Bäst i september

I september läser culte fotbollsfilosofi och en drabbande roman om norskt sorgearbete – samt förfasas över en deprimerad förläggare som tar in på kloster i Skåne.

/ 25.09.2019

september läser culte fotbollsfilosofi och en drabbande roman om norskt sorgearbete – samt förfasas över en deprimerad förläggare som tar in på kloster i Skåne.[vc_single_image image=”1231″ img_size=”full”]

Karin tipsar

TV: Unbelievable (Netflix)
Miniserien Unbelievable är baserad på en verklig händelse och skildrar jakten på en serievåldtäktsman i USA. Men framförallt visar den hur klass och synen på våldtäktsoffer har sett ut, och ibland fortfarande ser ut. Här kan du läsa om det verkliga fallet, men OBS se serien först!

BOK: What We Think About When We Think About Soccer – Simon Critchley
Ibland undrar jag varför jag lägger min mentala hälsa i händerna (fötterna) på elva unga vuxna som knappt kommit i puberteten. Eller ibland, ganska ofta. Boken What We Think About When We Think About Soccer av Liverpool-fantasten och filosofen Simon Critchley hjälper mig med svaren och vänder och vrider på fotboll ur ett klass- och genusperspektiv, och förklarar hur fotboll påverkar inte bara individer utan även nationella identiteter. Klart läsvärd om du älskar fotboll!

BOK: Svartstilla av Susanne Skogstad
En äldre kvinna blir änka efter ett långt äktenskap. Barnen vill döstäda henne ur hemmet. Debutanten Susanne Skogstad ställer skoningslösa men viktiga frågor om en människas rätt till sitt eget liv, till sin sorg, sina minnen och sin framtid. Det här är en bok som jag kommer bära med mig genom livet.[vc_single_image image=”1233″ img_size=”full”]

Erik tipsar

FILM: And then we danced av Levan Akin
Sveriges Oscarsbidrag And then we danced är Levan Akins tredje långfilm. Merab tränar georgisk nationaldans från tidig morgon till sen kväll. Dansen är hans liv till att Irakli kliver in i studion: fokus tappas, danssteg blandas ihop och fötter bryts. Merab kärlek till Irakli berättas genom dans och musik. And then we danced är rakt igenom bra med några riktiga toppenscener som jag kommer bära med mig ett bra tag framöver.

 BOK: Köttets tid av Lina Wolff
Köttets tid är lika härligt bisarr och språkligt fantastisk som De polyglotta älskarna. Huvudpersonen sätter sig på en bar i Madrid och träffar Mercuro Cano som fastnat i en minst sagt speciell situation. Cano är jagad av nätshowen Köttets tid som lurat honom till att donera sina organ eftersom han varit otrogen. Och det här är bara början.

DOKUMENTÄR: Jag och mina kärlekspartners av Louis Theroux (SVT)
Är vi inte trötta på monogami? Är vi i alla fall inte lite trötta på tvåsamhetens regler? Det slutar ju ändå i skilsmässa. Theroux åker till Portland, Oregon som anses vara polygamins huvudstad (oklart varför?) och möter människor som skrivit sina egna regler för kärlekens spel. Theroux smeker inte medhårs utan lägger sig i på ett intressant och stundvis osmakligt vis.[vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1569416123591-31ec1d01-b00e-8″ include=”1237,1236,1223″]

Peter tipsar

ROMAN: Ofarbar tystnad av Andreas Lundberg
Satan vad bra och mörk Andreas Lundbergs nya bok är. Den så populära etiketten ”autofiktion” låter för mysig för den här boken – autohelvetesdjuptångestlidande kanske är en bättre beskrivning. Lundberg har gått ner sig efter en skilsmässa, bedövar sig så gott det går med piller och sprit (spoiler alert: det funkar inte). Tar in på ett kloster i Skåne. Skriver svart om den mörkaste sorgen från en djupt religiös plats. Var han någonsin lycklig? Och är lycka ens värd att eftersträva?

MUSIK: GREY Area – Little Simz
Bottnar INTE i Little Simz nya album men tycker att det är svinbra – SÅ STÄM MIG!!!
Bästa låtar: Selfish och 101FM.

ROMAN: Hon den roliga av Alba Mogensen
Som en motvikt till Lundberg kan man läsa Alba Mogensen i höst. Hon den roliga är en ung, varm och mänsklig debutroman som inte tyngs ner av samtidsmarkörer och omogen samhällskritik. En bok full av empati om vänskapen mellan de unga Malmöborna Joan och Maccen.[vc_single_image image=”1238″ add_caption=”yes” img_size=”full”]

Lina tipsar

TV: Succession, S02 (HBO)
Det här är mörkt. Becksvart. Och alldeles, alldeles underbart att följa maktstriderna mellan mediemogulen Logan Roy och hans dysfunktionella familj. Svärsonen Tom som desperat försöker få bekräftelse inom familjen men krossas gång på gång, sammanfattar det bäst i avsnitt 3, med sitt råd till den unge, tafatte släktingen Greg som vill anförtro sig: ”– Lita aldrig på någon. Någonsin.”

LÄSNING: Bedtime Stories. Fall 2019 – VQR
The Virginia Quarterly Reviews höstnummer är helt tillägnat bilderböcker och berättande. Fantastiskt välgjord, snygg, inspirerande och intressant mix av illustrationer, dikter, essäer och serier. Ur innehållet: Liniers skriver un-der-ba-ra brev till Tove Jansson, Maurice Sendak, Tomi Ungerer och Isol. Intressant läsning om den falska fasaden bakom 70-talets hyllade sago-analytiker Bruno Bettelheim. En essä om hur döden fascinerar en 4-åring. Rekommenderas varmt till alla som är intresserade av bildberättande och barnkultur!

BOK: The Secret Commonwealth – Philip Pullman
Julafton x 2 för alla gamla och nya Philip Pullman-fans: Den 3 oktober släpps andra delen i The Book of Dust-serien – som är en fortsättning på Pullmans fantastiska His Dark Materials-böcker. Äntligen! Och som grädde på moset har den nya tv-serien His Dark Materials premiär på HBO den 4 november.