Bäst i oktober

I oktober läser culte ”Nordens svar på Houellebecq”, analyserar moderskap, sugs in i en poetisk bilderboksvärld och kryper in i biomörkret för en vuxnare filmupplevelse.

/ 18.10.2018

oktober läser culte ”Nordens svar på Houellebecq”, analyserar moderskap, sugs in i en poetisk bilderboksvärld och kryper in i biomörkret för en vuxnare filmupplevelse.[vc_single_image image=”865″ add_caption=”yes” img_size=”full”]

Peter tipsar

ROMAN: Den europeiska våren – Kaspar Colling Nielsen
Ny roman från ’Nordens svar på Houellebecq’, och första gången han översätts till svenska. Här möter vi några människor ur Köpenhamns kulturelit vars ideal kraschar stenhårt mot det nya, råare och hårdare Danmark. Rasupplopp och terrorism får danska staten att köpa ett stort stycke mark i Mocambique och börja deportera invandrare dit. Ska galleristen Stig, hans familj och deras kompisar stanna i stan och kämpa för det samhälle de vill (ville?) ha, eller söka lugn och ro i det bekväma reservat som byggts för framgångsrika danskar på Lolland? Vad händer med din humanism när dina privilegier står på spel?

MUSIK: Jungle – For Ever
Jungles nya album är nog det svängigaste som kommit från London sedan Hot Chips storhetstid. Lika svårt som det är att genrebestämma Jungle (ett försök: modern hipstersoul), lika svårt är det att stå stilla till dunderhits som ”Heavy, California”. Tips: De spelar live på Vasateatern i Stockholm den 3 november.

REPORTAGEBOK: De kan inte stoppa oss – Mattias Beijmo
Höstens svenska reportagebok är här. Mattias Beijmos bok är spännande som en Jason Bourne-film när den skildrar hur några syriska internetaktivister med risk för sina egna liv kämpar för att befria sitt land från diktatorn Bashar al-Assad. Och trådarna från den syriska nätövervakningen sträcker sig på högst tvivelaktiga sätt ända in i svenska IT-bolag. Läs den![vc_single_image image=”876″ add_caption=”yes” img_size=”full”]

Johanna tipsar

TEATER: Ett dockhem 2
Ibsens Ett dockhem har spelats på teaterscener världen över. Nu får den en fristående ”uppföljare” på Stockholms stadsteater i Ett dockhem 2. Amerikanska dramatikerna Lucas Hnath tar vid där dörren en gång för många år sedan slog igen. 15 år senare är Nora tillbaka och har stämt träff med Ann Marie, hennes egen barnjungfru som stannade och som uppfostrat Noras barn. Ett dockhem 2 är det mest intressanta jag upplevt på länge i kulturväg om tvåsamhet och dess nycker, utmaningar och glädjeämnen. Rekommenderar den till alla som någon gång levt i, eller som vill försöka leva i en relation. Biljetter finns här.

BOK: ”Peder Fredricson” – Peder Fredricson och Lisen Lindahl
Eftersom att detta numret av Culte fokuserar på andlighet tipsar jag här om en bok som berör det närmaste jag upplevt som andligt i mitt liv (än så långt!) – ett liv nära hästar. Det här är berättelsen om Peder Fredricson, en av vår tids främsta svenska idrottare, europeisk mästare i hästhoppning, flerfaldig OS-medaljör och som dessutom vunnit Jerringpriset två år i rad. Peder berättar om den inte helt spikraka vägen till framgång och om hemligheten som förändrat hans liv. Precis som med Peder Fredricsons sommarprat så tycker jag att det kan vara intressant även för den som inte snöat in på hästar. Boken finns här.

PLATS FÖR EVENEMANG: Biograf Capitol
Äntligen har nya Biograf Capitol slagit upp dörrarna på Sankt Eriksgatan 82. Något så ovanligt som en biograf och bistro som till stora delar crowdfundats ihop av engagerade krafter. Som de uttrycker det själva – en vuxnare filmupplevelse! En helt fantastisk modern kvartersbiograf i art déco stil med två helt nyrenoverade salonger. För den som är riktigt hungrig kan man passa på att äta i bistron innan – eller så satsar man på ett glas vin i salongen med en liten tillhörande charkbricka. Capitol har temakvällar och dessutom ett mycket brett urval när det kommer till filmerna, något för alla! Här hittar du all info du behöver om Biograf Capitol.

[vc_single_image image=”874″ add_caption=”yes” img_size=”full”]

Lina tipsar

KONST: Nyrenoverade Nationalmuseum.
Do believe the hype. Nya Nationalmuseum är som en pralinask fylld av färg, form och konsthistoria. Dessutom gratis. Gå!

UTSTÄLLNING: Sara Lundberg på Bror Hjorths hus
Sara Lundbergs böcker om Vita Streck är en riktig favorit hemma hos oss. Poetiska, vildsinta, färgstarka, fantasifulla böcker som tål att läsas många gånger, ja nästan kräver det. Just nu pågår en utställning med Sara Lundbergs originalillustrationer på Bror Hjorths hus i Uppsala, tillsammans med en installation där Sara Lundberg byggt upp Vita Streck och Öjvinds värld med slingriga vägar, berg och hus. Jag ser fram emot ett besök! Utställningen pågår t o m 25 november.

[vc_single_image image=”878″ add_caption=”yes” img_size=”full”]

Karin tipsar

BOK: Kärlekens Antarktis av Sara Stridsberg
En god vän sa att det finns ett före och ett efter Kärlekens Antarktis. Jag håller med. Sara ger det kvinnliga anonyma offret, som vi ständigt påminns om i TV-serier, böcker och media, liv och ett ansikte. Det är ingen bok man kan rusa igenom, den måste få ta tid och smälta in, men när man är igenom, när man kommer ut på andra sidan, är man förändrad.

BOK: Moderskap av Sheila Heti
Vad väljer man och vad väljer man bort när man blir förälder? I romanen Moderskap undersöker den kanadensiska författaren Sheila Heti moderskapet. Både vad det innebär att vara någons barn och att välja att bli någons förälder. För Sheila känns det orimligt att så många väljer att bli föräldrar – ”det rimliga borde vara typ 20%”. En bok som jag kan bära med mig i livet.