Bäst i mars

I mars berörs Culte av en kärleksförklaring på skånska, drabbas av snygga snöfall i Alperna, läser en insiktsfull roman om att vara bög och pappa, lyssnar på karantän-pop och får energi av det litterära livet på Clubhouse.

/ 18.03.2021

Karin tipsar

TV: Tunna blå linjen (SVT)
Är det här det bästa som hänt svensk TV på jag vet inte när? På ett nära, verklighetstroget sätt skildras några polisers vardag i Malmö. Och när Magnus säger ”jag är så jävla kär i dig” undrar jag om jag någonsin blivit så berörd av en kärleksförklaring tidigare.

BOK: Paradis City av Jens Lapidus (Albert Bonniers Förlag)
Jag älskar när människor vågar bryta ny mark och det gör Jens Lapidus i framtidsdystopin Paradis City. I ett Sverige i en nära framtid kontrolleras medborgarna av särområdeslagar och samhällsklyftorna har ökat markant. Det här är en modern 1984 som får mig att vilja slåss på barrikaderna.

TV: Exit säsong 2 (SVT)
Äntligen är norska Exit tillbaka med en ny säsong vidriga finanssnubbar som går över lik för att få sin vilja igenom. Vidrigast av dem alla är Adam briljant spelad av Simon J Berger. Serien bygger på djupintervjuer av norsk finanselit och har du inte sett säsong 1 ännu har du mycket bra TV framför dig.

Bubblare! Bäst i test är tillbaka! Att jag älskar det är ju ingen nyhet. Men alltså den här säsongen! Olof Wretling och Johanna Nordström! Fredagarna är räddade.

Peter tipsar

BOK: Rovhjärta av Ulrika Rolfsdotter (Bazar förlag)
Åk inte till Ångermanland, alla blir mördade! Att Ångermanland är 2020-talets hetaste spänningslandskap cementeras i början av april när Ulrika Rolfsdotter debuterar med den otroligt välskrivna och empatiska kriminalromanen Rovhjärta. Med bultande hjärta följer vi socionomen Annie Ljungs jakt efter en försvunnen tonåring och kamp mot demonerna från förr. Tänk Karin Smirnoff möter Johan Theorin.

INTERNET: Det litterära Clubhouse
Är Bok-CH det nya Bok-insta? Mycket talar för det, och eftersom det är omöjligt att visa upp omslag på Clubhouse blir det desto mer fokus på vad som finns mellan pärmarna – välkommet! Följ till exempel Jonas Eklöfs och Carolina Setterwalls Bokklubben, och Skrivliv, ett riktigt högenergi-rum där författarna Anna Bågstam, Johanna Schreiber och Rebecka Edgren Aldén snackar kul om författares glädjeämnen och vedermödor varje tisdagskväll.

MUSIK: Tillsammans mot ljuset – Hederos & Hellberg
Martin Hederos måste vara Sveriges mest mångsidiga musiker. Bara senaste året har den tidigare Soundtrack of our lives-medlemmen tonsatt Marit Kaplas Osebol, gjort soundtracket till SVT:s Tunna blå linjen och har nu släppt album med gamle vapendragaren Mattias Hellberg – deras första på många år. ”Hoppfullt” tyckte DN, det vette tusan, men mycket fint.[vc_single_image image=”1784″ add_caption=”yes” img_size=”full”]

Johanna tipsar

BIO: Slalom
Spring till biograferna, får jag uppmana till det? Inte för att filmen i sig är en fullträff, tyvärr men för att den faktiskt är otroligt snygg på stor duk. Historien i sig har vi sett förr, ung flicka groomas av äldre tränare – men vart går egentligen gränserna i pisten, mellan ung-vuxen och rent fysiskt? Slalom är Charlène Faviers långfilmsdebut och jag lämnar (tyvärr) salongen med känslan av att hon slarvat bort slutet men väl med en rad funderingar om gränser och väldigt vackra bilder av snöfall mot svart himmel i franska alperna..

BOK: Lena Nyman – Dagböcker och brev 1962-1974
Lena Nyman skrev dagbok hela sitt liv, och när hon dog efterlämnade hon sina ord tillgängliga för allmänheten, naket och sårbart ”så in i vassen”. Texterna är ett urval från 112 volymer dagböcker. Inledningsvis finner jag anteckningarna uppfriskande och sinnliga. Men efterhand blir läsningen tyvärr en sorts repetitiv stapelvara, om än intressant för skvallerhalten i sig. Jag kommer av någon anledning att tänka på Carina Rydberg. Men om man vill leva lite, i dessa speciella tider, kan man gott få känna sig levande enbart genom att läsa ett litet utsnitt av Lenas liv. Jag tror hon ville och tog för sig mer av livet under några unga år än vad de flesta lyckas företa sig under en livstid.

Erik tipsar

ROMAN: Är det barnen, baby? av Kristofer Folkhammar
Folkhammars bästa roman hittills. I ett brev till en vän berättar jaget om hur det är att vara bög och nybliven pappa. Mannen delar sin tid mellan barnet och två stora kärlekar. Det är en fin och insiktsfull roman om relationer, föräldraskap och samhällets kritiska blickar.

DOKUMENTÄR: Murder on Middle Beach (HBO)
3 mars 2010 mördas Madison Hamburgs mamma i sitt hem. Mördaren är fortfarande okänd, och familjemedlemmarna skyller på varandra. Madison börjar efter några år att intervjua sin familj och mammans vänner. Samtalen blir mer än bara pusselbitar i en mordhistoria, de ger en rå och naken bild av en familj som gått sönder, och visar på hur långt människan är beredd att gå för pengar.

Lina tipsar

REPORTAGEBOK: Draksådd av Christian Daun (Ordfront)
”Fiaskon och haverier när kommuner ska sättas på kartan” är undertiteln på den här färska reportageboken. Och det finns väl inget så tacksamt som att skrocka åt det ena mer eller mindre idiotiska kommunala misslyckandet efter det andra. Exemplen är många: hotellkomplexet Dragon Gate i Älvkarleby som skulle bli en ”port till Kina”, dinosaurieland i Åstorp, en jättelik björnskulptur som ruttnar bort i Sveg, eller varför inte mångmiljonfiaskot Medeltidens värld i Götene? Men här problematiseras och skildras med stort hjärta vilken enorm press som finns runtom i landets avbefolkningskommuner som inte får ekonomin att gå ihop, och som i desperat anda försöker tänka ”utanför boxen” – och istället dragit på sig ännu mer dyra kostnader. Skrattet fastar i halsgropen och kvar blir en sorglig insikt om att klyftorna mellan stad och landsbygd inte kommer minska.

REPORTAGEBOK: Sammetsdiktaturen av Anna-Lena Laurén (Förlaget)
Ett nedslag i vad som händer i politikens Ryssland just nu men framförallt är det här en personlig och intressant skildring av det ryska samhället och vardagslivet för de människor som lever där. Ett samhälle där alla vet att regimen ljuger, inklusive regimen själv, men trots det fortsätter att ljuga. Och där man automatiskt svarar ”NJET” på alla frågor. Även om svaret ofta är något helt annat.

MUSIK: Hur man gör det på riktigt – Yoko Bono
Under ett år i karantän har artisten Yoko Bono (aka konstnären Jonas Karlén) skrivit, spelat in och producerat sitt nya album hemma i sin lägenhet. Resultatet är trallig popmusik med svarta sorgstänk – perfekt mars-soundtrack. Bästa låt: Umami.