Bäst i december – och hela 2022!

Julstressen är här och hur ska man hinna med allt? Lugn bara lugn, vi har tagit fram våra bästa kulturtips i december så slipper ni. Dessutom har vi sammanställt våra absolut bästa kulturtips för 2022. Och inte minst – vi kikar in i kristallkulan för kulturåret 2023!

/ 21.12.2022

Karin tipsar

Bäst i december

BOK: Mr Ett av Jens Lapidus (Albert Bonniers Förlag)
Mr Ett är den fristående fortsättningen i Jens Lapidus Top dog-serie och det bästa han skrivit. Tempot är skyhögt, vändningarna många och det är kolsvart när vi återigen får återse Teddy och Emelie. Jag är väldigt glad att Emelies tidigare juristkollega Josefin får en större roll. Perfekt sträckläsning i jul.

FILM: Min vackra stjärna (Triart Film)
Hirokazu Kore-eda fick en Guldpalm för filmen Shoplifters. Nu går hans nya film Min vackra stjärna på bio. En ung mamma lämnar bort sitt barn. Två människohandlare ser sin chans att tjäna en hacka. När mamman återvänder blir det starten på en roadtrip jag gärna återvänder till. Det här är en feelgood i feelbad-miljö och när eftertexterna rullar lämnar jag salongen med ett leende på läpparna.

BOK: Skred av Sara Strömberg (Modernista)
Sara Strömberg debuterade förra året med Sly som blev utvald till Årets bästa svenska debut. Fortsättningen Skred prisades med Årets bästa kriminalroman. Och jag håller med! Det här är riktigt, riktigt bra. Likt Kerstin Ekman har Sara Strömberg en förmåga att skriva om människor och miljöer så att det känns verkligt. Att det dessutom utspelar sig i mina hemtrakter ser jag som en rejäl bonus.

Bäst 2022 enligt Karin

BOK: Rum utan titel av Nina Hemmingsson (Kaunitz-Olsson)
”Du tänkte inte alls. Hur ska jag kunna lita på dig när du gör saker utan att tänka? Vad är det du råkar göra nästa gång?”. Han och hon har precis flyttat in i deras första gemensamma hem. Och hon tar ett äpple utan att tänka efter. Scenen är så klaustrofobisk att jag slutar andas. Nina Hemmingsson skildrar en destruktiv relation med en fingertoppskänsla utan dess like. 

FILM: Playground (Folkets bio)
Alla som varit barn vet hur grym en skolgård kan vara. Hur utsatt du som barn är och hur lite de vuxna ser. I Laura Wandels första långfilm Playground följer vi sjuåriga Nora och hennes äldre bror Abel. Det här är motsatsen till feelgood men det ärligaste och bästa jag sett om en miljö vi aldrig skulle acceptera för vuxna. Filmen finns att köpa på t ex Itunes.

FILM: Lamm (TriArt)
När jag lämnade biografen var jag stum. Osäker på vad jag nyss hade sett. Men jag har inte kunnat sluta tänka på Islands Oscarsbidrag med Noomi Rapace i en av huvudrollerna. Ett par bor på en gård ute på vischan. En dag föder ett får ett lamm som är hälften människa och paret tar människolammet till sitt hjärta. Sakta men säkert skruvas stämningen upp och en sak är säker; jag kommer aldrig se på får på samma vis igen. Filmen finns att streama för 39 kr på Triart. Väl investerade pengar!

Bubblare: Filmen Boy from heavenSE DEN PÅ BIO NU!
Boy from heaven är årets svenska Oscarsbidrag, och prisades för bästa manus på filmfestivalen i Cannes. Vi följer den fattiga fiskarsonen Adam som får ett stipendium för att ägna sig åt islamiska studier vid det framstående Al-Azhar-universitetet. Den högste andlige ledaren avlider och en efterträdare måste utses. Filmens skapare Tarik Saleh lyckas med konststycket att skapa en oförglömlig thriller om rätt och fel i brytpunkten mellan religion och politik.

