Bäst i juni och hela långa sommaren

En favoritpolis, en omöjlig tv-idé, musik för sega dagar och en bok om skeppsbrott, myteri och alla andra katastrofer du kan möta på havet. Sommarens bästa läsning, streaming, lyssning och allmänt somriga tips hittar du här!

/ 21.06.2023

Karin tipsar

BOK: Levande och döda av Christoffer Carlsson (Albert Bonniers Förlag)
Jag blir aldrig besviken på Christoffer Carlsson och han är särskilt bra i sin Hallandssvit där Levande och döda är den tredje fristående delen. Det är en spänningsroman men lika mycket är det en tankeväckande bok om att bli kvar, vänskap och ögonblicken som förändrar livet. 

TV: Happy Valley (SVT Play)
Vad är mer sommar än riktigt bra brittisk spänningsserie? Sista och avslutande säsongen av Happy Valley är en klass för sig. Det är en fröjd att återse Sarah Lancashire i huvudrollen som min favoritpolis Catherine Cawood. Synnerligen välbyggd spänning för regniga dagar!  

Sommartips: Läsa! Läsa! Läsa! 
I sommar ska jag ligga raklång i skuggan och läsa. Jag har en hög med böcker som väntar på mig. Överst ligger Haralds mamma av Johanna Frid, I sällskap med döden av Ingvar Carlsson, och Männen av Sandra Newman. 

Det här ser jag fram emot i höst
I höst ser jag fram emot att fördjupa mig i monster. Kanske till och med förstå dem. I en samtid präglad av hot och ovisshet tycks de lura överallt. I humorföreställningen Monstrens tid på Kulturhuset Stadsteatern möter vi den ständigt proppmätta pojken Jönsson. Han är svältmonstret som inte ätit en enda liten skorpa i hela sitt liv.  Vi får lära känna vattenmonstret Ingegärd, hon som blev förändrad efter att ha provat vattengympa. Och kanske får vi en glimt av Satan också. 

Monstrets tid är en nyskriven humorföreställning av Olof Wretling, Sven Björklund och Mattias Fransson som alla är en del av humorgruppen Klungan och radioprogrammet Mammas Nya Kille. Det här är deras första samarbete med regissören Ada Berger. Premiär 5 oktober.

Marie tipsar

TV: Smartless on the road (Discovery +)
Egentligen borde det här vara en helt omöjlig tv-idé: Att följa de tre programledarna för den amerikanska intervjupodden Smartless när de åker på turné och visa det som händer bakom kulisserna. Låter ju inte alls spännande. Men det är helt sjukt mysigt att följa Jason Bateman, Sean Hayes och Will Arnett när de äter middag och skojhånar varandra val av mat, har ångest över showen (Well, med gäster som Matt Damon, Conan O’Brien och Wilco-mannen Jeff Tweedy behöver de nog inte vara speciellt oroliga) och drabbas av privatplansbekymmer. Jag fnissar högt i min ensamhet. Rätt vad det är berättar de också högst personliga berättelser som går rätt in i hjärtat.

Lyssna även på podden. Finns avsnitt så det räcker hela sommaren och lite till.  

UTSTÄLLNING: Carl Eldhs ateljémuseum
Alldeles i utkanten av Stockholm, i den helt fantastiska Bellevue-parken, gömmer sig skulptören Carl Eldhs gamla ateljé. Där hittar man bland annat en naken Strindberg och en skägglös Karlfeldt stå staty tillsammans med en hel armé av andra typer, stora som små, bara huvuden och helkroppsvarianter. Det är som att träda in i en skulptörs dröm. Vackert så man dånar. 

Just skönheten är något som konstnären Ingela Ihrman, internationellt uppmärksammad för sina storskaliga skulpturer, opponerat sig emot i sommarutställningen Miss Brunnsviken. I den har hon lekt med tanken att ett gäng drottningar festat loss i rummen och lämnat spår efter sig: En krona i krokan, strandtofflor gjorda av vass från Brunnsviken och en mosaikspya (med räkor i) i trädgården. Så jäkla fint integrerad. Kul utflykt för alla!

