Så påverkas kulturbranschen av corona-krisen – 2 april

Coronavirusets framfart och de nya restriktionerna för sammankomster är smärtsamma för stora delar av kulturlivet. Här är Kult PR:s sammanfattning av hur kulturbranschen påverkats av coronakrisen senaste veckan.

/ 2.04.2020

Coronavirusets framfart och de nya restriktionerna för sammankomster blir smärtsamma för stora delar av kulturlivet. Här är Kult PR:s sammanfattning av hur kulturbranschen påverkats av coronakrisen senaste veckan.Stockholm stad skapar tillfällig krisfond för kulturaktörer kan söka pengar för uteblivna biljettintäkter.

Över 1100 kulturabetare skriver på i protest mot den tillfälliga krisfonden: ”de ger inte 20 miljoner, de tar 20 miljoner”.

Nya besked från Dramaten, som tidigare sagt att de ställer in allt till 1 april. Teatern ställer nu in alla föreställningar fram till sommaren.

Akademibokhandeln korttidspermitterar många anställda eftersom försäljningen i fysisk butik minskat kraftigt.

TT rapporterar att många av Sveriges små kulturtidskrifter har det svårt, framförallt på grund av uteblivna intäkter för evenemang. Just evenemang är en viktig intäktskälla för många små tidskrifter, och därtill en betydelsefull yta för rekrytering av nya prenumeranter.

Med hjälp av Stiftelsen Natur & Kultur instiftar Författarförbundet en krisfond för medlemmar som drabbats negativt av coronakrisen. Författare och översättare som förlorat intäkter på grund av inställda evenemang och förlorade uppdrag ska kunna söka stipendier ur fonden.

Adlibris försäljning har ökat kraftigt under coronakrisen, jämfört med samma period i år. Upp 26% i Sverige hittills. Kokböcker, barnböcker och skönlitteratur ökar mest. ”Men det här är ändå ingen bra situation för oss heller – vi vill ha en bokbransch som mår bra” säger VD Jonas Karlén.

950 anställda inom opera och teater i Norge kommer att helt eller delvis permitteras. Statliga Norske opera och balett, som håller stängt, planerar att deltidspermittera nära 600 anställda, vilket är nästan all personal, och privatägda Norske teatern deltidspermitterar 250 anställda.

Privatteatrarna drabbas hårt av restriktionerna under coronakrisen, men är nästan helt osynliga i debatten om krispaketen till kulturbranschen. Företrädare för bland annat Junibacken, Maximteatern och Blixten & Co skriver på DN Kultur debatt.


Lästips i corona-tider:
”Många talar om Tove Janssons ”Kometen kommer” just nu. Men den muminbok jag återvänder till är ”Sent i november”. Drömmen om trygghet som alla projicerar på muminfamiljen sviks där: familjen är borta, och det är svårt att ens minnas den riktigt. Ändå måste livet fortsätta, och till och med den ynkliga homsan Toft finner styrka, tack vare identifikatorisk läsning av facklitteratur om förhistoriska organismer.” 
Malte Persson och 14 andra kulturskapare i DN om var de hittar tröst i kulturen.

”One of the ironies of this moment is that though we feel less like stars than ever, they seem to feel more like us — or at least, what they think it must feel like to be us.”
Coronakrisen har förändrat vår syn på kändisar, skriver NY Times. Känslan blir fel när de försöker ’bonda’ med sina följare från karantänen i Beverly Hills-mansions.


MISSA INTE Kult PR:s nya sajt www.hemmakultur.se där vi samlar den bästa kulturen du kan ta del av hemifrån.


Coronakrisen har förändrat mångas människors vardag och arbetsliv snabbt och drastiskt. Många företag och organisationer har fullt upp, måste fatta snabba beslut och upplever ett stort informations- och kommunikationsbehov. Vi på Kult PR finns här och hjälper till så gott vi kan.

Ta hand om er!

Karin Wahlén, VD Kult PR
Karin.wahlen@kultpr.se
076-896 22 54