Bäst i mars

I mars lyssnar culte på ett ouppklarat franskt mordfall, kliver in i Jens Fänges fascinerande bildvärld, imponeras av en hjärtskärande filmdebut och vill joina Oprah, Mindy och Reeses bokklubbssoffa.

/ 22.03.2018

mars lyssnar culte på ett ouppklarat franskt mordfall, kliver in i Jens Fänges fascinerande bildvärld, imponeras av en hjärtskärande filmdebut och vill joina Oprah, Mindy och Reeses bokklubbssoffa.[vc_single_image image=”728″ img_size=”full”]

Karin tipsar

TV: The Chi (HBO Nordic)
Rapparen Common och Emmy-vinnaren Lena Waithe (Master of None) är båda uppvuxna i södra Chicago. En stadsdel kraftigt associerad med sina höga siffror i statistiken över mord och vapenvåld. I The Chi får följa ett gäng människor vars liv vävs samman av tragiska händelser. Men det är inte blytungt, snarare mänskligt. Waithe säger det bäst själv: “I felt like the people who were reporting on the stories just weren’t connecting to the city in any way. They didn’t know the people and I think they were just sort of talking about it like it was a jungle; these were just sort of hooligans running around with no hearts and no souls”

Hon vill snarare visa människorna bakom statistiken: “create these characters that are human and interesting and living in a city that was riddled with turmoil and gun violence and yet, they still have to live their day-to-day lives. They have families and they have brothers and they have kids and they go to school and they have dreams.”

Se The Chi. Hela säsong 1 finns ute nu.

LIVE: Abundo
Önskar du att du kom ut mer? Bor du i Stockholm eller Göteborg? Då är Abundo din tjänst. För 290 kr per månad får du tillgång till över 150 scener inom konsert, teater, film, stand up, musikal och opera. Typ som Spotify fast för livescenen. Ruggigt bra!
Kolla här!

PODD: West Cork (Audible)
Om du som jag älskade Serial och längtar efter mer så är West Cork något för dig. 1996 hittades den franska kvinnan Sophie Toscan du Plantier död nära sitt fritidshus i West Cork och fallet är fortfarande ett mysterium. Det är lite segt i början, men håll ut till avsnitt fem – efter det lovar jag att du är hooked.
Lyssna här!


Karin Wahlén är boss på Kult PR som hon startade 2011. Hon är också stolt kulturcoach i Östersunds fotbollsklubb. 

[vc_single_image image=”731″ block_size=”full” img_size=”full”]

Lina tipsar

TIDNING: Omslaget på senaste numret av Stylist.
ÄLSKAR omslaget till senaste numret av Stylist. Mindy Kaling, Oprah Winfrey, Reese Witherspoon och Ava DuVernay i en soffa med varsin bok. Är inte själv med i någon bokklubb, men hade gärna klämt mig ned i den här soffan och snackat feministisk storytelling och delat boktips. Tidningsintervjun kan du läsa här.

LJUDBOK: Ett jävla solsken av Fatima Bremmer
Ibland (rätt ofta…) hinner man inte läsa allt man vill, men jag har gått och längtat efter att sugas in i Ester Blenda Nordströms värld. Och vilken biografi Fatima Bremmer har skrivit, välförtjänt Augustprisbelönad för bästa fackbok förra året! Kärlek, politik, kvinnokamp, äventyr över flera kontinenter och i stormens öga en kvinna som kämpar för att få vara fri och den hon är. Ville både snabbspola för att veta hur det gick, och samtidigt stanna upp så att det oundvikliga slutet inte skulle komma.
Lyssna här!

TEATER: #mydanceaday – En heldag om dans och skam
Förra året såg jag skådespelerskan Pernilla Gösts dansperformance, om kroppen och hur barndomens lust och glädje att röra sig förvandlades till något laddat och skamfullt. En föreställning som innehöll mycket skratt och mycket allvar. Sedan dess har hon utmanat sig själv och dansat varje dag, skämts en hel del och har lagt ut det på instagramkontot @mydanceaday. Nu har det gått ett år, och Pernilla Göst följer upp med en heldag med samtal och performance om dans och skam på Teater Pero den 13 april, biljetter finns här.


