Erik Niva – sportjournalisten som fick gehör

Hur mycket kan man prata om fotboll? Frågar du sportjournalisten Erik Niva är svaret ”hur mycket som helst”. Men i veckan sändes det sista avsnitten av When We Were Kings – podden som under sex år har förändrat vår syn på vad fotboll är och visat att även människor som nödvändigtvis inte är intresserade av sport kan lyssna i timmar på snack om avgörande mål, spelare som stannat i växten och transferförhandlingar.

/ 27.03.2025

– Fotboll är det mest relevanta kulturfenomen vi har i världen, har man inte fattat det har man missförstått vad samhället handlar om, säger Erik Niva från köksbordet hemma i Gröndal. Barnen är i skolan och jobbet med att avveckla en av Sveriges mest framgångsrika poddar är i slutfasen. Det är ett mer komplicerat projekt än vad man kan tro, speciellt när det ska mynna ut i en turné och en dokumentär (som sänds senare i år på Viaplay) och livet pågår samtidigt. 

– Samtidigt finns det en styrka i att avsluta något man tycker om innan det blir en gyttja, säger Erik Niva apropå beslutet. 

Ja, man ska sluta när man är på topp har ni sagt. Hur vet du att ni är på topp? 
– Jag vet att det hade börjat gå nedåt om vi fortsatt: Att det väntar en utförsbacke. Jag ska inte säga att energin är slut, men den sinar, liksom materialet och att formatet vi kört på är på utdöende. Vi har berättat väldigt många historier om fotboll och de som står på tur har tyvärr inte lika mycket stuns i sig. 

When We Were Kings började som en enkel idé om att berätta den hela historien om fotbollsklubbar och dess utövare men förvandlades på vägen till att bli en religion för alla som älskar att lyssna på sportrelaterade berättelser som aldrig tar slut. På universitetsnivå har man också omfamnat podden och ger kurser där den ingår i kurslitteraturen. 

When We Were Kings har visat att fotboll är mycket mer än bara fotboll, varför har det varit viktigt? 
– För att det är en missuppfattning att fotboll bara är en sport. Fotboll är den mest relevanta kulturfenomen vi har i världen och kan berätta sagan om politik, kön, makt, pengar, klass och identitet. Ur sitt lilla perspektiv speglar fotbollen alltid den stora allmängiltiga världen. Den subkulturella betydelse som sporten bär på och den samhälleliga påverkan som fotbollen har är obestridlig. Den kan till och med förena och söndra hela städer! Men min ambition med podden har varit att berätta om människorna i, runt och bakom fotbollen, utvecklingen framåt och avgörande ögonblick. 

Just fotbollen som identitet, och din egen bakgrund där Malmberget spelar en stor roll, är ändå något du återkommer till i många program. Varför? 
– Jag gillar väl att sola mig i glansen av mitt eget mörker! Malmberget är den plats där jag växte upp, men det är också en plats som aldrig var min. Den gav mig mitt driv i en önskan att ta mig därifrån, och för att göra det blev jag tvungen att bli kreativ och målinriktad. Det kan vara bra att påminna sig själv om den utgångspunkten, liksom att påminna världen om att Malmberget var en plats som inte längre existerar och att uppmärksamma att politik har makten att avveckla städer. 

Hur har framgången med podden och den makt som kommer med det fungerat för dig? 
– Makt är en parameter som jag inte förhåller mig till alls. Jag var en sportjournalist med ambitionen att berätta och blev en sportjournalist som fick gehör. Men jag ser mig inte som en person som tycker saker och utövar makt som åsiktsmaskin. Om makt däremot innebär att man fångar många människor att lyssna får jag erkänna mig skyldig.

Som poddlyssnare imponeras man av programmens dramatiska nerv. Är det kvällstidningsmurveln i dig som lärt dig hur man gör? 
– Framför allt ska man tacka fotbollen i sig, det finns en inbyggd dramatik i alla fotbollsmatcher: Tävlingen ska ju avgöras, bollen ska in i mål och i slutändan står ett av lagen som segrare. Sen är min instinkt att berätta historier på ett fängslande sätt och väja för tjusiga metaforer och andlösa ordexperiment och det ska man kanske tacka kvällsjournalistiken för; viljan att fånga läsarna med ett effektivt och engagerande berättande. 

Avsnitten kommer i en kort och lång version. Vad har du för fördomar om de som väljer att lyssna på den korta varianten? 
–Att de inte vet sitt eget bästa! Egentligen vill jag inte att någon ska lyssna på de korta avsnitten för de gör inte berättelsen rättvisa. Men någonstans är det bättre att de lyssnar på den än inte alls. 

Snart börjar When We Were Kings-turnén, på vilket sätt kommer den skilja sig från ett vanligt avsnitt? 
– Framför allt är de kortare! En tummetott på bara 3 timmar vilket medför ett annat typ av berättande. Den stora skillnaden för oss är annars att vi har med oss musiker, projektorer och bildstöd. 

Hur kommer du hantera tomrummet som kommer bli när du inte längre har podden att ventilera fotboll i? 
– Oklart, men jag ser fram emot det tomrummet och vill ägna mig mer åt mina hobbys, det vill säga musik och populärkultur, och att kunna åka till Düsseldorf utan att se en fotbollsmatch, så jag är öppen för att prata om väldigt mycket annat. 

Kommer man våga bjuda dig på middag utan att det direkt hamnar i ett samtal om fotboll då?
– Middag låter toppen! Låt oss bestämma det. Jag ser väldigt mycket fram emot att återuppta något typ av socialt liv och inte bara jobba.

Om man får podd-abstinens och vill läsa om fotboll, vilken bok tipsar du om då? 
– Hur ska jag svara på den frågan utan att nämna en så pass gammal referens som Football against the enemy av Simon Kuper? En banbrytande bok som tveklöst varit en av de viktigare för mig för att förstå fotbollens innersta väsen och inverkan på samhället. Men nu har jag inte läst en hel bok på de senaste 6 åren så jag får nog lämna den rutan blank. 

_______________________________

Här kan du köpa biljetter till live-turnén.

Foto Erik Niva: Severus Tenenbaum