Bäst i december

I decembernumret tipsar om nakna norska män som slåss i snön, finska tonårstjejer som rider på käpphästar, dödsångest på teaterscenen och en dokumentär som får oss fundera över vår egen moraliska kompass.

/ 20.12.2017

 december tipsar vi om nakna norska män som slåss i snön, finska tonårstjejer som rider på käpphästar, dödsångest på teaterscenen och en film som får oss att fundera över vår egen moraliska kompass.[vc_single_image image=”599″ img_size=”full”]

Karin tipsar

Monster
TV-serie, SVT Play

En ung kvinna försvinner någonstans i Nordnorge. Det är otroligt vackra vyer, en religiös sekt, trasiga människor och extremt välgjort. Lite som en norsk variant av första säsongen av True Detective.

I näst sista avsnittet av denna ruggiga norska serie finns en oförglömlig scen. Två äldre, lite överviktiga män slåss nakna i snön. Bara den scenen är värd fem stjärnor.

https://www.svtplay.se/monster

Upp i det blå
Film, Viaplay

Jag hade missat denna film när den gick på bio men är oerhört glad att jag hittat den nu. Dockmakaren och regissören Petter Lennstrand långfilmsdebut är en varm film om Pottan som av misstag hamnar på en skrot (istället för ett ponnyläger). Det var länge sedan jag skrattade så gott.

https://www.youtube.com/watch?v=8ZW5LEJWwjA

ÖFK möter Arsenal i Euroleauge
Fotboll

Den 15 februari kommer Arsenal upp till Jämtkraft Arena i Östersund. Det är så stort att jag nästan inte tror att det är sant. ÖFK fortsätter att skriva historia![vc_single_image image=”584″ img_size=”full”]

Lina tipsar

Hobbyhorse Revolution
Dokumentär, Bio

Missa inte denna oemotståndliga dokumentär om finska tonårstjejer som rider på käpphästar! Här får vi följa ett gäng som tampas med olika problem (mobbing, utanförskap, depressioner) men som förenas i sin gemensamma hobby: att rida på käpphästar. Trots fina recensioner och höga förväntningar, satte jag mig i biostolen och undrade var detta var på väg, men det tog inte lång stund innan jag blev helt golvad. När tjejerna är på ridkollo och galopperar ut i skogen på sina älskade käpphästar (som självklart har helt olika personligheter) och lyckan lyser i ögonen, ja då är inte mitt öga torrt. ”Jag är grym.com” säger Aisku efter ett träningspass med sin käpphäst, och man kan inte annat än hålla med. De är alla grymma! En så fin berättelse om att växa upp, att finna gemenskap, och att våga stå för vem man är.

https://www.folketsbio.se/film/hobbyhorse-revolution/

The Marvelous Mrs Maisel
tv-serie, Amazon 

Midge är nygift småbarnsmamma på Upper West Side i 50-talets New York, som supportar sin man som vill slå igenom som stå-upp-komiker. Problemet är att han är fullkomligt kass. Inte blir det bättre när han lämnar henne för sin korkade sekreterare. Av en slump hamnar Midge på stå-upp-klubbens öppna scen, och visar sig ha betydligt större komikertalang än sin make. Mysigt, rappt och roligt i mycket snygga miljöer.

https://www.youtube.com/watch?v=fOmwkTrW4OQ

Fever Dream av Samanta Schweblin
Roman

”I need to measure the danger, otherwise it’s hard to calculate the rescue distance”.

Från mystips till mardrömstips. Fever Dream är en tät, otroligt obehaglig kortroman av argentinska författaren Samanta Schweblin. Den var shortlisted till Man Booker International i år. En ung kvinna, Amanda, ligger döende i en sjukhussäng och kan inte se. Hon pratar med en pojke, men vem är han egentligen? En mörk och mardrömslik historia rullas upp, om moderskap och om rädsla för att förlora sitt barn, om övernaturliga krafter och naturens kraft.

https://www.amazon.com/Fever-Dream-Novel-Samanta-Schweblin/dp/0399184597[vc_single_image image=”600″ add_caption=”yes” img_size=”full”]

Anna tipsar

Vintermusik
Teater, Klarascenen, Kulturhuset Stadsteatern

Vintermusik av Lars Norén är en pjäs om åldrandets komik och fasa. Den ger mig dödsångest – men också ett så stort, och så djupt, lyckorus. Sten Ljunggren och Åke Lundqvist pratar om varandra på stranden i sina underliga kläder. Det svärs åt ensamhet och åt varann och åt livets jävlighet. Claire Wikholm är också helt fenomenal.