Det här ser jag fram emot 2023:

Åtta timmar teater – vad kan gå fel? Jag är sjukt pepp på att en lördag i februari få fly slasket och tillbringa en arbetsdag med en episk teater om några homosexuella män i New York. Den flerfaldigt prisbelönta pjäsen Arv (The Inheritance) har gjort succé i såväl London som på Broadway, nu äntligen har den kommit till Sverige! 

Marie tipsar

Bäst i december

TV: Slow horses (Apple TV+)
London, ondskefulla ryska spioner och bitska misslyckade brittiska agenter (varav en är briljant porträtterad av en Gary Oldman i högform). Slow Horses har förnyat genren spionthriller och får en att både skratta och sitta på helspänn samtidigt. Helt lysande tv och perfekt för ett stundande jullov. 

UTSTÄLLNING: En katt bland hermeliner (Konstakademien i Stockholm)
En pudel i människostorlek som smälter in bland museets vanliga marmorstatyrer, garntrådar som bildar en geometrisk form att förlora sig i på ett magiskt sätt, mattor som är mer tavlor än mattor och en portal klädd i sprakande neonfärger som leder en in i textilens förlovade värld. Jag har jättekul på Konstakademin som ställer ut nio samtida konstnärer som arbetar med textil. Utställningen pågår t  o m 14 januari.

BOK: The Book of Goose av Yiyun Li (Farrar, Straus and Giroux) 
Jag har bara hunnit bläddra i den ännu, och den är på engelska, men när The New Yorker listade årets bästa böcker var det den här jag fastnade för först. Mest på grund av det helt otroliga omslaget, men också för att det handlar om tonåringar i Frankrike som tror att de är gamla nog att göra allt… Återkommer när jag vet exakt hur bra den är!

Bäst 2022 enligt Marie

Jag har sett och gjort mycket bra i år: Nan Goldins pågående utställning This will not end well på Moderna, underbara tv-serien The Bear som utspelar sig i ett restaurangkök och som jag tycker är perfekt på alla sätt och vis, apropå mat har jag ätit den bästa matkulturen på Flickan och blivit tacksam över det jag har runt omkring mig av filmen After Yang.

Men det som jag hela tiden återkommer till är Kentukis, romanen av Argentinas nya författarstjärna Samantha Schweblin som beskriver mänsklighet så bra. Hur nyfikna och naiva vi är och hur snabbt vi människor vänder ny teknik och nya pryar till vår personliga fördel. I boken använder vi den nya, digitala och väldigt gulliga leksaken kentukis. Läs! 

Det här ser jag fram emot 2023

Vox Humana på Dramaten. Skriven av Jean Cocteau, konstnären som varit med i alla roliga sammanhang och bland annat samarbetat med modeskapare som Elsa Schiaparelli och blivit utmanad av Ryska balettens grundare Sergei Diaghilev, varit kompis med Erik Satie och Pablo Picasso. Och så vidare i all oändlighet. Lena Endre spelar den mänskliga rösten. Temat är kärlek och överlevnad. Peppen är skyhög. 

Clarie tipsar

Bäst i december

TV: Nattryttarna (Cmore)
I oktober hade Cmore-serien Nattryttarna premiär. Jag började dock kolla på serien först i december, och har sträckkollat i sann binge-anda. Det sista avsnittet som släpptes 12 december satte punkt på en spännande, hårresande och dessutom verklighetsbaserad serie om övergrepp som ägde rum på en svensk hästgård under 90-talet.

PODD: John Bauer och Ester Ellqvist – en mörk kärlekssaga (P4 dokumentär)
En podddokumentär i tre delar om relationen mellan de två konstnärerna John Bauer och Ester Ellqvist. Dokumentären bygger på en ny digitalisering av brevväxlingen mellan de två makarna, som ger nya perspektiv på deras förhållande. Antingen gör du som jag och lyssnar på alla avsnitt i ett svep via valfri digital tjänst, eller så portionerar du ut dem när de sänds i radio P4 över julen. 

