Bäst i februari

I februari kollar culte på höjdrädda simhallsbesökare, längtar efter The Book of Dust och är lite kär i Marina Abramovic.

/ 24.02.2017

februari kollar culte på höjdrädda simhallsbesökare, längtar efter The Book of Dust och är lite kär i Marina Abramovic.[vc_single_image image=”370″ img_size=”full”][vc_custom_heading text=”Karin tipsar” use_theme_fonts=”yes”]Hopptornet
Film
Jag är extremt höjdrädd. Jag är den som skriker mest när jag åker karusell och bara har hoppat en gång från tian (eller om det var femman…). Jag älskar kortfilmen Hopptornet som man kan se via SVT Play. En tom simhall, ett hopptorn och vanliga människor som vågar (eller inte). Magiskt bra.

1984
Ljudbok
En obehagligt aktuell klassiker av George Orwell inläst av Björn Granath, en våra stora skådespelare som tyvärr nyligen gick bort.

Sameblod
Film
Östersunds Fotbollsklubb (som jag är kulturcoach för) kommer i år fördjupa sig i samisk kultur under ledning av artisten och människorättsaktivisten Maxida Märak. Jag önskade att jag hade fått denna fördjupning redan i grundskolan och jag skäms över hur lite jag kan om vår ursprungsbefolkning. Jag kommer inte missa filmen Sameblod som går upp på bio den 3 mars.


Karin Wahlén är boss på Kult PR som hon startade 2011. Hon är också stolt kulturcoach i Östersunds fotbollsklubb. 

[vc_column css=”.vc_custom_1479378300928{margin-top: 20px !important;}”][vc_custom_heading text=”Lina tipsar” use_theme_fonts=”yes”]The Book of Dust
Philip Pullman
Bok
Det var länge sedan jag blev så uppiggad och uppspelt över en boknyhet; men jag var inte ensam om att jubla över världsnyheten att Philip Pullman har skrivit en fortsättning på sin fantasytrilogi Den mörka materian. I oktober får vi veta mer om Lyra Belacqua och hennes världar i första delen av The Book of Dust. Med andra ord hinner du läsa – eller läsa om – Guldkompassen, Den skarpa eggen och Bärnstenskikaren. BBC jobbar också för fullt på en tv-serie, oklart när den kommer att sändas.

Ankomsten
Teater, gästspel på KulturhusetStadsteatern
En fullkomligt fenomenal uppsättning med teater Teateri av Shaun Tans vackra, sorgliga och ordlösa berättelse. Med påhittat språk, musik, finurlig scenografi, filmprojektioner och dockor får publiken följa med på en mans resa över havet, till ett nytt land där allt är annorlunda men samtidigt så likt.

Mat på instagram
I februari orkar jag inte träna, utan frossar ohämmat på diverse matinriktade instagramkonton, t ex @protestcakes som bakar politiska protestbakverk, @clerkenwellboyec1 som äter sig igenom Londons restaurangutbud och @halfbakedharvest som ger lite mer inspiration till vardagsmaten än frysdisken på Hemköp.


Lina Kåberg Stene jobbar på Kult PR och driver dessutom serieförlaget Cosmos Comics.

[vc_single_image image=”371″][vc_column css=”.vc_custom_1479378300928{margin-top: 20px !important;}”][vc_custom_heading text=”Anna tipsar” use_theme_fonts=”yes”]Marina Abramović
Konst
Jag såg en dokumentär om Marina av en slump på SVT Play för ett par år sen; The artist is present (som också var namnet på utställningen på MoMA 2010) och jag lipade. Mycket av det Marina gör fattar jag ingenting av. Jag vet bara att jag tycker om det. Jag kan kolla på henne forever. Precis lika länge som hon skriker för att se hur lång tid det tar innan hon tappar rösten. Jag fattar att hon genom olika typer av smärta skapar konst. Jag är typ lite kär i henne. Det är så det känns när jag ser The Cleaner på Moderna Museet.

Bokklubb om feministiskt föräldraskap och uppfostran
Kulturhuset Stadsteatern
Bara kom till Kulturhuset i Stockholm den 8 mars kl. 18.00. Eller typ 17.50 så att du får en bra plats för det börjar kl.18.00. På debattscenen kommer Amie Bramme Sey, Jenny Nordlander, Brita Zackari, Caroline Ringskog Ferrada-Noli och Ronak Mauf att utifrån Chimamanda Ngozi Adichies nya bok, Brev till en nybliven förälder, diskutera feministiskt föräldraskap och uppfostran. Ih jävlar vad bra det kommer bli.

Joan Miró
Konst
Har en stor fet bok med Mirós konst hemma som jag typ aldrig någonsin bläddrat i. Hans konst får mig att direkt tänka på väntrum och kommuner. Är det så fel? Nej!!! Utställningen Vardagslivets poesi som nyss öppnat på Prins Eugens Waldemarsudde fokuserar på Mirós senare verk och hänger till den 4 juni. Kvällsöppet till 20 på torsdagar <3.


Anna Svensson jobbar på Kult PR och studerar vid sidan av konstvetenskap.