens lyckligaste i allafall på insta/facebook etc. Men så taggar en sk vän in dig i en post där det är övertydligt att du egentligen är helt hjärtekrossad.

Oavsett om du känner igen dig eller inte, se serien. Cazzie David är ett geni.

Se serien här.

The Handmaid’s Tale
tv-serie, HBO Nordic

Jag tror att ingen som säger att de hatar scifi eller dystopier har läst Margret Atwood. Ett av mina bästa läsminnen är Atwoods Oryx och Crake. Efter den var jag fast. 1985 kom hennes dystopiska bästsäljare The Handmaid’s Tale (Tjänarinnans berättelse). Romanen handlar om Gilead, en diktatur tidigare känd som USA, förstörd av miljökatastrofer och styrd av en regim som behandlar kvinnor som statens ägodelar. The Handmaid’s Tale har tidigare filmatiserats, blivit uppsatt som balett etc och nu har den filmatiserats av HBO. Fyra avsnitt finns ute och varje onsdag kommer det ett nytt. Det är så långt ifrån feelgood man kan komma men satan vad bra det är. Elisabeth Moss spelar Offred, en av få fertila kvinnor, som tvingas in i sexuellt slaveri och måste navigera ett skräckvälde fullt av spioner och fiender. Kampen handlar om att hitta den dotter som tagits ifrån henne.

Läs också intervjun med Margret Atwood här:

Se serien här.

Line of Duty
tv-serie, SVT

Jag har slukat de tidigare tre säsongerna av Line of Duty även om jag tycker att säsong tre var lite halvseg. Därför hade jag väl inte jättehöga förväntningar på säsong fyra. Men jag hade fel. Den (fristående) nya säsongen är sjukt spännande. I skenet av Making av murderer och DNs nya avslöjande i Kevin-fallet är den högaktuell.

Sänds måndagar 22.00 och på SVT play.

Se serien här.


Karin Wahlén är boss på Kult PR som hon startade 2011. Hon är också stolt kulturcoach i Östersunds fotbollsklubb. 

[vc_single_image image=”466″ img_size=”full”][vc_column css=”.vc_custom_1479378300928{margin-top: 20px !important;}”][vc_custom_heading text=”Lina tipsar” use_theme_fonts=”yes”]Veep, säsong 6
tv-serie, HBO

Inför sjätte säsongen av Veep undrade jag hur skaparna skulle hålla samma höga humornivå uppe, men den oron var helt obefogad. Ex-presidenten Selina Meyer (mästerligt spelad av Julia Louis-Dreyfus) och hennes dysfunktionella entourage fortsätter att leverera träffsäker och knivvass politisk satir av högsta klass. Jag skrattar högt och längtar till måndagar då de nya avsnitten släpps. Men varning! Se upp så att det inte går som för den australiensiske parlamentsledamoten som skrattade så mycket åt avsnitt 1 i nya säsongen att han satte i halsen och svimmade framför tv:n: https://www.theguardian.com/tv-and-radio/2017/may/04/veep-stars-respond-to-australian-mp-who-knocked-himself-out-laughing-at-episode

Get out
Film

Skräckfilmsparodi med rasism som tema. När Chris ska besöka sin flickväns familj för första gången undrar han om hon berättat för dem att han är svart. Hon förklarar att de inte bryr sig, hennes pappa ”skulle till och med rösta på Obama en tredje gång om det gick”. Väl framme i det pampiga huset på landet möts paret av två överdrivet leende föräldrar som tävlar om att visa sin välvilja. Men bakom den perfekta fasaden döljs en hemlighet som verkligen får Chris att vilja ”get out”… Skruvat och tänkvärt, en film som inte liknar något annat.
Se trailern här.

Wolf Erlbruch
Föreläsning
Kulturhuset Stadsteatern

Årets ALMA-pristagare är illustratören och bilderboksskaparen Wolf Erlbruch. Kanske mest känd bland de svenska läsarna för sin bok ”Det var det fräckaste” om en mullvad som fått en bajskorv på huvudet och letar efter den skyldige avsändaren. Själv älskar jag fantastiska ”Anden, döden och tulpanen” som skildrar hur Döden besöker Anden, som inte riktigt är redo ännu… Är mycket nyfiken på att höra Wolf Erlbruch berätta om sitt skapande! Fri entré är det dessutom, tisdag 23 maj kl 18.00 på Kulturhuset Stadsteatern.


Lina Kåberg Stene jobbar på Kult PR och driver dessutom serieförlaget Cosmos Comics.

[vc_column css=”.vc_custom_1479378300928{margin-top: 20px !important;}”][vc_single_image image=”465″][vc_column css=”.vc_custom_1479378300928{margin-top: 20px !important;}”][vc_custom_heading text=”Anna tipsar” use_theme_fonts=”yes”]Märta Tikkanen

Att jag inte läst Märta Tikkanen förut?! Nåja. I måndags plockade jag lite uttråkat ner Århundradets Kärlekssaga från mammas bokhylla. _Svepte_ den. Och nu, medan jag skriver det här, lyssnar jag på Söndagsintervjun i P1 från 1 april med min nya idol, Märta Tikkanen. Och hon pratar precis som min mormor, det är så tjusigt.

Asylpoesi
instagram: @asylpoesi

”Varje smärta passerar, utom smärtan av hunger.”
Asylpoesi samlar de ensamkommandes egna berättelser. Det är deras upplevelser och minnen, det är deras dikt.
Följ på instagram!

Olio av Tyehimba Jess
Poesi

Pulitzerprisvinnare i kategorin poesi 2017, med nomineringen: ”For a distinctive work that melds performance art with the deeper art of poetry to explore collective memory and challenge contemporary notions of race and identity.” *Klickar hem*


Anna Svensson jobbar på Kult PR och studerar vid sidan av konstvetenskap.