BOK: Nakanos secondhandbutik av Hiromi Kawakami (Tranan bokförlag)
Tomma sms, män som plötsligt försvinner, frågor som aldrig får svar och styltiga samtal som inte leder någonstans. Kärlek när den är som jobbigast är ett tema i Hiromo Kawakamis senaste roman Nakanos secondhandbutik som utspelar sig i ja, du gissade det – Nakanos secondhandbutik. De fyra människorna som jobbar där har alla kärleksbekymmer på ett på många sätt typiskt japanskt på många vis. Med varandra och med andra. Romanen fungerar nästan som ett kammarspel och med massor av dialog dem emellan. Men det finaste med Hiromis romaner är de mellanrum som man själv får fylla på med känslor och fantasi. Då blir det helt omöjligt att inte känna igen sig. 

Sommartips: Rosenskirande picknickmat
Ibland pratar vi på Kult om livet, och ber våra kollegor om hjälp att få det att bli lite bättre. En sak som alltid chockar oss andra är när Karin berättar att hon har med sig filmjölk i sin sommarmatsäck. Visserligen är den fint förpackad i en liten termos, men ändå. Filmjölk kan inte göra livet rosenskimrande. Så låt den stanna kvar i kylskåpet och packa i stället ner en fylld camembert (kocken Danyel Couet delade med sig receptet som går ungefär såhär: ”1 mogen camembert, 1 torkat hackat fikon, 2 hackade torkade aprikoser, 1 msk russin och 1 tsk kryddor, 1 tsk selleriblad. Dela osten som ett hamburgerbröd, lägg kryddor och frukt emellan och sätt ihop osten igen. Ställ i kylen.”  i en kokbok från länge sedan) och en baguette. 

Orkar du inte ordna maten själv och råkar vara i Stockholm under vecka 31 är det en bra idé att besöka Arla Unikas restaurang där den ljuvliga Saori Ichihara gästspelar. Saori lagar mat som är inspirerad av Japan och upptäckter hon gör i vardagen. Hon lagar också helt otroligt vacker mat, vilket märks bland annat på att hon färgkoordinerar tomater innan hon börjar jobba med dem. Wow!

Det här ser jag fram emot i höst
Ända sedan Feist sjöng sin hit 1,2,3,4 tillsammans med Sesame street (med omgjord text) har jag älskat Feist lite mer än andra. Därför vill jag inte missa när hon kommer till Cirkus med nya albumet Multitudes

Clarie tipsar

MUSIK: Bunny – Beach Fossils
Indierock-janglepopbandet från New York är tillbaka med nytt album. Släpigt och dåsigt, perfekt för sega sommardagar.

MUSIK: Flyttblock – Annika Norlin, Jonas Nydesjö, Gävle Symfoniorkester 
Jag som är svag för finstämd pop, blaffiga stråk- och blåsarr och allra helst dessa två i kombination, jag blev inte direkt ledsen när jag hörde Annika Norlins nya EP som gjorts ihop med Gävles symfoniorkester. Några av låtarna är nya, andra är gamla i ny skrud, fina är de allihop. 

TV: Who Killed the KLF? (SVT Play) 
I skarven mellan 80- och 90-talet ville två brittiska herrar göra uppror mot hela musik- och konstetablissemanget, som de menade bara hade en sak på hjärnan: pengar. Bill Drummonds och Jimmy Cautys olika musik- och konstprojekt gick under flera namn, mest kända var de som The KLF. Till deras stora förtret toppade deras musik hitlistor världen över och de tjänade massvis med pengar. De var ju emot allt det där! Målet blev att göra sig så obekväma att de skulle bli utfrysta från musikindustrin och aldrig kunna återvända. När de 1992 fick massa utmärkelser på BRIT Awards gjorde de ett makabert liveframträdande, tog fram ett vapen och sköt lösa skott mot publiken och basunerade ut i högtalarna att ”The KLF have now left the music business”. Sagt och gjort, hela deras musikkatalog raderades och blev i princip omöjlig att få tag på. Två år senare brände de upp allt som var kvar av KLFs inkomster, 1 miljon pund. Folk blev förstås jätteprovocerade och sa att det var smaklöst, egocentrerat och desperat. Då skrev de ett avtal där de lovade att inte tala, skriva om eller nämna de uppbrända pengarna på 23 år. Ja ni hör. Såna jäkla bråkstakar. I love it. Sedan förra veckan finns en dokumentär om dem att se på SVT Play.