Lina Kåberg Stene jobbar på Kult PR och driver dessutom serieförlaget Cosmos Comics.

[vc_single_image image=”721″ add_caption=”yes” img_size=”full”]

Johanna tipsar

FILM: Lady Bird
Greta Gerwigs debutfilm har redan hyllats världen över, så det är möjligt att jag är sist på bollen men åh så hjärtskärande det är. En klassisk uppväxtskildring med en helt otrolig tonträff och rappt driv från början till slut. Dessutom sensationella skådespelarinsatser av Saoirse Ronan och Laura Metcalf (båda Oscarnominerade för respektive roll i filmen). Spring till biografen nu!

BOK: Laterna Magica av Ingmar Bergman
Är man som jag, intresserad av film bör man väl (åtminstone!) känna till det mest grundläggande om en av vår tids största filmskapare. I januari började jag lyssna på Sveriges Radios Bergmanpodd, vilket ledde mig vidare till sträckläsning av Laterna Magica. Vilken författare han var, magisk läsning! Delar av det som finns återgivet i boken har ifrågasatts, hur är det egentligen med sanningshalten? Det funderar jag över och planerar fortsätta förkovrandet genom att läsa Arbetsboken 1955-1974.

MUSIK: Sufjan Stevens
Det verkar som att jag fastnat för en singer-song-writer från USA, men vänta – sluta inte läsa nu, det är riktigt bra detta! Att jag upptäckte denna musiker är helt och hållet filmen Call me by your name’s förtjänst. Melankoliskt, mjukt och väldigt passande i mars-mörker-misären. Fångar lite känslan av hur man känner inför våren när den precis är inom räckhåll men ändå så långt bort. Lyssna och njut.


Johanna Strand jobbar på Kult PR.[vc_single_image image=”739″ block_size=”full”]

Peter tipsar

KONST: Jens Fänge ”Drömmarna” på Bonniers Konsthall
Att gå till en konsthall utan att känna till något om konstnären kan bli platt fall, i min erfarenhet. Så blev inte fallet när jag stegade in på Bonniers konsthall utan att ha sett mycket mer av Jens Fänge än de fina affischerna på stan. För min egen skull bör jag nog inte leka konstrecensent här, men… hela utställningen var fantastisk: lekfull utan att bli fånig och sammanhållen utan att bli tjatig och upprepande. Rekommenderas starkt. Vilken bildvärld!
Utställningen pågår t o m 1 april.

BOK: Scandorama av Hannele Mikaela Taivassalo och Catherine Anyango-Grünewald
Det är högsäsong för dystopin. Alla vill läsa och alla vill skriva om vad som händer efter klimatkollapsen/fascismens återkomst/zombieattacken/kärnvapenkriget. Dystopier är sällan upplyftande läsning, inte heller denna av finska författaren Taivassalo, som illustrerats mörkt och starkt av svenska Anyango-Grünewald. Vad den däremot är är närgången. En väldigt personlig dystopi: en människas verklighet och vedermödor i den osköna nya världen. Som ligger rätt nära vår ibland rätt osköna värld.

MUSIK: Lollo & Bernie-sången av en björn och en giraff
Första gången man hör den är den vedervärdig. Andra gången tänker man ”jaja, den där barnlåten”. Tredje gången nynnar man med i bryggan. Fjärde gången är man hooked. Femte gången gör man rörelserna. Det går inte att säga något annat än att Lollo & Bernie-sången är en väldigt effektiv melodi. Ska sägas att jag är på semester i ett varmt klimat och därför extra mottaglig för den här sortens hjärntvätt.


Peter Hammarbäck är ny på Kult PR. Tidigare har han jobbat som journalist, senast för Vi och Vi Läser.