Nu gråter Lotta igen

Formgivaren Lotta Kühlhorn står bakom några av Sveriges snyggaste bokomslag, men är också en av landets största julfantaster. För Culte berättar hon om varför julen är så viktig för henne och varför det nästan alltid ändå slutar i tårar.

/ 17.12.2021

En perfekt jul skulle jag vara helt ledig från och med 1 december för att leva som Teskedsgumman och göra en julförberedelse om dagen. Helst skulle jag befinna mig i en liten timrad stuga i skogen, omringad av furu, för maximal känsla av att bo inuti ett gökur. Men det går inte att bo i gökur och december är min stressigaste tid när det kommer till allt, så det har aldrig hänt. Men drömma kan man ju.

Är julen en fantasihögtid för dig?

Ja jag tycker det. För mig hör julen ihop med en rad olika barnböcker: Mumintrollen som hänger det finaste de kan hitta i granen och det råkar vara silverbestick, Jul i Bullerbyn där de drar ved på en kälke och Petter & Lotta som bygger en hylla av grenar till Farbror Blå i julklapp.

Visst är det lustigt att alla när en dröm om den perfekta julen men ingen någonsin upplevt den. Ändå fortsätter man sträva efter den.

Ja, men när jag var liten så var den perfekt! Då kunde jag leva mig in i fantasin om tipp tapp och små tomtenissar. Jag och min kusin var så betagna av den idén att vi till och med trodde att vi såg de där tomtarna på riktigt. När mormor gått och lagt sig kunde vi gå upp mitt i natten för att leka nissar själva. Vi staplade stolar på varandra för att kunna komma åt att damma av hennes taklampa. Jag vet inte om mormor någonsin märkte något, men om hon gjorde det hoppas jag att det gjorde henne glad. Nu när jag tänker på det så var vi ju livsfarliga, tur att ingen av oss gjorde oss illa.

Var det hos mormor som din julfantasi grundades?

Absolut. Hon bodde i ett litet hus i Småland där speciellt porslin, juldukar, röda burkar och kakor som bara åts vid den här tiden på året åkte fram. Så har det blivit för mig också, att det ska dukas upp på ett speciellt sätt på julafton. Och mangla måste man göra. Manglar man inte blir det inte jul.

Hur gör du för att komma i rätt julstämning då?

Man ska inte åka tunnelbana eller andra kommunala färdmedel. Helst ska man åka häst och vagn (men det har jag aldrig gjort). Man får inte göra tråkiga saker som att betala räkningar eller titta på tv. Det ska vara sprakande brasor och dofta lackstång. Men om man inte får till allt det där, då brukar jag tänka att det räcker med ett äpple och ett ljus. Och kanske en kanelstång.

Gran då? Är det viktigt?

Ett år hade jag sju granar, men det gör jag inte om för det blev otroligt jobbigt att vattna och väldigt sorgligt när de skulle slängas. Granen är viktig. Så viktig att jag MÅSTE hitta den rätta granen. Den som naturligtvis är finast och högst. Det stressar mig när jag går förbi julgransförsäljningen och ser att de bästa granarna redan är köpta. Förr köpte jag gran jättesent och klädde den med kulor från 1920-talet på natten till julafton, för så gjorde min mamma. Nu köper jag granen tidigare, men det gillar inte barnen.

Jag la en gång in gröna färska kottar där som jag plockade på sommaren, tänkte eventuellt ha dem till julbordet.

Så många gamla traditioner hos dig! Har du några nya?

Ja, en bra grej med jul är att man aldrig blir för gammal för den och hinner skapa nya traditioner. För ett par år sen blev det viktigt för mig att köpa lussekatter på ett speciellt bageri inne i stan. På Luciamorgonen tar jag tunnelbanan, köper de helt otroliga bullarna bakade efter konstens alla regler, låter påsen värma mig och kostar till och med på mig att tycka att själva resan är charmig. Åka till en speciell plats för att äta något extra gott är väldigt romantiskt och fint. Det ska man unna sig.

Bra tips! Har du andra?

Hallwylska museet och Nordiska museet! Där hittade jag mycket av inspirationen till Lottas jul. De har helt fantastiska arkiv som är proppade med gamla konstiga julpyssel och annat snyggt pynt. De bästa julklapparna hittar man på websiten Manufactum. De säljer kvalitetskläder, men framför allt har de produkter från olika kloster som alltid kommer i fantastiskt vackra förpackningar. Jag gillar att ge bort presenter som innehåller hela världar, så i mina paket packar jag ner något som doftar, något att läsa, något i marsipan, en vacker julgrej att hänga upp och något som kan lysa. När man sen ställer upp innehållet bildar det en julvärld i mini-format!

Är det sant att du ett år karvade ut ett vinterlandskap i din frys?

Jag la en gång in gröna färska kottar där som jag plockade på sommaren, tänkte eventuellt ha dem till julbordet. Hösten gick och frysen fylldes med is runt kanterna. En dag när jag öppnade frysen och såg kottarna i ismassan kom jag på att det var en väldigt bra plats att göra nån sorts krubba/tomtebo på. Så i stället för att frosta av lät jag julsaker flytta in. Jag hittade ett batteri som funkade till en liten röd lampa och ställde in tomtar, granar, hus och sånt. Kottarna var jättefina som färska men blev bruna och svampiga när jag tog ur dem och tinade – ingen bra idé.

Som formgivare, vad tycker du om julens färger?

Njaa, rött och guld är inte sånt jag brukar tycka om. Jag skulle inte vilja ha en handväska i de färgerna till exempel. Elsa Billgren propagerade i år för en beige jul, det tyckte jag lät härligt och befriande.

De flesta stressar ihjäl sig under december, har du någon quick-fix för den som har superlite tid men vill ha maximal stämning?

Börja i november. Det kan jag i och för sig inte leva upp till själv, men jag har en kompis som köper alla julklappar då och titta hur bra hon mår. Börja långt i förväg för att kunna njuta.

Ja fast det hinner man inte när det bara är tre dagar kvar till julafton.

Ok, ta då en dag för att städa, en dag till matlagning och en dag till pynt. Då får du mycket gjort. Men rimmen hinner du inte med. Om jag missar dem kan jag stå och gråta på julafton, och det är inte av glädje utan av ren misär. För mig blir det nästan alltid tårar på självaste dagen för att jag har missat något väsentligt. Kan man till exempel leva utan en mistel?

Varför är julen så viktig för dig?

Det kan man verkligen fråga sig. Egentligen är julen en rätt barnslig grej, en lek som alla leker men som innebär massa jobbiga saker. Kostar mycket pengar gör det också och alltid är det någon som blir besviken. Vi lever i ett samhälle som påstår sig vara långt framskridet och ändå är det så viktigt med röda små gubbar och pepparkakor… Så märklig grej! Men för egen del har det förmodligen med barndomen att göra och hur jag blev inkörd på julen då. Vi hade så kul, men även som vuxen har jag hittat mina egna ingångar i det. För på julen är det magi i luften och vad som helst kan hända. Det är lite som att fylla år med jul, den kommer med massor av pirr!