Bäst i januari

I januari läser culte böcker som man inte vill ska ta slut, lyssnar på podcasten Raseriet och får en feel good-kick av musikalfilmen La La Land.

/ 20.01.2017

I januari läser culte böcker som man inte vill ska ta slut, lyssnar på podcasten Raseriet och får en feel good-kick av musikalfilmen La La Land.[vc_custom_heading text=”Karin tipsar” use_theme_fonts=”yes”]Djur som ingen sett utom vi
Ulf Stark och Linda Bondestam
Bok

En otroligt vacker bok för både barn och vuxna där vi bland annat får träffa den oälskade Daglingen och Klumpatropos som är tung som sten och linkar fram på trötta ben (men som om natten drömmer att den svävar såsom fjärilen och aldrig kommer ner igen).

Ett litet liv
Hanya Yanagihara
Roman

Ibland kommer de, böckerna som öppnar upp dörrarna till ett eget universum som man vill stanna kvar i. Vi får följa fyra vänner från 80-talet till idag. Deras sorger och deras gemenskap. Lycka och olycka. Bli inte rädd för att boken är en tegelsten, den är värd sin tyngd i guld och jag sörjde när den var slut.

Samtidigt i Hofors
tv-serie, SVT Play

Jag började titta av en slump och kunde inte sluta. Jag skrattar, blir berörd av närheten och igenkänningen och vill verkligen veta hur det ska bli på Hofors-dagen. Om Hårdrocks-Micke kommer att få spela. Om eldsjälen Katarina får igenom alla sina idéer (trots surgubbarna i marknadsgruppen). OCH kära förlag, snälla ge ut Natalies fantasyböcker.[vc_single_image image=”314″ add_caption=”yes” block_size=”full”]


Karin Wahlén är boss på Kult PR som hon startade 2011. Hon är också stolt kulturcoach i Östersunds fotbollsklubb.[vc_custom_heading text=”Anna tipsar” use_theme_fonts=”yes”]Hot Milk
Deborah Levy
Roman

Jag har inte läst ut Hot Milk än. Jag vill inte okej. Snälla ta inte slut snälla ta inte slut. Jag antar att det är något visst med romaner som börjar så här: Today I dropped my laptop on the concrete floor of a bar built on the beach.

Raseriet
Podcast

Podden med Amie och Fanna. Borde komma ett avsnitt varje dag. Just nu kan man lyssna på deras årssammanfattning som är deppig naturligtvis men on point alltid. Och PS: följ på instagram också.

The Underground Railroad
Colson Whitehead
Roman

Jag stryker under meningarna i den här boken. ”Cold nights for the cold hearted.” Det här är en episk roman om Cora, en ung slav som flyr för sitt liv från bojor, slavägare och Ridgeway som har ett halsband av öron dinglande runt halsen. En underjordisk järnväg som finns på riktigt, utan slut verkar det som. Ett tåg som kan ta Cora långt bort till friheten eller tillbaka till helvetet på jorden. The Underground Railroad tilldelades National Book Award 2016. Kommer på svenska i augusti. Read it and weep.


Anna Svensson jobbar på Kult PR och studerar vid sidan av konstvetenskap.[vc_custom_heading text=”Lina tipsar” use_theme_fonts=”yes”]La La Land
Film

Jag är väldigt svag för musikalfilmer, så jag hade länge varit peppad på att se Emma Stone och Ryan Gosling sjunga och dansa i La La Land. Och jag blev inte besviken. Det är en kärleksförklaring till den klassiska Hollywood-filmens storhetsdagar, där Emma som skådisen Mia och Ryan som jazzmusikern Sebastian väger upp sina kanske begränsade sång- och danskunskaper med så mycket charm och hjärta att man sitter med ett fånleende på läpparna. Inte direkt årets bästa film, men en riktig feel good-film som känns välbehövlig när verkligheten tränger sig på i januari.[vc_single_image image=”282″ add_caption=”yes”]Romanerna om Patrick Melrose, volym 1
Edward St Aubyn
Roman

Sylvassa elakheter i dekadent brittisk överklass, kombinerat med pillertrillande och heroinsilande som fungerar som den bästa avskräckande antidrogkampanj. Jag slukade volym 1 (som består av St Aubyns tre första självbiografiska böcker om Patrick Melrose), och både förtjustes och förskräcktes över skildringen av Patrick som utsätts för övergrepp av sin far, och som försöker hantera livet därefter. I mars släpps volym 2, och då kommer också författaren kommer till Kulturhuset i Stockholm för att prata om böckerna, det vill jag lyssna på!

Det blåser på månen
Teater

Älskad barnboksklassiker som nu blir teater. Systrarna Dina och Dorinda och deras (miss)öden och äventyr för att rädda sin pappa som sitter fängslad i Bombardiet tål att läsas många gånger. Nu sätts Det blåser på månen upp på Elverket på Dramaten, och jag ser fram emot att få återse guldpuman, silverfalken och alla de andra djuren och människorna som kämpar för frihet och att få vara sig själva.


Lina Kåberg Stene jobbar på Kult PR och driver dessutom serieförlaget Cosmos Comics.