Karin tipsar
TV: Industry, säsong 3 (Max)
Äntligen är de dysfunktionella finansvalparna i Industry tillbaka! Tänk dig ett nattsvart Succession som utforskar kapitalismens baksidor, kryddat med trasiga relationer och svek. Jag har verkligen längtat efter att få återse Harper, Yasmin, Eric och Robert. Har du inte sett säsong 1 och 2 är det dags nu. Bonus! I säsong 3 får vi också se favoriten Gustav Lindh göra ett inspel som en hal skitstövel!
FILM: Miss Viborg (Draken Film)
Tänk dig att danskarna skapar en mörkare version av En man som heter Ove om en sjukpensionär som åker runt i sin permobil och kränger knark. När hon inte hetsäter eller lyssnar på lastbilschaufförernas komradio, förstås. Där har du Miss Viborg – en perfekt balanserad cocktail av misär och feelgood. Se den!
BOK: Brooklyn av Colm Tóibín (Norstedts)
Jag hade den stora förmånen att lyssna på Colm Tóibín på Louisiana Literature och jag blev så kär! Lite samma känsla får jag när jag läser hans roman Brooklyn (som även har blivit en flerfaldigt Oscarsnominerad film med Saoirse Ronan i huvudrollen). En berättelse om hemlängtan och identitet. Konflikten mellan att söka ett bättre liv och saknaden efter det man lämnat bakom sig. Men framförallt en magisk historia om den stora kärleken. Läs!
Marie tipsar
TV: TLC för evigt (SVT Play)
De är den bäst säljande amerikanska tjejgruppen någonsin (!) och stod upp för att tjejer ska kunna se ut och bete sig som de vill tidigare än alla andra. Men framför allt har de gjort otroliga hits och musik som står sig genom historien. Här får vi följa gruppen från början till nutid och höra T-Boz och Chili berätta vad som hände bakom kulisserna när det stormade som mest.
KONST: Lim-Johan på Hallwylska Museet
Han var Hälsinglands första hipster; särlingen som tog med sig en kamera till byn och som målade världen som han såg den. Då var konstnären Johan Erik Olsson idiotförklarad men han var nog bara född i fel tid, för efter sin död har han hyllats för sitt sätt att konstnärligt bearbeta fotografierna och sina målningar som är som en portal in i hans egen verklighet. Oförställt och okrångligt, naivt säger de som förstår sig på sånt, men mest av allt otroligt inspirerande. Själv tyckte han att det bara var skit och att det passade bäst på dass (där de flesta av hans verk också hamnade). Missa inte en svensk ikon, med ett spännande livsöde och en säregen stil, som alltid borde uppmärksammas.
MUSIK: Short n Sweet – Sabrina Carpenter
Singeln Espresso har gått varm i sommar och albumet är svängigt, kul och underfundigt. Smart pop när den är som bäst. Lika bra att sätta den på repeat.
Clarie tipsar
BOK: När vi var yngre av Oliver Lovrenski (Brombergs)
Det är Ivor, Marco, Jonas och Arjan mot världen. Mot föräldrarna, mot socialen och mot polisen. I När vi var yngre lär vi känna fyra sextonåringar i den norska huvudstaden och följer deras turbulenta tillvaro kantad av ångest, kärlek, berusning och våld. En brutal, stilsäker, allvarlig och samtidigt humoristisk uppväxtskildring där allt står på spel. När vi var yngre har tokhyllats på hemmaplan och tilldelats en rad priser inkl en Brageprisnominering. Inte illa pinkat för en 19-årig debutant. Oliver Lovrenski lär bli ett författarskap att hålla koll på i framtiden.
MUSIK: Charm – Clairo
Mitt i högsommaren landade Charm, det tredje albumet av min nästan-namne Claire Cottril som går under artistnamnet Clairo. Lågmäld sång ackompanjeras av elektroniskt piano, mellotron, orgel och blås i en varm folksoulretro-doftande skiva. Mys!
MUSIK: Bora Meu Bem – Marcos Valle
Hade man tur var man en av dem som fick se den 80-åriga brasilianska stjärnan rocka loss på sin keyboard under Hosoifestivalen tidigare i augusti. Marcos Valles nya silkeslena låt luktar blått hav, solbränd hud och oförglömliga sommarminnen!
Lina tipsar
BOK: Alice B. Toklas kokbok av Alice B. Toklas (Polaris)
Visst hade jag läst Alice B Toklas självbiografi (som skrevs av hennes partner Gertrude Stein) och Diana Souhamis eminenta biografi om de båda damerna, Gertrude och Alice, men nu har jag för första gången satt tänderna i något som författarinnan Alice B. Toklas skrev själv. Hennes klassiska kokbok har nämligen getts ut i nyutgåva, och den är en FRÖJD att läsa. Här varvas recept med berättelser och anekdoter ur Alice och Gertrudes gemensamma liv i Paris salonger. Kanske kommer jag inte tillaga speciellt många (eller något) av bokens 400 recept som presenteras i kapitel som ”Rätter för konstnärer” och ”Tjänstefolk i Frankrike” , men jag drömmer om att få ha suttit med vid bordet när det serverades kastanjefylld karp, jätteduvunge i pyjamas och kokosmarmelad. Bon appétit!
BOK: Balladen från norr av Alfonso Zapico (Palabra förlag)
Matig serie om klasskamp, uppror och en dos kärlek som utspelar sig i ett politiskt kaos i 30-talets Spanien. I fyra delar får vi följa gruvarbetaren Apolonio, hans dotter hembiträdet Isolina och journalisten Tristán, son till markisen av Valdiva. Det är smuts, ofattbart slit och fattigdom. En generalstrejk blir den tändande gnistan för en gruvstrejk, som möter hårdnackat motstånd från överklassen och fascister. Under läsningen överväldigas man ibland av mängden namn och händelser, men framförallt är det en väldigt stark, dramatisk och gripande berättelse som är snyggt berättad i svartvitt.
KONST: William Blake’s Universe (Hamburger Kunsthalle)
Har du mot alla odds vägarna förbi Hamburg innan 8 september får du inte missa utställningen William Blake’s Universe. Den mytomspunna poeten, konstnären, grafikern och mystikern var verksam i slutet av 1700-talet/början av 1800-talet, en dramatisk tid med franska revolutionen, diskussionen om slaveri och andra stora världshändelser. Här visas ett stort antal verk och trycksaker, som också placeras in i en kontext med andra samtida konstnärer. Fullkomligt förtrollande att få se Blakes detaljrika skrifter och bilder på nära håll!