Sofia Vusir Jansson – blomsterdrottning

Vissa människor har en förmåga att skapa egna magiska världar. Sofia Vusir Jansson har välkomnat oss in till sina underbara fantasier sedan år 2010, och nu tänker hon på julen och hur den blommar…

/ 29.11.2024
Foto: Linda Lomelino

Ombytlighet behöver inte vara något negativt. Det vet Sofia Vusir Jansson som började sin kreativa yrkesbana som frisör, men från en dag till en annan la hon saxarna på hyllan och gick mer in i sina fantasier. Hon drev butiken Mokkasin och bloggade om ett fritt och lekfullt liv. I ett sånt drömmigt projekt behövde hon en pappersblomma till en fotografering och gjorde som hon brukar: Använde sin fantasi, material som hon hittade runtomkring sig och sina händer. Då visste hon inte att det skulle bli början på ett liv som papperskonstnär. 
– När jag var frisör visste jag inte ens att det fanns pappershantverk, och när den där första blomman kom till hade jag ingen aning om pappersblommans långa tradition och historia, men att ha pappersblommor i granen är faktiskt ett av våra äldsta julpynt! 

Just nu är Sofia aktuell med en hantverksbok om pappersblommor och med sin fjärde pappersblomma, gjord helt för hand, för Firma Svenskt Tenn. Precis som med de tidigare verken är hela familjen involverad. 
– Mamma och jag sitter just nu vid köksbordet och viker blommor tillsammans.

Känslan är bekant, Sofia kommer från en pysslande familj med en mamma som jobbade på förskola och en pappa som var yrkesmålare. Till jul satt de ner och gjorde enkla pyssel med material som de redan hade. Sofia kan sakna en tid där trösklarna för hantverk var låga. 
– Idag köper vi avancerade material för att ens komma i gång med pysslet och så blir det till ett helt jobbigt projekt. Jag längtar tillbaka till ett hantverk som egentligen inte behöver vara så mycket, så som det var historiskt sett. Man ska inte behöva slå knut på sig själv. 

Kan man säga att pappersblommorna har tagit över ditt liv? 
– Ja, men trots att det ofta är ett monotont arbete tröttnar jag aldrig. Det finns så många olika varianter – från de folkliga till de konstnärliga – och jättemycket detaljer och tekniker att upptäcka.  Ibland har jag varit tvungen att uppfinna verktyg som inte finns. Pappersblommorna har också fått mig att upptäcka värdet av att använda händerna i en process och förstå hur de hör ihop med hur hjärnan fungerar. Det var ett uppvaknande att förstå att man kan använda händerna i en läkande process. Det är också därför jag vill dela med mig av kunskapen i böcker och kurser – det borde vara allmängiltig information. 

Berätta om händerna: Varför är det viktigt att använda dem? 
– När min pappa dog blev jag enormt deprimerad och försökte bota depressionen med allt: psykiatri, tabletter, terapi osv. Inget fungerade. Men när jag fick ett uppdrag som krävde att jag gjorde samma handrörelse i flera veckor i sträck. Varje dag, i flera timmar, då hände något med mig. Hjärnan kom igång igen. Då lärde jag mig att det finns forskning på att monotont hantverksgörande gör att vissa banor i hjärnan kan läkas. 

Som hantverkare behöver man sina händer, ögon och tålamod. Hur tar du hand om dina händer?
– Det gör jag egentligen inte på det sättet. För om jag ska vara ärlig gör det jävligt ont med den här typen av hantverk. Och jag biter på naglarna och lyssnar inte ordentligt på min kropp… Nä, jag är dålig på den biten. Ögonen är jag bättre på, om du menar att det handlar om att vara uppmärksam på hur saker ser ut och att kunna ta in det ordentligt. 

Har man följt dig under lång tid då märker man att du har en förmåga att se något väldigt vackert i det mesta.
– Ja, det hoppas jag kommer finnas kvar för alltid. Men för mig är det också väldigt tydligt att det måste finnas en skevhet för att saker ska bli vackra. Jag söker ofta efter skav, jag blir förtjust i det som ratas och det som förmedlar en känsla av något taktilt och icke-perfektionistiskt. Det är svårt att förklara vad det är för att det är så svårt att sätta fingret på vad jag exakt går igång på, men det perfekta är helt ointressant för mig. 

Blommor har sitt eget språk och kommer inte sällan med färdiga betydelser. Men vad betyder pappersblommorna för dig?
– Över lag så är blommor nedvärderade när det kommer till konst. Jag har hört många (ofta konstutbildade) som tycker att blommor är ”lite för enkelt” och för många är det svårt att komma förbi den första känslan av att det är vackert och att det är det enda det är. Men med pappersblommor kan man jobba med det surrealistiska, man kan dra i former och proportioner som man själv vill, men ändå ser de verkliga ut. Just det kan driva mig. Att det vid en första anblick bara ser enkelt och vackert ut, men att blomman gömmer på hemligheter om man tittar lite närmare. 

När de används till jul då, hur tycker du granen förvandlas med blommor i sig?
– Det är ju jättefint! Jag tycker faktiskt att det känns helt rimligt att vilja ha en blommande gran i vintertid. Legenden säger dessutom att pappersblommorna slog ut under julnatten… Blommor är också ett väldigt effektivt pynt, med bara några stycken känns hela granen klädd!