Bäst i november

I november läser culte en ledsen fransk provokatör, trollbinds av en gorillainvasion på museum och skrattar åt Jonathan Unges nya komediserie.

/ 5.11.2019

november läser culte en ledsen fransk provokatör, trollbinds av en gorillainvasion på museum, älskar Josephine Bornebuschs tv-serie ”Älska mig” och blir glatt överraskade av Athena Farrokzhads nya lyriksamling.[vc_single_image image=”1250″ img_size=”full”]

Karin tipsar

TV: Älska mig av Josephine Bornebusch (Viaplay)
Det finns en scen i första avsnittet som inkluderar ett glas vin och Johan Ulvesson. Den scenen ger mig sådan ångest att jag kryper ihop till en boll i soffan. Den gör också att jag bara vill se mer och det gör mig verkligen glad att det redan nu görs en säsong två av Josephine Bornebuschs serie ”Älska mig”!

ROMAN: Normala människor av Sally Rooney (Albert Bonniers Förlag)
Under fyra år får vi stötvis följa Connells och Mariannes till-och-från-förhållande. Det låter kanske banalt men det är det inte. Det är en storslagen berättelse om detaljer och känslor. Om första riktiga kärleken och klass och makt. Jag kan verkligen rekommendera ljudboken, inläst av Ellen Jelinek.

UTSTÄLLNING: 1989 (Nationalmuseum)
Åsikterna om denna utställning går isär på Kult. Men jag gillar. Kanske skulle jag vilja gå ännu djupare och se ännu mer. 1989 föll Berlinmuren, studentprotesterna på Himmelska fridens torg i Peking ledde till en massaker, Sovjetunionen brakade ihop och Eva Dahlgren kom ut med världens bästa skiva: ”Fria världen”. Jag var nio år och bara delvis medveten om denna omvälvande tid men det hindrar mig inte från att bli nostalgisk. Och kanske även hoppfull? Om så mycket kunde hända på så kort tid 1989 så borde det väl kunna hända igen? Kanske kan en ny världsordning hjälpa oss ta itu med klimathotet på riktigt.[vc_single_image image=”1252″ img_size=”full”]

Erik tipsar

TV: Mrs. Fletcher (HBO)
Kathryn Hahn spelar Eve, en ensamstående mamma som varit micromanager på heltid. Tyvärr har hennes son vuxit upp till en riktig mobbare. När han drar till college tillåts Eve, som är på väg ner i en riktig livskris, börja om. Försiktigt och trevande börjar hon utforska den sexualitet hon tvingades lägga på hyllan när hon blev mamma till mobbarsonen. Mysigt och cringe!

POESI: I rörelse av Athena Farrokhzad (Albert Bonniers Förlag)
Förväntningarna var båda höga och låga: höga efter Vitsvit och låga för jag trodde Athena skulle trassla in sig i politik och vara lite föööör arg. Men wow, det är både fyndig ilska och vackra dikter. Mmm vad det ger läslusten ny energi att läsa författare som leker med språket så här bra!

TV: En kurs i självutplåning (SVT Play)
Enligt Jonathan Unge tog det några inspelningsdagar innan det gick upp för honom att han inte spelar sig själv i En kurs i självutplåning. Han spelar Tore, uppvuxen på Östermalm men lyckas inte med något. Hans bästa kompis ligger med självupptagna komiker och ska åka på clownläger. Lättsam humor för november.[vc_single_image image=”1260″ add_caption=”yes” img_size=”full”]

Peter tipsar

ROMAN: Assymetry av Lisa Halliday
Den här romanen var nästan makabert tudelad. Den första delen handlar om Alice, en ung förlagsarbetare i New York som blir ihop med en respekterad och mycket äldre författare med stora likheter med Philip Roth. Den delen var skitbra. I den andra halvan får vi följa Amar, en amerikan med rötter i Irak som fastnar i en migrationskontroll på Heathrow. Den delen tyckte jag var trist. Sammantaget ändå en läsvärd roman som står stadigt i samtiden. Längtar redan till Hallidays nästa bok.

MUSIK: Lars Winnerbäck – Eldtuppen
Jag har alltid trott att Winnerbäck gjort nån sorts SD-musik: nostalgi kring hur Sverige var förr och att allt var bättre på Per Albins dagar. Vilket nog säger mer om mig än om Winnerbäck (eller SD:s väljare). Har nu förstått att Winnerbäcks samhällskritik och livssyn ligger närmre Jocke Bergs än Kent Ekeroths. Winnerbäck är helt enkelt som en mindre skanstulligt kombucha-marinerad Markus Krunegård som precis som ”Krunis” bara skriker efter lite äkta mänsklig värme. Bästa spår: Paradiset.

ROMAN: Serotonin av Michel Houellebecq
Serotonin var en överraskande småputtrig roman av en av få författare vars bokutgivning kan få Europa att stanna ett slag. Jag tyckte väldigt mycket om den lågintensiva melankolin och uppgivenheten här. Kanske är det nåt med hösten, mörkret.[vc_single_image image=”1258″ add_caption=”yes” img_size=”full”]

Lina tipsar

KONST: Angus Fairhurst på Spritmuseum
Gorillor som speglar sig, promenerar med en fisk eller har tappat en kroppsdel. Ända sedan jag såg den brittiska konstnären Angus Fairhursts stora gorillor för snart 20 år sedan har jag varit fullständigt fascinerad av dem. Är det gorillor – eller oss själva vi ser? Spritmuseum i Stockholm visar just nu ett urval av Fairhursts konst: filmer, skisser, foto och skulpturer. En väldigt fin liten utställning, väl värd ett stopp på Djurgården. Pågår till 13 april 2020.

BOK: Vinternoveller av Ingvild H Rishøi (Flo förlag)
En ensamstående mamma som måste välja mellan att köpa bussbiljett hem, eller ett par nya trosor till sin nedkissade dotter för sina sista pengar. En pappa som just muckat från fängelset och som måste hitta rätt kudde till sin son. En storasyster på flykt från socialtjänsten fastnar i snön ute i skogen med sina nedfrusna syskon. Det var länge sedan jag läste något så bra som de tre berättelser som utgör Vinternoveller. Om klass och utsatthet utan att någonsin bli banalt eller ha sagt ett ord för mycket eller lite. Ovanligt stor läsning i litet format.

TV: Beforeigners (HBO)
Jorden översvämmas av människor från förfluten tid – stenåldern, vikingatiden och 1800-talet. Ingen kan förklara hur eller varför. Men kulturkrockar uppstår förstås när dessa ”framvandrare” ska integreras i vårt moderna samhälle. I centrum står rutinerade Oslo-polisen Lars Haaland (nutidsmänniska) och nyutexaminerade polisrookien Alfhildr Enginsdottir (från vikingatiden) som tillsammans ska lösa en mordgåta. Knäppt och roligt!