Sommartips: Ta dig an ett outforskat författarskap
I sommar ska jag läsa Knausgård. Jag har länge tänkt att jag ska göra det, men aldrig vetat var jag ska börja. Är dagböckerna onödiga att läsa eller rent ut av det viktigaste? Därom tvista de lärde, och därför har jag aldrig kommit till skott. Efter att ha lyssnat på argument från båda sidor så vann Lag Dagböckerna Är Inte Prio, så nu vet jag var jag ska börja!

Det här ser jag fram emot i höst
I höst ser jag fram emot att se KonstABs uppsättning av Bergmans Såsom i en spegel. Premiär på Dramaten 22 september. 

Lina tipsar

BOK: Den förste av Marit Furn (Albert Bonniers förlag)
Kulturjournalisten Erik Gustafsson har peakat för ett bra tag sedan och ensam på en sunkpub på julafton inser han att han behöver ta nya steg i livet. Sagt och gjort, han säger upp sig från tidningen, säljer bostadsrätten i innerstan och köper en gård i Dalarna. Snart har han tagit över den lokala teaterföreningen och planerar stordåd med en nyskriven pjäs om Gustav Vasa. Men vad tycker egentligen hans grannar om den nya power-spelaren i byn? Väldigt rolig läsning!

BOK: Cassiopeias nya stjärna av Anders Worm (Fahrenheit)
Astronomen Tycho Brahe har fått nytt liv i en sprillans ny grafisk roman på 270 sidor signerade illustratören Anders Worm. Här får vi följa Tycho från den ödesdigra svärdduellen där han förlorade sin näsa genom åren som hovastronom åt den danska kungen och de betydelsefulla upptäckter han gjorde till det dramatiska slutet i Prag. Det är roligt, spännande och otroligt fascinerande!

BOK: The Wager – A tale of shipwreck, mutiny and murder av David Grann (Doubleday)
Eftersom min största skräck är att ge mig ut på öppet hav är det något jag mer än gärna bearbetar i bokform. Blev därför överlycklig när jag hittade den här boken, som visade sig vara en helt fantastisk berättelse! I januari 1742 kliver en grupp utmärglade män iland på den brasilianska kusten, och berättar att de överlevt ett skeppsbrott från den brittiska flottan. De har varit strandsatta på en öde ö i månader och sedan lyckats runda Kap Horn i en ihopsnickrad båt. Hurra, vilka hjältar! Men ganska snart dyker det upp tre personer på den chilenska kusten, som OCKSÅ överlevt samma skeppsbrott, och deras berättelse stämmer inte alls ihop med den första gruppens… Författaren David Grann har skrivit en otrolig bok om denna sanna historia, om umbäranden, stormar, hierarkier, myteri och fan och hans moster. En bladvändare utan dess like! (Det tyckte tydligen Martin Scorsese och Leonardo DiCaprio också som ska göra film av boken, precis som de har gjort av David Granns bok Killers of the Flower Moon.)

Sommartips: Dansk konstrunda
I sommar blir det en konsttur till Köpenhamn med omnejd, och då blir det bland annat stopp på Louisiana för att se isländske Ragnar Kjartanssons hyllade utställning, en sväng förbi Copenhagen Contemporary på Refshaleøen, en runda på Arken och en underjordisk nedstigning i Cisternerne

Det här ser jag fram emot i höst
Ända sedan Sundance-festivalen i januari har filmen Past Lives hyllats och hajpats som en av årets bästa filmer. Om det stämmer får vi se i höst, då den får svensk premiär.