september läser culte mörka uppväxtskildringar, fängslande romaner, hittar perfekt höstmusik, en ny manlighetspodd och en befriande karateserie på Netflix. HAIII-IAA![vc_media_grid element_width=”3″ grid_id=”vc_gid:1599643614483-67d1baf1-56ef-1″ include=”1570,1571,1569,1572″]
Karin tipsar
BOK: Fjärilsvägen av Patrik Lundberg
Jag önskar att alla läser Fjärilsvägen av Patrik Lundberg, det är både den vackraste och ärligaste kärleksskildringen och samtidigt en käftsmäll mot klassamhället. Mamma Birgitta Lundberg hade vuxit två meter av stolthet.
BOK: Översten av Ola Larsmo
Förlaget beskriver Översten som ”Lewis resa fast med puffror”. Översten är en äventyrsroman utan dess like, en riktig läsfest! Jag känner mig som 15 år igen och helt uppslukad av Knut Oscar Broadys nästan osannolikt händelserika liv.
BOK: Övergivenheten av Elisabeth Åsbrink
Tre kvinnor, tre städer. Från mormor Rita, mamma Sally och Katherine ser vi hur hemligheter, lögner och tabun går från en generation till nästa. Elisabeth sätter ord på det flyktiga och ger kraft att bryta mönster.
BOK: Överlevarna av Alex Schulman
För mig är det här det mörkaste Alex Schulman skrivit. Hur överlever vi egentligen vår barndom och vilka spår sätter den i oss? Alex Schulman besitter en förmåga att formulera det vidriga i oss människor med lätt hand.[vc_video link=”https://youtu.be/VbykYDn1A8s”]
Erik tipsar
TV: Search Party (C More)
”Maeby” från Arrested Development spelar Dory Seif som blir besatt av att hitta en bekant från college som försvunnit. På olika vis tvingas hennes vänner med på jakten. Search Party är lika spännande som rolig – eller, den är mest rolig.
BOK: Många gånger i regn av Jack Hildén
Fem vilsna personer med brokiga relationer till varandra försöker. De försöker få nåt att funka, de försöker lista ut vart de är på väg, de försöker kommunicera. De kanske inte riktigt lyckas, men det gör Hildén!
BOK: Falsk spegel av Jia Tolentino
I somras publicerade SvD några essäer av The New Yorker-skribenten Jia Tolentino. Nu har boken kommit! Tolentino skriver om internet, identitet, dokusåpor och allt annat vi pratar om. Extratips: börja med att lyssna på när hon gästar The Ezra Klein Show.[vc_single_image image=”1578″ add_caption=”yes” img_size=”full”]
Peter tipsar
TV: Cobra Kai (Netflix)
Tillbringade du också de flesta skolraster med att försöka få till karatesparken ”Tranan” på skolgården? Om ja – läs vidare: Cobra Kai är fortsättningen på Karate Kid där vi får följa den outhärdligt präktige Daniel LaRusso, nu framgångsrik bilförsäljare, och hans ärkerival Johnny som i ett försök att rädda sig upp ur rännstenen blåser liv i den ökända dojon Cobra Kai. Stor humor och mycket nostalgiska blinkningar till originalfilmen. Och kom ihåg: ”Kicks get chicks!”
TV: Love on the spectrum (Netflix)
Ett gäng australier på autismspektrat lär sig dejta. En otroligt varm och kul dokumentärserie som tyvärr peakar redan i de första två avsnitten där den osannolike karaktären Mike är med mest. Mike är dokumentär-TV:s enskilt bästa personlighet på 2000-talet.
MUSIK: Gregory Porter – ”All rise” (album)
Stearinljusen tända? Sjuder boeuf bourguignonen på spisen? Är den fylliga Barolon på luftning? Har du satt igång Gregory Porters nya album ”All rise”? Gör det, och hösten är fixad. Gregory Porters svängiga nya jazzalbum fyller exakt samma funktion som Norah Jones debutskiva gjorde, de där tre ljuvliga fem veckorna innan man tröttnade på det.
Johanna tipsar
PODD: Två män i en podd
Precis vad det låter som, två män (Daniel Sjölin och Eric Schüldt) i en podd som diskuterar, dissekerar och tar sig an manlighet från olika angreppsvinklar i varje avsnitt. Jag har länge varit ett fan av Schüldts text och musik och det här fungerar ju fint med Sjölin – ämnet kräver sin samtalspartner. Kul, egen och intressant lyssning! Lyssna här.
BOK: Geniet från Breslau av Lena Einhorn
Jag gick naturvetenskaplig linje på gymnasiet och hade ändå svårt att intressera mig för något som över huvud taget angränsade till fysik och kemi. Men hade jag läst Geniet från Breslau i yngre år hade jag kanske kommit på andra tankar. Det finns mycket fantastiskt i den här romanen: i botten finns en kärlekshistoria, som tvinnas kring huvudpersonernas mödosamma strävan inom naturvetenskapen och så en historieskildring som får mycket annat jag läst att blekna. Något av det bästa med riktigt bra litteratur måste väl vara verklighetsflykten? Geniet från Breslau får mig att vilja ägna mig åt den varje ledig minut. Boken finns här.[vc_media_grid element_width=”6″ grid_id=”vc_gid:1599643614485-7e5e1c69-e626-5″ include=”1581,1582″]
Lina tipsar
PODCAST: The Promise (NPR)
Häromåret lyssnade jag på The Promise, en podserie från Nashville om bostadspolitik, segregation och ras. Här fick vi lära känna några av stadens invånare i ett utsatt bostadsområde och höra om deras drömmar och kamp för sin existens och sina rättigheter. Nu är The Promise tillbaka med en ny säsong som fokuserar på skolsystemet i samma stad, nya avsnitt varje vecka!
Bonustips: missa inte heller Nice White Parents, en podcast från Serial + New York Times som också handlar om det ojämlika amerikanska skolsystemet – och vad som händer när en grupp vita föräldrar i Brooklyn bestämmer sig för att välja den helsvarta skolan i området. Och hur historien upprepar sig gång på gång på gång.
TV: I’m Thinking of Ending Things (Netflix)
Hajpad och hyllad ny film av Charlie Kaufman (mannen bakom manus till I huvudet på John Malkovich, Eternal Sundshine of the Spotless mind) – kan det hålla? Jag bänkar mig en fredagkväll och slungas in i ett kammarspel där ett par färdas i en bil i snöstorm. Det är skruvat, obehagligt, hjärtskärande och sorgligt med referenser till allt möjligt men ändå inte liknar något annat jag sett. Mot slutet tappar berättelsen tycker jag, men som helhet: se!
FILM: Kajillionaire av Miranda July
Är nyfiken på Miranda Julys nya film som har USA-premiär i september. I väntan på den rekommenderar jag den här intervjun med allkonstnären July.[vc_video link=”https://youtu.be/xiMPCevu8Wk”]