Bäst i maj

I maj lyssnar Culte på en podd om sportjournalistik, avnjuter en vin-thriller, bländas av polsk lyrik och trallar med en dansk pop-poet. Missa inte alla månadens kulturtips!

/ 26.05.2023

Karin tipsar

PODCAST: Kriget på pressläktaren (Banda)
Är du som jag intresserad av sport och journalistik? Då är reportern Sara Olssons podcast Kriget på pressläktaren ett måste. Här skildras arbetet på Aftonbladet och Expressen under 00-talet och hur vassa armbågar, blöta kvällar på Kvarnen och härskartekniker formade sportjournalistiken. Medverkande är bland andra Erik Niva, Olof Lundh, Simon Bank, Johanna Frändén, Robert Laul och Jennifer Wegerup. Lyssna, det här är en bit mediahistoria!

TV: Top Dog 2 (C More)
Top Dog 2 har beskrivits som Sveriges svar på The Wire. Vet inte om jag vill dra det så långt men det är så spännande att jag skriker rakt ut i slutet av andra avsnittet. Serien bygger på Jens Lapidus spänningsromaner med samma i namn och i huvudrollerna ser vi Josefin Asplund, Alexej Manvelov och min favorit Gustav Lindh.

OPERA: En midsommarnattsdröm (Kungliga Operan)
I regissören Tobias Theorell tolkning av Benjamin Brittens En midsommarnattsdröm utforskar vi det undermedvetna. Det är spännande, surrealistiskt och erotiska älvor. Robert Fux gör en lysande gestaltning av Puck och Lars-Åke Thessmans scenografi är magisk. 

Marie tipsar

TV: Drops of God (AppleTV+)
När vinlegenden Alexandre Léger dör lämnar han efter sig en enorm vinsamling värd en förmögenhet och ett testamente med en udda önskan: Att två personer, hans dotter Camille Léger och hans bästa elev Issei Tomine, ska tävla om hans eftermäle. I vin! Även för någon som inte kan något om vin dras man med i den här skrämmande thriller-liknande historien som både är snygg och innehåller många bra vändningar. Dessutom får man otrolig vinkunskap (och vintörst) på köpet. Serien är baserad på en bästsäljande manga med samma namn, som är känd för att ha bidragit till en enorm vinboom i Japan.

BOK: Någon måste vattna tomaterna av Rebecka Åhlund (Weyler förlag)
Ni vet när allt man gör och ser påminner om en person man älskar och saknar… Det kan vara en doft som flyger förbi, en maträtt man äter eller ett träd utanför ett fönster som får en att minnas ögonblick med den personen. Alla de stunderna har Rebecka Åhlund tecknat ner i ett sorgearbete över sin pappa som hon låter oss ta del av. Det är ord som kryper in under skinnet och som man bär med sig under hela dagar. Otroligt modig och nära bok.

PODCAST: Liket efter döden – podden (Storytel Original)
Varning för död och förruttnelse säger de i första avsnittet.  Men vänta – det är ju exakt på grund av döden och förruttnelsen jag lyssnar! Liket efter döden har varit ett uppmärksammat instagramkonto under ett par år nu, där tre personer som jobbar på rättsmedicin delar med sig av sin kunskap om döda kroppar. Nu har det alltså blivit podd där de tre experterna gosar ner sig i detaljer, utvecklar resonemang och refererar till annat spännande de hört och läst. Har redan lärt mig mer om likmaskar, hur man identifierar döda okända kroppar och hur det luktar i obducentrummet än vad jag trodde var möjligt. Ämnena avhandlas i trivsam samtalston med Ika Johannesson som nyfiken samtalsledare. 
Frågan är om jag kommer våga lyssna på styckmords-avsnittet…

Clarie tipsar

BOK: Det sanna livet av Adam Zagajewski (Norstedts)
Lagom till att jag skulle besöka Polen för första gången läste jag Det sanna livet, en samling dikter skrivna av en av landets största poeter, Adam Zagajewski. Han kom till världen i juni 1945, när freden precis kommit till Europa, och lämnade den 2021, på världspoesins dag. Hur poetiskt?! Texterna är starkt präglade av den turbulenta tid han växte upp och verkade i, men är på många sätt också allmänmänskliga. Den stora världen och det stora livet illustrerat i de små betraktelserna.

MUSIK: blómi – Susanne Sundfør
Norska singer-songwriter Susanne Sundfør har släppt en ljuvlig liten platta. Storslaget och lågmält på samma gång. Så fint!

Lina tipsar

TV: Nina Hedenius – Ett ögonblick i sänder (SVT Play)
En finstämd dokumentär om dokumentärfilmaren Nina Hedenius, som har varit verksam i över 60 år och skapat filmer som vågar stanna kvar med kameran och fånga ögonblick och tystnad. Dessutom finns ett flertal av Nina Hedenius filmer tillgängliga på SVT Play, t ex Gubben i stugan, Nära jorden, nära skogen och Konsten att städa – en riktig skattkista att bekanta sig med för den som missat!

MUSIK: Hvordan ser Gud ud? – Guldimund
En låt som spelats på repeat i mina lurar det senaste året är ”Dem, vi plejede at være” med den danske sensationen Guldimund. Nu är han tillbaka med poetiska poplåtar som går rakt in i hjärtat. Hvordan ser Gud ud? är en 3-minuters-pärla om att vara skilsmässoförälder. Vässa danskan och lyssna!

BOK: Haralds mamma av Johanna Frid (Albert Bonniers Förlag)
Johanna Frid är tillbaka med en ny roman efter succén med Nora eller Brinn Oslo, brinn – där hon lyckades med konststycket att skriva en sanslöst kul bok om svartsjuka och endometrios. I Haralds mamma handlar det i grund och botten om missbruk och knepiga relationer, men med lika vassa och hysteriskt roliga formuleringar som sist blir det här också en ren njutning att läsa (och den här gången är det Malmö som får sin släng av hat-sleven).