Kiki
K special (SVT Play)

Sara Jordenös uppmärksammade film om Kiki-scenen i New York. Jag visste knappt vad Kiki var innan jag tittade på dokumentären – som känns som att ha fått en exklusiv inbjudan till en plats på jorden jag kanske aldrig annars besökt. Kunskap som är av största vikt för mig som människa att ha, och föra vidare. Den här dokumentären är vacker och viktig.

Se den här

Star Wars: The Last Jedi
Bio

Äntligen!!! Premiär 13 december. När jag ska se den? Eh, 13 december såklart.

Peppa med en trailer[vc_single_image image=”601″ add_caption=”yes” img_size=”full”]

Johanna tipsar

The Killing of a Sacred Deer
Drama (på bio nu).

Grekiske regissören Yorgos Lanthimos är tillbaka med The killing of a sacred deer. Filmen hade världspremiär på Filmfestivalen i Cannes i våras, där Lanthimos vann pris för bästa manus. Jag lämnar salongen med en obehagskänsla i kroppen, en sorts våt filt som dröjer sig kvar i flera dagar. Filmen har beskrivits som en skräckfilm, Lanthimos själv tycker att den likaväl skulle kunna benämnas som en komedi. Själv tycker jag att det är underhållande, tragiskt, vackert och brutalt på en och samma gång. Filmen tvingar mig att fundera över mina egen moraliska kompass, hur hade jag agerat? Orimligheten i det som sker bekommer mig inte, det hela känns verkligt och precis som i Lanthimos tidigare The Lobster förefaller den skeva värld han bygger upp sann.

SE DEN medan den ännu är finns kvar på repertoaren!

Väggen
Marlene Haushofer, Roman

Det är närmare 51 år sedan som Marlene Haushofers hyllade roman gavs ut första gången, så den är inte aktuell nu, nu – men jag tänker att den får vara med som ett kombinerat läs-och julklappstips. En kvinna besöker sina släktingars stuga i en alpby, de försvinner och när hon letar efter dem upptäcker hon en osynlig vägg som skärmar av henne från omvärlden. På andra sidan väggen ser hon förstenade djur och människor. Under några års tid får vi följa kvinnan genom hennes anteckningar om det enkla liv hon för i jaktstugan. Sedan tar anteckningsblocket slut och läsaren lämnas i ovisshet, kommer kvinnan lyckas ta sig därifrån, eller kommer hon att dö ensam i stugan? Romanen präglas av kvinnans funderingar kring existentiella frågor; Vad är livets mening, varför är det så svårt att älska, vad är gott och vad är ont? Bitvis önskar jag märkligt nog att jag kunde få leva där bakom väggen, bitvis är berättelsen oerhört skrämmande.

Läs den själv eller ge bort till någon som vill försvinna in i en annan värld under mellandagarna.

Iggy Pop och Michel Houellebecq – Att överleva
K-special, SVT Play

En dokumentär baserad på författaren Michel Houellebecqs essä ”Rester vivant”, en text om lidande, överlevnad och skapande. Iggy Pop läser ur originaltexten som uppmanar kämpande konstnärer att inte ge upp och konfronteras samtidigt med sina egna erfarenheter av att vara konstnär. Houellerbecq besöker verkliga människor från sitt liv, personer, personer med psykiska sjukdomar vars livshistorier har inspirerar till verket. Det är mörkt, ångestfyllt men också något av det mest intressanta jag sett på länge. Mötet mellan Iggy och Michel/Vincent är oväntat laddat och tankeväckande.

Tillgänglig till 31 dec, kan ses här.