Bäst i juni

I juni hungrar culte efter Roxane Gays självbiografi, fascineras av dans på liv och död och söker efter svaren i en roman som kallas ”dating dystopia”.

/ 5.06.2017

juni hungrar culte efter Roxane Gays självbiografi, fascineras av dans på liv och död och söker efter svaren i en roman som kallas ”dating dystopia”.[vc_single_image image=”514″ img_size=”full”][vc_custom_heading text=”Karin tipsar” use_theme_fonts=”yes”]Fröken Julie
Teater
I sommar kan du gå på Fröken Julie på Frösö Park i Östersund. Jag älskar tanken att inte jaga ny publik genom att modernisera texten eller lägga in något digitalt. Denna uppsättning kommer att förhålla sig strikt efter August Strindbergs text men vara fria i tolkningen kring tidsmarkörer, rum och kostym. Fröken Julie är först ut i Jämtlands Kulturkompanis långsiktiga satsning på sommarteater i Östersund.
Här köper du biljetter.

Stå upp när det blåser av Sofia B Karlsson
Debattbok
Obligatorisk läsning för alla som är engagerade i idrottsvärlden och framförallt om du är en man i maktposition. Stå upp när det blåser visar hur vi kan göra idrotten till en mer inkluderande plats oavsett diskrimineringsgrund. Här kan du köpa den. 

Hunger: A Memoir of (My) Body av Roxane Gay
Självbiografi
Jag har längtat efter den här boken sedan jag hörde Roxane Gay prata om den för två år sedan och nu är vi nära! I juni kommer Roxane Gays självbiografi om mat, vikt, självbild och trauma.


Karin Wahlén är boss på Kult PR som hon startade 2011. Hon är också stolt kulturcoach i Östersunds fotbollsklubb. 

[vc_single_image image=”512″ block_size=”full” img_size=”full”][vc_column css=”.vc_custom_1479378300928{margin-top: 20px !important;}”][vc_custom_heading text=”Lina tipsar” use_theme_fonts=”yes”]Ripples – a detective’s diary av Wai Wai Pang
Serieroman
Trettonårige Luke Phelps från Big Lake är försvunnen. När anmälan kommer in får poliserna Kylie och Pan uppdraget att utreda vad som har hänt. Genom detaljerade tidsrapporter i text och bild får vi följa polisens arbete minut för minut. Ripples innehåller humor, spänning och en minst sagt oväntad upplösning, och passar läsare från 10 år och uppåt. Superfint tecknat i blyerts av debutanten Wai Wai Pang.

Mr Gaga
Dokumentär, SVT Play
Fascinerande om dans på liv och död med den israeliska superkoreografen Ohad Naharin. Rekommenderar verkligen att se denna film som känns i hela kroppen, varenda rörelse är så vacker eller smärtsam.

Att skriva – en hantverkares memoarer av Stephen King
Självbiografi/handbok
Skräck är inget för mig. När kompisarna kollade på skräckfilm efter skolan valde jag att gå hem i stället. Självklart valde jag också kategoriskt bort alla Stephen King-böcker, eftersom jag visste att de skulle ge mig mardrömmar. Inte en enda King-bok har jag läst. Tills nu. Kings kombinerade självbiografi och handbok i skrivande har kommit i nyöversättning, och jag njuter faktiskt. Ingen skräck, men ändå spännande. Kanske vågar jag läsa fler böcker av honom i sommar? Skriva kan han, och nätterna är i alla fall ljusa…


Lina Kåberg Stene jobbar på Kult PR och driver dessutom serieförlaget Cosmos Comics.

[vc_single_image image=”505″ img_size=”full”][vc_column css=”.vc_custom_1479378300928{margin-top: 20px !important;}”][vc_custom_heading text=”Anna tipsar” use_theme_fonts=”yes”]Conversations with friends av Sally Rooney
Roman
Som ett långt Girls-avsnitt. Ett riktigt, riktigt bra Girls-avsnitt. En roman om att växa upp, om att inte vilja ha ett riktigt jobb, om att inte vilja ha en pojkvän, eller jo kanske ibland. Men mest är det en roman om vänskap. Utkommer på engelska och svenska i juli.

The answers av Catherine Lacey 
Roman
I’d like a water.
Totally, what kind?
Of water?
We have coconut water, aloe water, ginger water, vegetable water, herb-infused water, yellow watermelon juice-enhanced water, turmeric water, and deionized apple-cider-vinegar agave water.

A heavy dread overtook her.”
En roman som av Vogue kallats ”Dating Dystopia”, känns som my kind of book. Utkommer precis idag, 6 juni.

Practical magic
Film, Netflix
Perfekt för kvällar (läs: alla kvällar) som behöver magic eller systerskapens systerskap mellan Nicole Kidman och Sandra Bullock. En film om två häxor (systrar!!) som väljer helt olika vägar i livet. Men systerskapet är, som vi alla vet, det starkaste band som finns.


Anna Svensson jobbar på Kult PR och studerar vid sidan av konstvetenskap.