Bäst i november

I november får Culte energi av en anarkistisk feelgoodfilm, läser en smart, existentiell rapport från framtiden, önskar att en mästerlig film om ledsna, trasiga män aldrig ska slut och fröjdas över en bok om kreativa rymningsförsök. Månadens bästa kulturtips hittar du här!

/ 23.11.2023

Karin tipsar

BIO: Paradiset brinner 
Anarkistisk feelgood om en stökig uppväxt. Filmen handlar om de tre systrarna Laura, Mira och Steffi som bor utan föräldrar i en generisk del av Sverige. De har välutvecklade strategier för att klara allt. Både platta håret, snatta mat och ha poolpartyn. Men deras kaotiska tillvaro ställs på sin spets när socialtjänsten kallar till ett möte. Samtidigt träffar storasystern Laura en vilsen småbarnsmamma (Ida Engvoll från ”Kärlek & anarki”) och en möjlig lösning på dilemmat uppstår. Regissören Mika Gustafsons succéfilm har redan prisats på festivaler i både Venedig och London. Se den innan den försvinner från biograferna. 

BOK: Skinn av Sara Strömberg (Modernista)
Sara Strömberg fick pris för Årets deckardebut för den första delen, Sly, om aviga journalisten Vera Bergström. Den andra delen, Skred, fick pris som Årets deckare och nu är hennes tredje roman i serien nominerad till samma pris. Jag kommer att bli besviken om den inte vinner för Strömbergs bok är banne mig det bästa i spänningsväg som jag läst på mycket länge. Miljöerna, karaktärerna och hur hon binder samman gängkriminalitet med ett olöst mord på en familj i Storlien. Strömberg är här för att stanna. 

BOK: Bortom Amerika av Linnéa Sjödin (Nirstedt Litteratur)
Två unga kvinnor i New York dejtar förmögna män för att få ekonomin att gå ihop. Linnéa Sjödins debutroman är en berättelse om att hitta sin plats i livet och trots svärtan och ångesten får Sjödins prosa mig att längta till New York och den svindlande känslan av att stå på randen till vuxenlivet, men ännu inte tippat över.   

Marie tipsar

BOK: En bok av dagar av Patti Smith (Brombergs)
Konstnärer hon älskar, författare som ger henne boktips, en kaffe på Brasserie Lipp… Patti Smiths En bok av dagar är som en årsdagbok av bilder. Varje dag serverar hon en liten lyckokaka som man kan fundera vidare kring om man vill. Det är som hon har gett sig fanken på att hitta något vackert för varje dag hon lever och inspirerar en till att göra samma sak. Gud vad det finns mycket att glädjas åt om man bara ser sig omkring lite bättre. Tack Patti för att du påminner om det. 

BOK: De anställda av Olga Ravn (Wahlström & Widstrand)
Människorna och de människoliknande sitter på samma rymdskepp på väg mot något eller ingenting. Men nu är det någonting som stört ordningen, något som får alla på skeppet att ifrågasätta sig själva, vilka de är och vad de gör. De anställda är en otroligt smart roman som berättas utifrån de anställdas vittnesmål. Vi får aldrig reda på vad de heter eller om de är människor eller människoliknande, men som läsare drabbas du ändå av deras tankar och känslor. Vad är det som har hänt? Varför blir de så påverkade? Vad är det egentligen som de har hittat på planeten de landade på. Välkommen in till en existentiell rapport från framtiden. 

TV: The Velvet Underground (Apple+)
Ibland mår man bäst av att återvända till sina eviga hjältar. En dag när jag kände mig död inombords hittade jag den här två år gamla dokumentären om världens bästa rockband och hörde Maureen Tucker berätta om att hon bara ville sjunga om publiken bad om det (och det gjorde de såklart), om hur Nico svepte in i gruppen och gav det både stjärnglans och sådde split mellan medlemmarna, om Lou Reed som verkade så jobbig att hänga med och om John Cales barndom. Allt strösslat med den bästa musik som någonsin gjorts. Efteråt kände jag mig stark igen och ville direkt göra saker som gör skillnad. Gärna tillsammans med andra omöjliga människor. 

