Bäst i februari

I februari läser vi Ajvide, Hadley och Guibert. Vi impas av Knausgård och av en digital filmfestival. Och med risk för att skjuta oss själva i foten tipsar vi om ett riktigt bra nyhetsbrev om böcker!

/ 9.02.2021

Karin tipsar

LJUDBOK: Vänligheten av John Ajvide Lindqvist (Ordfront)
Författaruppläsningen av John Ajvide Lindqvist tog mig igenom pandemideppen i januari. Jag ville inte att det skulle ta slut. En svindlande historia om vänskap, ensamhet och förmågan att förutse framtiden.

TV: It’s a Sin (HBO Nordic)
Det är tidigt 80-tal i London och vi följer ett gäng ungdomar som tillsammans skapar en familj där de är fria att vara, och älska, vem de vill. Russell T Davies (Queer as folk, En engelsk skandal, Years and years) tar sig an 80-talets aidskris i denna gripande miniserie. Se den.

BOK: Noveller av Tessa Hadley
Jag älskade Syskonen av Hadley. Men jag tror att jag älskar Noveller ännu mer? Koncentrerade, vassa och permanentade för evigt inuti mig. LÄS!

FILM: En runda till (Göteborgs Filmfestival)
Först och främst – tack Draken film och Göteborgs Filmfestival! Så mycket bra film till ett vrakpris (det hade kunnat kosta mer). En film som fastnade var den danske stjärnregissören Thomas Vinterbergs En runda till. En norsk forskare hävdar att människan är född med en halv promille för lite. Fyra gymnasievänner bestämmer sig för att testa. Vad händer om man försöker vara ständigt lite alkoholpåverkad? Blir livet bättre? Och går det att hålla sig på en lagom nivå?

Erik tipsar

DOKUMENTÄR: Flee av Jonas Poher Rasmussen
För en vän berättar Amin om när hans familj för 20 år sedan flydde från Afghanistan. De hamnade i Ryssland där en lång kamp för att ta sig till Skandinavien började. Idag är Amin 36 år, akademiker och gift med en man. Det är en vacker film om ett trauma som ständigt gör sig påmint. Flee visades på Göteborgs Filmfestival och går att se på Triart Play i mars.

Bok: Blinda av Hervé Guibert
Två titlar av Hervé Guibert (1955-1991) finns idag översatta till svenska. 2016 gav Atlas ut Till vännen som inte ville rädda mitt liv och nu ger Norstedts ut Blinda.

På ett institut för blinda bor Josette, Robert och älskaren. De älskar, hatar och dödar varandra. Det är en intensiv och febrig kortroman där allt beskrivs genom känsel och hörsel. Det finns något i tonen och stämningen som får mig att tänka på Igår av Ágota Kristóf.

BOK: Jag är gråvit av Bjørn Rasmussen
I [Jeg er gråhvid] ska Bjørn bli styvpappa, hans man Jacob och hans vän Maren ska skaffa barn. Bjørn försöker därför bli nykter, det går sådär. Han plågas av minnena av sin egen styvfar, rasisten och homofoben. Boken är en språkligt fyndig, ständigt pågående psykos.

Johanna tipsar

FILM: Isle of Dogs – Wes Anderson
Stadens hundar har drabbats av en serie epidemiska sjukdomar. Borgmästare Kobayashi bestämmer sig för att förvisa hundarna till en isolerad ö, som även tjänar som gigantisk soptipp. Historien vecklar ut sig till ett underbart vackert äventyr för hela familjen. Även den mest frälsta av kattälskare kan gott försöka motstå att bli omvänd av denna ljuvliga verklighetsflykt.

BOK: Hundmanuskripten av Jon Fosse
Hundmanuskripten samlar tre Fossenoveller: i den första är det hunden Webster som försmäktar hos sin trötta matte och längtar efter utmaningar och äventyr. I den andra är det hunden Olav som faktiskt vågar sig ut på en romantisk runda. I den tredje är det skeppshunden Haktor som troget håller koll på livet på skutan. Tre äventyr skrivna ur en hunds perspektiv, de kan läsas eller tolkas precis som man vill, som metaforer för det mänskliga eller bara bejakande om hur hundarnas värld skulle kunna te sig om de kunde berätta det för oss. Har inte upplevt en sådan tonträff om människans bäst vän sedan Yrsa Stenius Taxar, kärlek och sorg.

