Så påverkas kulturbranschen av coronakrisen

Coronavirusets framfart och de nya restriktionerna för sammankomster blir smärtsamma för stora delar av kulturlivet. Kult PR sammanfattar hur den svenska kulturbranschen hittills påverkats av coronakrisen.

/ 18.03.2020

Coronavirusets framfart och de nya restriktionerna för sammankomster blir smärtsamma för stora delar av kulturlivet. Här är Kult PR:s sammanfattning av hur den svenska kulturbranschen hittills påverkats av coronakrisen:Umeå Littfest 2020 ställdes in när de nya reglerna om folksamlingar trädde i kraft. Även den barn- och ungdomsfokuserade litteraturfestivalen Litteralund, som skulle ha ägt rum i april, ställs in.

Filmstaden, Sveriges största biografkedja, stänger alla sina biografer från och med onsdag 18 mars. Filmstaden har biografer på 22 orter i Sverige och sammanlagt 260 salonger. Stängningen gäller tills vidare.

För att möta vikande biobesök släpper hyrfilmssajten SF Anytime den 20 mars bioaktuella filmer från Universal för streaming. Det rör sig om flera filmer som nyligen haft nordisk biopremiär, som ”Emma”, ”The hunt” och ”Invisible man”. Även andra filmbolag sägs jobba på liknande lösningar.

Det ideella kulturlivet, med många frilansare och oberoende arrangörer, drabbas hårt och snabbt när kulturevenemang ställs in. Folkets Hus och Parker uppskattar förlusten för dess 500 medlemmar till 72 miljoner kronor bara den första månaden.
”Arrangörer runtom i landet går fullständigt på knäna och riskerar konkurs” säger Calle Nathanson, vd för Folkets Hus och Parker.

Riksteatern stoppar alla vårens produktioner. Det rör sig om cirka 15 produktioner och 270 föreställningar.

Dramaten i Stockholm har stängt i minst två veckor, till den 31 mars.

Kungliga Operan i Stockholm har stängt. Det har även Norrlandsoperan i Umeå.
Den som vill se opera i hemmet kan göra det på Kungliga Operans nya avgiftsfria playtjänst Operan Play. 

Stockholms kulturnatt som skulle ha hållits den 18 april ställs in.

Flera bokhandlare i storstäderna har börjat erbjuda gratis hemleverans av böcker till kunder som sitter i karantän, uppger Svensk Bokhandel. ”Det är en gest mot våra äldre kunder som inte vill riskera livet med att gå ut” säger Bo Greider på Söderbokhandeln.

I Malmö ställs konserter in på löpande band: Bryan Adams, Bo Kaspers orkester och Kim Wilde är några som ställt in eller skjutit upp konserter.

Lästips i corona-tider:
Martina Montelius: ”Min teater kommer snart gå under”. Expressen

Ulrika Stahre: ”Kultur har alltid varit socialt”. Aftonbladet

Susanna Alakoski: ”Kära människor, hjälp oss!”. DN


Coronakrisen har förändrat mångas människors vardag och arbetsliv snabbt och drastiskt. Många företag och organisationer har fullt upp, måste fatta snabba beslut och upplever ett stort informations- och kommunikationsbehov. Vi på Kult PR finns här och hjälper till så gott vi kan.

Ta hand om er!

Karin Wahlén, VD Kult PR
karin.wahlen@kultpr.se
0768-96 22 54