Bäst i augusti

I augusti läser Culte en svensk Elena Ferrante, får en helt ny bild av apor, lyssnar på sanningen om ett viralt klipp och lär sig hur man hittar en offentlig toalett. Håll till godo – våra bästa kulturtips hittar du här!

/ 24.08.2023

Karin tipsar

BOK: En förlovad tid av Alba Mogensen (Wahlström & Widstrand)
Alba Mogensen är en svensk Elena Ferrante. Närheten, systerskapet och det svåra kommer under huden i hennes roman En förlovad tid om två systrar, en vilsen kille, uppbrott och död. 

BOK: Jävla karlar av Andrev Walden
På ett ställe i boken beskriver Andrev Walden hur jaget, Lillebror och Lillasyster har ett eget språk för att kunna skratta åt eländet och när jag slår ihop pärmarna känns det som om jag har fått tagit del av det. Jävla karlar är en roman om att ha sju pappor på lika många år. Att växa upp. Om att vara otrygg. Men också om skratt som bubblar, första kyssen och att se asfalten susa förbi på autobahn genom ett hål i bilens underrede. Läs!

RADIO: Allvarligt talat i P1 med MaIin Persson Giolito
I en tid av krig, terror och oro är Malin Persson Giolito min klippa. I P1s Allvarligt talat guidar hon mig igenom det svåra med en varm hand och kloka ord. Hon hjälper mig att förstå och sätter ord på allt det svåra. 

Marie tipsar

UPPLEVELSE: Bio Fågel Blå, Skeppargatan 60, Stockholm
Film är bäst på bio – i alla fall om filmen är utvald med kärlek och biografen är byggd just för att visa film på bästa sätt och inte som ett nöjespalats. Fågel Blå är biografen som är känd för att ha skolat in Ingmar Bergman i filmens värld. När den stängde var det sorgligt men nu gör den en fågel Fenix och återuppstår som bättre, vackrare och härligare, och med en ambition att visa film som inte visas någon annanstans. Biografen återinvigs 1 september

TV: Schimpansernas rike (Netflix)
Schimpanser är inte bara otroligt söta, det händer också att de sliter ansiktena av ett gäng irriterande orangutanger och ropar på krig när andra schimpanser kommer för nära. I den här dokumentärserien i fyra delar kommer man riktigt nära deras vardag och får se alla deras olika sidor. Har nu en ny bild av hur apor är. 

BOK: Om uträkning av omfång 1 av Solvej Balle (Wahlström & Widstrand)
Förutom att vi av uppenbara (pubertala) skäl har haft väldigt roligt med författarens namn i kombination med bokens titeln, så är jag helt med på att den redan blivit så omtalad och hypad. Tara Selter, en helt vanlig person som handlar med antikvariska böcker fastnar i tiden, eller om tiden fastnar i henne. Det här är en påminnelse om att varje dag kan kännas som en upprepning, hur fint det blir när man ser livets detaljer och att våga bryta mönster för att se något nytt. Det ska bli sju delar, jag längtar redan efter nästa. 

Clarie tipsar

RADIO: Richard Strauss och Örebros kommunala musikskola (Sveriges Radio)
Året är 2007 när ett Youtubeklipp som påstås vara en inspelning av Örebros kommunala musikskola sprids som en löpeld på internet. Runtom i världen fnissar folk åt amatörorkesterns dumdristiga försök att ta sig an Richard Strauss klassiska verk Also Sprach Zarathusthra. Men hur hamnade klippet ens på nätet från första början? Och vilka var det egentligen som hördes på den virala inspelningen? (Spoiler: inte de man tror). Det som misstagits som en skämmig läckt ljudinspelning av några svenska ungdomars skramlande visade sig i själva verket vara noga uttänkt, provocerande konst!

TV: Lasermannen (SVT Play)
Leif GW Persson har kallat den för ”den bästa polisfilmen som producerats i Sverige”. Miniserien i tre delar från 2005 bygger på Gellert Tamas bok Lasermannen: en berättelse om Sverige och finns sedan några dagar tillbaka att se på SVT Play. Det rör sig framåt i en molande takt som vi tittare kanske glömt att vi saknar i dagens tv-landskap. I titelrollen finner vi en ung David Dencik, vars insats är oerhört skicklig, autentisk och stundtals obehaglig. Berättelsen om Lasermannen är än idag – kanske mer än någonsin förut – en berättelse om Sverige.

MUSIK: Halloween Costume – Sarah Klang 
Kvinnan med Sveriges vackraste sångpipa är aktuell med nytt släpp. Fyra fina låtar om att vara en mad woman omgiven av mad boys, om graviditet, om att drömma sig bort till någonting annat. 

Lina tipsar

BOK: Knutar av Gunnhild Øyehaug (Nirstedt/litteratur)
Novellsamlingen Knutar innehåller 26 berättelser, många ryms på endast två sidor, och jag förstår inte hur norska Gunnhild Øyehaug lyckas fånga så precisa ögonblick eller ibland hela liv på så korta sidor. En handlar om att (bokstavligen) inte kunna kapa navelsträngen, en annan om att inte komma till skott att åka till IKEA för att köpa persienner. Det är mörkt, absurt, sorgligt, väldigt roligt och helt enkelt mänskligt. En pärla!

TV: How to with John Wilson (HBO Max)
Hey, New York! inleder John Wilson varje avsnitt i sin serie ”How to with John Wilson”, där han filosoferar över vardagliga ting och möter mer eller mindre bisarra New York-bor som gärna delar med sig av sina liv och värderingar. Tidigare har han bland annat undersökt hur man sätter upp byggnadsställningar eller tillagar den perfekta risotton. Nu har tredje säsongen släppts och här undersöker han teman som hur man hittar en offentlig toalett, hur man tvättar öronen eller hur man tränar. Bli inte förskräckta – det låter knäppt, det ÄR knäppt men också alldeles, alldeles underbart.