Marion Ringborg bjuder på upplevelser

Det har hänt att kimchi har lett kocken Marion Ringborg in på djupare samtal, om länder, matkulturer och ursprung, och hon älskar när maten kan samla människor på det sättet. 9 maj släpps hennes andra kokbok Marions bord – middagar för många. Det är en bok om mat som hyllar livet!

/ 29.04.2025

– Mat är livsviktigt! Framför allt för att det är den enda gången under dagen som vi tar en paus från allt annat vi sysslar med och ger oss en möjlighet att reflektera och mötas, säger Marion Ringborg, och lägger sedan till:
– Det finns så mycket energi i det.

När popup-restaurangen Garba öppnade på Riksarkivet på Riddarholmen i Stockholm spred sig ryktet om den som en löpeld. Nyfikna och hungriga människor gick dit för att äta mat som var en upplevelse och inte minst för naturvinet och donutsen. Vimmelkantiga ramlade gästerna ut och sa att det var det härligaste de gjort på länge. Restaurangen som serverade enkla rätter med stora smaker blev en nytändning för det gastronomiska Stockholm och snart syntes och hördes kockarna bakom konceptet, Marion Ringborg och Linn Söderström, överallt. 

Nu driver Marion Studio Marion  – en cateringfirma extra allt – som blandar mat, konst och livsstil, bloggar på Elle och är aktuell med sin andra kokbok. 

– Jag vill inspirera och uppmana folk att äta och laga mat tillsammans, säger hon apropå Marions Bord – middagar för många som uppmuntrar oss till att göra festmat på ett sätt som inte stressar sönder oss eller tar över kalaset, men också till att hem folk för att det är kul. Att mitt i vardagen bjuda över grannen på mat eller uppmana en vän att testa ett nytt recept ihop. Det är så lätt att samla människor kring mat och personligen tycker jag att det är en vacker upplevelse som jag önskar att fler borde få uppleva oftare. 

Vad är det viktigaste man ska tänka på när man lagar mat till många? 
– Att planera och inte ta sig an mer än man känner är hanterbart. Satsa på en grillad kyckling och köp brödet i stället för att baka själv. Bordet ska se generöst ut utan att du ska ha behövt jobbat ihjäl dig. Räkna också ordentligt så att maten räcker till alla. Ingen gäst ska gå hungrig från en fest! 

Mat som kultur hur ser du på det?
– Jag tycker mat spelar en stor roll i kulturen, mat berättar historier samt sätter stämning. Att uppleva mat i en ny stad är likvärdigt att uppleva konst på ett museum.

Apropå konst, det är viktigt för dig av flera anledningar. Hur använder du konst som inspiration till matlagning?
– Min mamma är konstnär och för mig har konsten alltid varit en del av mitt liv. Jag har testat olika former av uttryck som målning och lera, men jag har förstått att mitt konstuttryck är matlagning och att leka med smaker och uppläggningens utseende. 

Du har rötter från Gambia och hyllar gärna den matkulturen, men hur nyfiken är den svenska matvärlden på de kök som går utanför det franska, italienska och japanska? 
– Jag tycker de svenska köken är väldigt inkluderande, vi har många krogar som vågar blanda matkulturer hejvilt, jag älskar det. 

Med de internationella erfarenheter du har (restaurangkök i USA och England), vilka är de stora skillnaderna mellan tex England och Sverige?
– England hade i alla fall under den tiden jag var där ett mer hierarkiskt kök med tydliga roller som påminde mycket om gamla skolan. Maten kanske är mer välarbetad i England och har ett stort fokus på råvaror, men du jobbar extrema timmar och tjänar väldigt lite. 

Vad vill du läsa/se mer av i matväg? 
– Jag tycker man ser så mycket av allt nuförtiden men kanske lite mer klassisk matlagning. Det brinner jag mest för. Det har hänt att kimchi har lett kocken Marion Ringborg in på djupare samtal, om länder, matkulturer och ursprung, och hon älskar när maten kan samla människor på det sättet. 9 maj släpps hennes andra kokbok Marions bord – middagar för många. Det är en bok om mat som hyllar livet!