Kreativitet och konstnärsmonster

Nystartade podden Hysteria vill få en bild av hur samtida skapande kvinnor har lyckats skapa sig ett eget rum för kreativitet. Hur gör kvinnor idag för att vara konstnärsmonster? Vi blev nyfikna på Sara Abdollahi, som står bakom podden.

/ 24.02.2017

Nystartade podden Hysteria vill få en bild av hur samtida skapande kvinnor har lyckats skapa sig ett eget rum för kreativitet. Hur gör kvinnor idag för att vara konstnärsmonster? Vi blev nyfikna på Sara Abdollahi, som står bakom podden.Hej Sara, hur fick du idén till podcasten?
– Jag fick idén efter att ha läst Karin Johannissons bok Den sårade divan, som handlar om kvinnor som har använt sina diagnoser som ett verktyg för att skapa sig andrum för kreativiteten.

Och vad kommer din podcast handla om?
– Det handlar just om en nyfikenhet kring hur samtida skapande kvinnor gör för att vara konstnärsmonster, som är ett ord jag lånat från Jenny Offills bok Avd. för grubblerier: ”Min plan var att aldrig gifta mig. Jag skulle bli ett konstnärsmonster i stället. Kvinnor blir nästan aldrig konstnärsmonster eftersom konstnärsmonster bara är upptagna av konst, aldrig av världsliga ting.”

Jag har saknat samtal med skapande kvinnor om existensen, kriser och konsten. Så podden driver ingen politisk agenda, tvingar inte kvinnorna som samtalar att avhandla vissa ämnen, utan tar skapande kvinnor på allvar, är inte rädd för det pretentiösa men inte heller det som kan verka löjeväckande.[vc_single_image image=”340″]Vilka är dina drömgäster i podden?
– Diana Orving, Nina Björk, Åsa Beckman, Anneli Jordahl, Lidija Praizovic, Noomi Rapace, Karin Dreijer, Ann Smith, Laleh. Internationella drömgäster är Cat Power, Joni Mitchell, Ann Carson, Nina Bouraoui, Iris Apfel och Lotta Volkova.

Hur gör du själv för att skapa ett eget rum för kreativitet?
– Historiskt har skapande män jagats av demoner medan motsvarande kvinnor jagats av skuld och skam. Jag tycker inte färre män ska få skapa utan att fler kvinnor ska få skapa lika fritt. Men även klass och etnicitet påverkar ju vem som kan vara ett geni, eller ett konstnärsmonster. Jag har kommit till en del i mitt liv där jag bränner broar bara för att skapa nya. Och har äntligen vid denna ålder vågat lyssna till min egen röst. Men jag omger mig också med andra kvinnor, ensam är stark i skapandet, men ensam är svag när det gäller att finnas i världen.

Vad lyssnar du själv för på poddar?
– Jag lyssnar på Stil med Susanne Ljung, och Kropp & Själ. Lyssnar inte så mycket annars då jag tycker poddarna blivit så köksbordspratiga på senare tid. I en tid då människor hela tiden är på väg är poddformatet bra för man kan lyssna trots att man är på väg någonstans. Man når ut till även de som inte läser.

Lyssna på första avsnittet av Hysteria, där Sara Abdollahi möter dramatikern Dimen Abdulla här.


Sara Abdollani är kulturskribent som bl a skriver krönikor i GP Kultur. Hon var tidigare chefredaktör på Författarförbundets tidning Författaren.