Bäst i december

I december sitter culte klistrade framför norska succéserien Skam, hyllar Presidenterna på Dramaten och roas av en konflikträdd räv i serieformat.

/ 16.12.2016

I december sitter culte klistrade framför norska succéserien Skam, hyllar Presidenterna på Dramaten och roas av en konflikträdd räv i serieformat.[vc_custom_heading text=”Anna tipsar” use_theme_fonts=”yes”]Palio
Dokumentär

GOLVAD av dokumentären Palio – om den galna, farliga, hetsiga men åh så vackra, hästkapplöpningen i den italienska staden Siena. Jag måste åka dit i sommar och gråta och slita mitt hår för att fel ryttare vinner. Finns på SVT Play i någon dag till, annars, den som söker på www skall finna.

Presidenterna
Teater

Det här är det bästa jag sett på Dramaten i år. Stina Ekblad, Lena Endre, Ingela Olsson. I’m your biggest fan. Så jävla rått, snuskigt, sorgligt och kul.

The Christmas Collection
Il Divo

Jag antar att jag gillar det här för att min mamma spelade sönder mina öron runt 2005 runt jul med den här skivan. Men det är något tryggt och mysigt med Il Divo, jag lovar.


Anna Svensson jobbar på Kult PR och studerar vid sidan av konstvetenskap.[vc_custom_heading text=”Karin tipsar” use_theme_fonts=”yes”]Rönnells Antikvariat

Om du befinner dig i Stockholm tycker jag att du ska gå till Rönnells, enligt egen utsaga ”möjligen Sveriges största antikvariat”. Ligger inklämd bland Rolls Royce showroom , banker och lifestyle-ställen för folk med feta plånböcker, ett stenkast från Stureplan. Är du inte i Stockholm kan du scrolla dig igenom deras arkiv på http://ronnells.se/. Här finns allt du inte visste att du ville ha.

Skam
tv-serie

Om du har missat norska succéserien Skam (SVT Play eller NRK) har du något att se fram emot under julhelgen. Jag är helt hooked (precis som resten av culte). Årets julklapp är att de just nu spelar in säsong fyra.

Pappa Pellerins dotter
Maria Gripe
Bok

Jag minns när mamma läste Pappa Pellerins dotter för mig. Vi åkte tåg till Sveg och både jag och mamma grät. Nu kommer den i fin nyutgåva och jag ser fram emot att läsa den för mina barn när vi åker tåget hem till Östersund i jul.


Karin Wahlén är boss på Kult PR som hon startade 2011. Hon är också stolt kulturcoach i Östersunds fotbollsklubb.[vc_custom_heading text=”Lina tipsar” use_theme_fonts=”yes”]Searching for John Hughes
Or Everyhing I Thought I Needed to Know about Life I Learned from Watching ’80s Movies
Jason Diamond
Bok

Breakfast Club. Pretty in Pink. Sixteen Candles. Ferris Bueller’s Day Off.
80-talsfilmernas okrönte kung hette John Hughes. Själv såg jag Breakfast Club på bio fem gånger på raken som fjortonåring, helt besatt av sportjockeyn, nörden, tuffingen, prinsessan och freaket som spenderar en hel lördag i skolans bibliotek, och blir vänner mot alla odds. Och precis som Noora och hennes kompisar i norska succéserien Skam, kunde man känna igen sig själv i de olika karaktärerna (och ville vara Molly Ringwald!). Men om jag var smått besatt av just den filmen så var det inget mot journalisten Jason Diamond, som växte upp under tuffa förhållanden i en splittrad och dysfunktionell familj i Chicago. Räddningen blev John Hughes filmer, som Jason såg om och om och om igen. När han kläcker den briljanta idén att skriva en biografi om John Hughes visar det sig dock vara lättare sagt än gjort. Diamonds memoar är både rolig och bitvis väldigt sorglig, men framförallt beskriver den vilken kraft och betydelse en film, en idol eller en sång kan ha under tonåren. Själv tänker jag ha John Hughes-filmmaraton hela julen!

Stora stygga räven
Benjamin Renner
Serie

En konflikträdd räv som inte ens skrämmer hönsen på bondgården försöker gång på gång bryta sig in i hönshuset. Men varje gång får han lomma hem till skogen utan byte, lika hungrig som förut. Hans översittarkompis, den listiga och bossiga vargen, övertalar därför räven att stjäla hönsäggen för att få sig en smaskig måltid. Förnedringen är total när räven ligger och ruvar, men den som väntar på något gott… Synd bara att räven inte känner till att kycklingar präglas på den de ser först. Plötsligt är han mamma till en skock gullefjun som bara vill leka i skogen och inte alls är rädda för honom. Under tiden organiserar sig hönsen inne i hönsgården för att göra revolt. En hysteriskt rolig serieroman för alla åldrar, som fick pris för bästa barn- och ungdomsserie i Frankrike i våras.


Lina Kåberg Stene jobbar på Kult PR och driver dessutom serieförlaget Cosmos Comics.[vc_single_image image=”227″]