Bäst i april

I april tänker culte på fotboll, kan inte sluta kolla på naturfilmer och längtar efter tv-serien om den odödliga Henrietta Lacks.

/ 31.03.2017

april tänker culte på fotboll, kan inte sluta kolla på naturfilmer och längtar efter tv-serien om den odödliga Henrietta Lacks.[vc_single_image image=”425″ img_size=”full”][vc_custom_heading text=”Karin tipsar” use_theme_fonts=”yes”]Fotboll fotboll fotboll!
Det är ingen hemlighet att jag älskar fotboll i allmänhet och Östersunds Fotbollsklubb i synnerhet. Jag älskar mitt arbete som kulturcoach i Sveriges modigaste fotbollsklubb och jag spricker av stolthet när vi som första och hittills enda klubb i herrallsvenskan har regnbågsbindeln. Vi är också enda laget som är HBTQ-certifierade. Den 13 april är vi i final i svenska cupen hemma mot Norrköping. Jag kommer såklart vara på plats vid detta historiska tillfälle. Men innan dess är det startar allsvenskan! Och ungarna har börjat spela ute. Ja ni hör, just nu har jag bara fotboll i mitt huvud! Så tyvärr har jag bara ett tips: hitta ett lag som du kan älska, värderingsmässigt och spelmässigt, sedan har du underhållning ett liv framöver. Det innebär en del magont, en herrans massa adrenalinkickar och en kulturupplevelse utan dess like!

St Pauli
Det finns fotbollsklubbar, också finns det Fotbollsklubbar. Inga andra klubbar, mig veterligen, har tagit så tydlig ställning mot rasism och homofobi som St Pauli. Klubben har sin hemvist i stadsdelen St Pauli i Hamburg och hemarenan Millerntor-Stadion är väl värt ett besök även om man inte delar min kärlek till fotboll. Arenan är full av budskap (ingen fotboll för fascister, ingen människa är illegal etc), de har en biodling på taket och varje år har de en konstutställning. I år är det bl a Jeff Bridges som ställer ut. Har du möjlighet att åka till Hamburg, missa inte St Pauli.


Karin Wahlén är boss på Kult PR som hon startade 2011. Hon är också stolt kulturcoach i Östersunds fotbollsklubb. 

[vc_single_image image=”397″ img_size=”full”][vc_column css=”.vc_custom_1479378300928{margin-top: 20px !important;}”][vc_custom_heading text=”Lina tipsar” use_theme_fonts=”yes”]The Immortal Life of Henrietta Lacks
tv-serie, HBO
Ibland, men inte ofta, läser man en bok som gör att man fullkomligt tappar hakan och inte kan sluta prata om den. The Immortal Life of Henrietta Lacks är en sådan bok, som nu blivit tv-serie. Bli inte förskräckta över att detta är en historia om celler. Det är en fantastisk berättelse om ras, klass och vetenskap, och om en kvinna som faktiskt hela världen har att tacka.

Vad handlar det då om? Jo, 1951 dog den 31-åriga svarta, fattiga tobaksodlaren Henrietta Lacks. Hon lämnade efter sig fem barn. Men Henriettas celler dog inte. De fortsatte att leva vidare och dela sig, och har bland annat gett upphov till tre Nobelpris, de låg till grund för poliovaccinet, de har varit på månen. Men Henriettas familj fick aldrig veta vad som hänt med cellerna, eller att de har gett upphov till en miljardindustri.

Nu kommer alltså tv-serien med Oprah i rollen som Henrietta Lacks dotter Deborah, som söker svaren på vad som hänt med hennes mammas celler. Att döma av trailern misstänker jag att historien putsats både här och där, men ser fram emot att se!
Premiär 22 april.

Barbro Lindgren på Junibacken
Utställning
Åh, åh, åh! ÄLSKAR Barbro Lindgren! Att välja en favorit bland hennes böcker är omöjligt, men i toppstriden ligger ändå Garderobsbio, Loranga, Masarin och Dartanjang, Jättehemligt och Sparvel-böckerna (Eller Max kaka. Eller Vems lilla mössa flyger. Eller Sagan om den lilla farbrorn…). Humor, filosofi och tankar om livet i böcker som alla åldrar kan relatera till. Alla figurer kommer omöjligen dyka upp i Junibackens utställning, men jag är säker på att det kommer bli en upplevelse både för den yngre och äldre publiken.
Öppnar 6 april.

S-town
Podcast
True crime i radioformat nådde helt nya höjder när Serial kom för några år sedan. Miljontals människor följde slaviskt historien om mordet på high school-studenten Hae Minh Lee, och väntade otåligt på att veckans avsnitt skulle släppas. Sedan kom säsong två om armédesertören Bowe Bergdahl som tyvärr inte alls levde upp till hajpen. Häromdagen släpptes en ny podcast i samma genre: S-town (som i Shit–town) av skaparna av Serial och This American Life. Jag har bara hunnit lyssna på första avsnittet, men är fast. Gillar du släpig Alabama-dialekt, tickande klockor, snåriga labyrinter och mystiska dödsfall och gåtor, då är det här en podcast för dig också. Plus: alla avsnitt finns tillgängliga direkt om man vill sträcklyssna.
Här lyssnar du på podcasten.


Lina Kåberg Stene jobbar på Kult PR och driver dessutom serieförlaget Cosmos Comics.

[vc_single_image image=”395″]

Anna tipsar

I am not your negro av Raoul Peck
Dokumentärfilm
En dokumentärfilm som vägrar låta dig väja med blicken, du kan inte titta bort. Om och på sätt och vis av James Baldwin. Filmen utgår från hans författarskap (som jag visste/vet alldeles för lite om, jag börjar med hans första essäsamling från 1955, Notes of a Native Son), om mördade Medgar, Malcolm och Martin. Om medborgarrättsrörelsen i USA. Och om det vita, det oändliga, vita hatet. Det oändliga, vita våldet mot svarta.

Planet Earth
SVT Play, Netflix
Jag har funderat på varför jag tycker så mycket om naturprogrammet Planet Earth. Att jag varje söndag klockan sju kryper upp i soffan och sätter på SVT 2 med, på riktigt, ett fett stim fjärilar i magen. Och sen, när jag ska gå och lägga mig sätter jag på första säsongen, eller serien Africa (som båda finns på Netflix), och somnar så gott. Visst, jag är hardcore djurvän since 1990, men ändå?

Jag tror att det gör mig lycklig, harmonisk, rofylld att se en värld utan människor. Att se vildmarken som den var tänkt att vara. Naturligtvis tas människans påverkan på djur och natur upp, men vi syns inte. Vi är inte viktigast på den här planeten.


Anna Svensson jobbar på Kult PR och studerar vid sidan av konstvetenskap.