Bäst i november

I november kastar sig culte över en nyutgiven Agota Kristof-roman, förälskar sig i nobelpristagaren Glück, läser en Brokeback Mountain med kulturtanter istället för cowboys och ser en kul, nej tråkig, nej KUL Youtube-standup.

/ 11.11.2020

Johanna tipsar

BOK: Vild iris av Louise Glück (Rámus förlag)
Klyschorna kommer hopa sig om jag ska ge mig på att stapla ord på varandra om Louise Glück, men jag är glad att ha fått bli introducerad till hennes författarskap med genombrottet, diktsamlingen Vild Iris. Det är så vackert och så smärtsamt! Ordkonst. Jag tar upp den igen och igen, läser om, gör hundöron. Vill rekommendera den för trots det mörka, vackra så är den också tillgänglig, den finns där för läsaren.

TV: Jakten på en mördare (SVT)
Regissören Mikael Marcimain (Lasermannen, Gentlemen m.fl.) tar sig an Tobias Barkmans reportagebok som utspelar sig under 15 års tid där en av utredningarna på spaningsgruppens bord är det uppmärksammade Helénmordet, ett trauma som berörde och skakade hela Sverige. Serien handlar främst om det outtröttliga polisarbetet, med fokus på förhör och psykologi, innan de slutligen kunde gripa mördaren. Se!

Karin tipsar

BOK: Samtycket av Vanessa Springora (Albert Bonniers Förlag)
V är bara 14 år när hon inleder en relation med den uppburne författaren G som är i femtioårsåldern. Idag är V, Vanessa Springora, förläggare och chef för det franska bokförlaget Julliard och hennes självbiografiska debutbok Samtycket är en brutal uppgörelse med Gabriel Matzneff, mannen som skadade henne, och den omgivning som möjliggjorde det.

BOK: Trasiga toner av Matti Ollikainen (Kaunitz Olsson)
Trasiga toner är låtskrivaren Matti Ollikainens debutbok. Om resan från Ullatti i Tornedalen till de stora scenerna. Om uppväxten, missbruket, musiken och att vara människa – allt inramat av låttexterna från Franska trions samtliga album. Det här är det ärligaste och mest uppfriskande jag läst på år och dar.

FILM: Babyteeth
Det var länge sedan jag blev så berörd på bio. Babyteeth är en film om att vara människa. Om att leva. Och att dö. Att älska. Och skratta. Det är så sjukt vackert och jag lämnar biosalongen med tomma tårkanaler och fullt hjärta. BONUS: Soundtracket är amazing![vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=M6E8gPmz7n4″]

Erik tipsar

ROMAN: I går av Agota Kristof (Wahlström & Widstrand)
Den stora skrivboken och Analfabeten var 2019 största läsupplevelser. Jag trodde att jag skulle få nöja mig där – men så dök I går upp! Den handlar om Sandor som jobbar på klockfabriken där hans dagar i princip ser likadana ut tills barndomsvännen Line kliver på bussen. Mycket kortare än Den stora skrivbokenmen minst lika briljant.

ROMAN: Jag lever och du hör mig inte av Daniel Arsand (Elisabeth Grate bokförlag)Vid 23 års ålder återvänder Klaus Hirschkuh till sitt familjehem i Leipzig. Han har tillbringat fyra år i koncentrationsläger för att han är homosexuell. Där hemma kan familjen inte släppa skammen över hans sexualitet. Klaus tvingas lämna staden och börja om i Frankrike. En historia om att vilja gå vidare när det inte går.

ROMAN: Candy av Hanna-Linnea Regnfors
I våras debuterade Regnfors med den hyllade diktsamlingen Närhetsprincipen. Nu har romandebuten kommit. Candy handlar främst om en förälskelse som aldrig tog slut, men också om föräldraskap och en hund.

Lina tipsar

SERIEROMAN: Gå med mig till hörnet av Anneli Furmark (Galago)
Kombinationen av att jag tycker väldigt mycket om serieskaparen Anneli Furmarks tidigare böcker + beskrivningen”Brokeback Mountain med kulturtanter istället för cowboys” (som huvudpersonerna Elise och Dagmar beskriver sin kärlekshistoria) fick mig definitivt att vilja läsa den här nyutkomna grafiska romanenEn finstämd, passionerad, sorgsen och sprakande berättelse om kärlek, som lika mycket handlar om separation.

TV: The Queen’s Gambit (Netflix)
Rafflande – ja faktiskt – om schackspelande underbarn som trots tuff barndom och missbruk når den internationella schacktoppen. Mysig och oerhört snygg tv-serie för sträck-tittning![vc_video link=”https://youtu.be/CDrieqwSdgI”]

Peter tipsar

BOK: Gud 99 av Hassan Blasim (Albert Bonniers Förlag)
Äntligen en ny kör av röster-roman! Älskar mig en god kör av röster. Irakisk-finske Hassan Blasims skönlitterära variant är en lika delar lekfull och gravallvarlig roman där historierna om människor i krig och flykt vävs ihop på ett gåtfullt sätt som effektivt pushar boken framåt. Det är fullödigt! Det är köttigt! En skitig och gripande skildring av exil och sönderfall.

TV: An evening with Tim Heidecker (Youtube)
När den hajpade amerikanske komikern Tim Heidecker ger sig på det populära ”an evening with”-konceptet gör han det medvetet bakvänt och misslyckat, nån sorts anti-standup som man säkert kan störa ihjäl sig på. Med skämt som ”When you’re sick, why do they call it a cold? When you’re feeling okay you don’t say you have a hot!” gör han allt för att bomba på scenen och lyckas med att misslyckas. Nördigt och kul. Eller jag menar tråkigt. Fast alltså kul. Äh.

FILM: Greta (biopremiär 20 november)
Scenen där en jätteblyg Emmanuel Macron kallpratar med Greta Thunberg i Élyséepalatset är rent dokumentärfilmsguld. Fluga på väggen-berättad dokumentär som låter oss komma närmre fenomenet och människan Greta Thunberg än vi gjort tidigare. Ett väldigt respektfullt porträtt som, för min del, gärna hade fått spela lite mer på känslosträngarna men trots det är 100% sevärt.