RADIO: Radionovellen Jane av Ia Genberg (SR Play)
Jag har längtat efter nya berättelser av Ia Genberg sedan sista sidan av Detaljerna lästes ut. Nu har hon skrivit novellen Jane (döpt efter The Velvet Undergrounds låt Sweet Jane) för Sveriges Radio och det är en perfekt historia om vikten att skapa magiska rum när man behöver dem som mest. 

Clarie tipsar

FILM: All of Us Strangers
Stockholms filmfestival kom och gick och den här filmen kommer jag bära med mig länge, länge. Adam (Andrew Scott) och Harry (Paul Mescal) lever på varsitt håll ensamma liv i ett öde höghus i London. Var är alla grannar, varför flyttar ingen in? Genom fönstret får de syn på varandra och inleder snart en relation. Adam har fastnat i sorgen över sina föräldrar som dog för 30 år sedan. Med Harrys hjälp blir han lite helare och mindre ensam, men också han bär på mörker. Man har sett både Andrew Scott och Paul Mescal spela rollen Otroligt Ledsen Och Trasig Man förr, och All of Us Strangers är ännu ett i raden av exempel. Men de gör det mästerligt. Ville aldrig att den här filmen skulle ta slut. Svensk biopremiär 26 januari.

FILM: Scrapper
Ännu en pärla från filmfestivalen! Georgie är tolv och lever ensam sedan hennes mamma gått bort i cancer. Eller inte helt ensam, hon har sin bästa vän och granne Ali och tillsammans snor de cyklar, fejkar samtal till socialen och fintar bort vuxenvärlden som lägger sig i och inte fattar att hon faktiskt klarar sig bra själv. Men så en dag dyker Georgies pappa upp och honom lyckas hon inte finta bort, han är där för att stanna. Trots filmens tematik är detta ingen tung och mörk film, bara rolig, varm och fin. Lola Campbell som spelar huvudroll är bara tolv men hennes insats är så imponerande, varje scen är klockren. Så charmig, kvick och rolig! Svensk biopremiär 1 december.

MUSIK: E-numbers – The Embassy
Indiegudarna The Embassy är tillbaka med ett nytt album! Deras femte album och det första på fem år. Ett underbart möte mellan indiepop, house och bräkande får. 

Lina tipsar

BOK: Colditz – Flykten från nazisternas fängelse av Ben Macintyre (Historiska Media)
Oavbrutet underhållande läsning om nazisternas fängelse för krigets mest rymningsbenägna fångar. Bakom Colditz tjocka slottsmurar hamnade de fångar som redan hade försökt rymma från andra fängelser – många var amerikanska, franska och engelska officerare, men det var en salig blandning av nationaliteter. Fångarna samarbetade, bildade koalitioner och skapade ett eget litet samhälle innanför murarna. Natt och dag smiddes de mest osannolika och kreativa flyktplaner (de grävde så många tunnlar att de fick jobba i skift, byggde glidflygplan, gömde sig i madrasser, klädde ut sig till vaktchefen…) – i snitt gjordes ett rymningsförsök varannan dag under hela kriget (och vissa lyckades)! Ben Macintyre är som alltid en fröjd att läsa – det är roligt, spännande, upplysande och alldeles underbart. 

TV: The Gilded Age, säsong 2 (HBO Max)
Julian Fellowes, mannen bakom Downton Abbey, har skapat en ny, historisk serie och nu sänds andra säsongen av detta amerikanska kostymdrama i 1800-talsmiljö. I säsong 2 av The Gilded Age delas New Yorks grädda upp i ett hetsigt krig mellan ”old money” och ”new money”, när ett nytt operahus byggs i stan. Nej, det är inte riktigt samma nivå som Downton Abbey, men det väldigt härligt att svepas in i ett intrikat nät av nyrika järnvägsmagnater, uppåtsträvande betjänter och klasskämpande arbetare, allt paketerat i fantastiska kostymer och överdådiga bordsdekorationer.