PODD: Hundåren med Tomas Andersson Wij
Hundåren beskrivs som en motgångspodd, historierna om vart vi alla en gång i tiden började slita för att ta oss framåt, uppåt och kanske till någon viss form av framgång. Kan varmt rekommendera avsnitten med Jonathan Johansson och Little Jinder, fint frammejslade och välgrundade intervjuer med varm och trygg poddröst av Tomas Andersson Wij.

Bonus: Bokmejlet
Tipsar om en annan tipsare, nämligen Johan Kellman Larsson som startat Bokmejlet, i all sin enkelhet är det personligt, läsvärt, ger en bra och enkel överblick av litteratursvängen, för vuxna, barn, lite att inspireras av och en del att se fram emot, ett upplägg värt att ta goda tio minuter för att ögna på söndagar. Sajna upp dig här.

Peter tipsar

BOK: Morgonstjärnan av Karl Ove Knausgård
Det går inte att inte imponeras över hur sjubarnspappan Knausgård enligt egen utsago skrev den 666 sidor tjocka Morgonstjärnan på fyra månader. Nej, nerven är kanske inte densamma som i Min kamp, men detaljskärpan och The Knaus’ förmåga att elevera detaljer upp till det allmängiltigas nivå är intakt. Plus: lyssna gärna på Marie Lundströms fina distansintervju med Karl Ove.

MUSIK: We will always love you av The Avalanches
Härligaste bakgrundsmusiken just nu är australiska The Avalanches nya album. Bandet som med sin skalmanska produktionstakt får Jakob Hellman att likna en veritabel löpande band-musikmaskin säger att We will always love you är ett temaalbum om rymden, men det fattar man knappt när man låter de ultravioletta syntarna bara segla runt i bakgrunden.

BOK: Alla tvättar händerna av Emma Frans
På nåt sätt är det lugnande att läsa Emma Frans personliga och icke-aggressiva skildring av det turbulenta första Coronaåret. Eftertänksamt och tryggt håller hon läsaren i handen genom alla beslut som tagits i den stora och den lilla världen. Förhoppningsvis kan boken hjälpa oss bli lite mer ödmjuka inför ett jobbigt faktum: att det är svårt att stoppa en global pandemi.

Lina tipsar

PODCAST: The Apology Line
Först en varning – det här är bland det mest obehagliga jag lyssnat på. I början av 80-talet kläcker konstnären Allan Bridge en idé: han ska sätta upp en telefonsvarare dit folk får ringa anonymt och säga förlåt för saker som tynger dem. Han klistrar upp ett gäng posters i New York och sen började det ringa. Och ringa. Och ringa. Folk som befinner sig i destruktiva förhållanden och som ångrar saker de gjort. Kriminella som lättar hjärtat om stölder och våldsamheter. Och mördare som berättar vad de gjort. Projektet rullar vidare år ut och år in, och plötsligt har Allan dragits in mycket djupare i detta än han någonsin kunnat föreställa sig. Podcasten berättas av hans fru Marissa (!) och är fullkomligt fascinerande och skrämmer vettet ur en. Lyssna här. 

BOK: Agent Sonya av Ben Macintyre
Fascinerande läsning om den kvinnliga, tysk-judiska spionen Ursula Kuczynski, kodnamn ’Sonya’, som opererade som sovjetisk agent i tre decennier, på tre kontinenter och som under täckmanteln ”hemmafru” lyckades befinna sig mitt i centrum för ett antal avgörande historiska händelser – allt från ett planerat attentat på Hitler till att hjälpa Sovjetunionen att bygga en atombomb. Perfekt läsning för alla som saknar Falsk identitet – fast detta är på riktigt! Finns på engelska här, i april kommer boken på svenska.