Bäst 2022 enligt Clarie

TEATER: Jag säger ingenting alls (Teater Brunnsgatan Fyra)
Jag blev helt golvad av den här föreställningen jag såg i våras. G o l v a d ! En urballad one man show där Erik Svedberg-Zelman gör en enastående insats, med hjälp av rökmaskiner, strobelampor, och ölburkar och cigaretter som slängs kors och tvärs. En tragikomisk berättelse om en människas kamp för att bli älskad, som liknar inget annat jag sett. I mars går den att se i Göteborg!

MUSIK: Om vi får leva – Jonathan Johansson
Efter att ha sett min Spotify wrapped häromveckan och sett svart på vitt hur oerhört trogen jag är denna artist så vore det väl typ tjänstefel av mig att inte nämna den här skivan? En blandning av kärlek, politik, finstämda stråkar och fula samhällsbetraktelser. Bästa låten: titelspåret Om vi får leva

Det här ser jag fram emot 2023:

Tidigare i år stoppade svensk vinter och inställda tåg mig TVÅ GÅNGER från att se Simon Reithners och Emil Brulins tolkning av Agota Kristofs mästerliga roman ”Den stora skrivboken” när den sattes upp på Uppsala stadsteater. I vår sätts ”Den stora skrivboken” upp på Dramaten, i ny regi av Sofia Adrian Jupither. Den här gången kan inga snöoväder stoppa mig!

Lina tipsar

Bäst i december

BOK: En florentinsk apotekares dagbok av Luca Landucci (Natur och Kultur)
Hur levde livet för en florentinsk apotekare på 1400-talet kan man fråga sig? Tja, pest, inflation och krig i närområdet är några omvärldsfaktorer som tyvärr känns igen även idag. Annat känns mer avlägset, som offentliga avrättningar av dömda tjuvar och annat pack slipper vi i alla fall. Men faktum är att det är fascinerande läsning att läsa Luca Landuccis dagbok nedtecknad mellan 1450 och 1516 som nu ges ut i svensk översättning för första gången. 

TV: Pinocchio (Netflix) 
Ljuvlig animerad musikalversion av Pinocchio, signerad Guillermo del Toro. Så otroligt fint gjort, med perfekt casting av röster, inte minst pojken som gör Pinocchio med en stämma av guld! Perfekt julfilm för alla åldrar. ❤️

BOK: Animan av Anouk Ricard (Exemplaire)
Den franska serieskaparen Anouk Ricard tillhör mina favoriter, så när hon skapade en crowdfunding-kampanj för sin nya bok Animan förra hösten sajnade jag upp mig direkt. Nu är den långa väntan över! Resultatet är en sjukt kul berättelse om en gubbe som kan förvandla sig till olika djur för att lösa olika kniviga uppdrag. Bonustips: spana in Anouk Ricards instagram @anoukricard. Här bjussas på smakprov ur boken varvat med kul merch. Missade själv tyvärr den o-tro-liga Animan-förvandlar-sig-till-en-mussla-halsduken i begränsad upplaga. 

Bäst 2022 enligt Lina

FILM: Lilla mamma
Tekniskt sett en film från 2021 som fick svensk biopremiär förra julen, men som jag såg på bio i början av året och tänkt så mycket på sedan dess. 8-åriga Nelly leker i skogen och stöter på en flicka i samma ålder som hon själv. Det visar sig att det är hennes mamma! En alldeles underbar film om minnen och sorg och relationer.

BOK: Jacquette Gyldenstolpe av Anna-Lena Berg (Santérus)
Sommarens bästa läsning! tipsade jag i augusti och uppgraderar nu till årets bästa. Rolig, sorglig och fascinerande historisk biografi om adelsdamen Jacquette ”Quette” Gyldenstolpes dramatiska liv. 

TV: Orkestern (SVT Play)
En förtjusande liten dansk bagatell om makt och intriger i en orkester som jag fnissat åt ändå sedan jag såg den. Finns på SVT Play för den som mot alla odds missat! 

Det här ser jag fram emot 2023:

Greta Gerwigs Barbie-film kan bli kul?!