Karin tipsar
BOK: Förhöjningen av Malin Ullgren (Albert Bonniers Förlag)
Malin Ullgrens Förhöjningen får mig att tänka på Birgitta Stenbergs klassiska roman Apelsinmannen. Förhöjningen är en litterär bladvändare om otrohet, stulna timmar och behovet av att livet måste vara mer än det lilla. Perfekt bokcirkelbok för långa samtal om att vara människa.
TV: Eric (Netflix)
Det är 80-tal i New York och homofobi och rasism präglar Abi Morgans serie Eric. Benedict Cumberbatch spelar en egocentrisk, alkoholiserad pappa vars son försvinner, och ett blått monster dyker upp. ”Eric” är sommarens måste-se-serie. Dessutom är soundtracket fantastiskt och tål att lyssnas på om och om igen.
LJUDBOK: The Age of Magical Overthinking av Amanda Montell
Känner du dig förvirrad och irrationell? Välkommen till klubben. Och vi är inte ensamma. Min kloka vän Martin tipsade mig nyligen om Amanda Montells bok The Age of Magical Overthinking. Jag säger bara, läs den! Eller gör som jag och lyssna på författaruppläsningen. Montell utforskar de tankemönster som styr våra handlingar och liv, och ger oss en inblick i de ibland löjliga, ibland skrämmande illusionerna. Den här boken borde vara obligatorisk läsning för alla som lätt går vilse i vår moderna värld.
BÄST I SOMMAR: Under våren har jag haft förmånen att åka tåg i Europa. Friheten i att befinna sig någonstans i Tyskland; läsa, slumra och se små samhällen swisha förbi. Känslan av att världen är stor och att det lilla liv jag lever till vardags inte är det enda sanna. I sommar ser jag fram emot mer av den varan. Och att läsa Rachel Cusk inför hennes stundande besök på Louisiana Literature.
DET HÄR SER JAG FRAM SER EMOT I HÖST: Det ser ut att bli en bra kulturhöst! Jag kommer absolut att se både Tunna blå linjen och The Bear 3. Jag är sjukt nyfiken på Jag offrar mig – en föreställning om medberoende av Anna Vnuk, Stina Wirsén och Ada Berger på Kulturhuset Stadsteatern. Och jag kommer att sluka både Bergets drottning av Viktor Pavic Lundberg och Gränsen av Magnus Montelius.
Marie tipsar
RADIO: Jakten på fiskargubben (P4 Dokumentär)
Det händer ibland att man får en knäpp och inte kan sluta tänka på hur saker blev till, och av vem! Radiomannen Tommie Jönsson har ofta geniala såna tankar och nu har han gått till botten med vem det är som avbildas på den klassiska fiskargubben-tavlan som kan hittas på precis alla loppisar. Resan går genom västkusten via Nederländerna till Tyskland och avslöjar till slut en motvillig modell. Perfekt lyssning på bilturen.
BOK: Sälflickan av Annika Thor (Wahlström & Widstrand)
Vissa flickor är speciella och Lilly är en av dem, en sälflicka, som vissa under åren runt 1940 skulle kalla olycksbarn men som var modigare och nyfiknare än många andra. Synd bara att det blev som det blev och att en bror fick leva vidare med vetskapen om att allt hade kunnat bli annorlunda. Författaren Annika Thor berättar tätt och effektivt om det där året där livet förändrades och som det är så smärtsamt att återvända till. Annika Thor alltså, vilken berättare hon är. Vill även läsa om klassikern En ö i havet nu.
FILM: Insidan ut 2
Det är inte lätt att följa upp en succé och Insidan ut är en av Pixars allra bästa filmer genom tiderna. Men alla filmer som får en att skratta, hålla andan och gråta är bra filmer. I Insidan ut 2, när vi återvänder till Jenny som blivit 13 och känslorna kompletteras med en helt ny liga av tonårsångest, får vi allt det och lite till. Att känna sig otillräcklig, osäker och göra dumma val är några ämnen som hör tonåren till och vi i biopubliken hade stor igenkänning på. Gå hela familjen!
BÄST I SOMMAR: Protect me from what I want är en av den amerikanska konstnären Jenny Holzers så kallade truismer som jag levt med hela livet. Det finns så många olika saker man önskar sig genom åldrarna som någon borde ha skyddat en ifrån. Nu kan man se fler av Jenny Holzers sanningsord på led-skärmar runt om i Stockholm: på Stureplan, Hötorget och Slussen. Jag tänker att det kommer bli bra tankefrön med en sommardrink i handen?
Apropå konst och om du råkar vara i Frankrike i närheten av Arles i sommar så dra in dit på den årliga fotokonstfestivalen Les rencontres de la photographie. Då förvandlas hela staden till ett museum och på öppningsnatten 6 juli kommer min fantastiska väninna Louise Enhörning ställa ut projektionen Jeunes coeurs.
DET HÄR SER JAG FRAM EMOT I HÖST: Sven-Harrys Konstmuseum aka Guldhuset i Vasaparken ställer ut modeskaparen Azzedine Alaïas livsverk och skräddarkonst i höst. Vi som alltid tyckt att hans skulpturala textila former har varit otroliga och håller alla som förändrar modescenen högt kan såklart knappt vänta till 10 oktober då utställningen öppnar.
Clarie tipsar
BOK: I senaste laget av Claire Keegan (Wahlström & Widstrand)
En man ber sin flickvän flytta in och i samma stund som hennes saker fyllt lägenheten är det över. På ynka 40 sidor fångar Claire Keegan hur en mans småaktighet och aningslösa misogyni förgiftar en relation.
LITTERATUR: Jag erkänner inte längre er auktoritet av Glenn Bech (Ellerströms)
Yahya Hassan möter Édouard Louis i detta skoningslösa, oemotståndliga och lyriska politiska manifest. Ett stycke dansk klasslitteratur – som rymmer både ilska, ömsinthet och en stor dos humor – om ekonomisk ojämlikhet, språkets makt, att vara homosexuell i en småstad, kulturellt kapital, identitetspolitik, och att vägra nöja sig med bröd och cirkus. Boken tillägnas klasskampen och Glenn håller sitt löfte – det svämmar över av oneliners, som att ”the one percent borde fänglas för brott mot mänskligheten”, medan Glenns mamma tydligen skulle skämmas för att hon valde vanlig mjölk framför ekologisk när hon försörjde två barn ensam på en busschaufförlön? Man kan inte annat än älska en bok vars författarbio innehåller information som att ”Glenn Bach är man, vit, lyckligt lottad,172 cm, knubbig, […] besviken, mumlar, [… ] har körkort”.
MUSIK: POPtical Illusion – John Cale
Rykande färskt album från John Cale som kommer snurra varmt hos mig i sommar!
BÄST I SOMMAR: Stötta ett DIY-event!
DIY-kulturen är döende, finns det någon läkare ombord? Som kulturproducent blir det allt svårare att do it yourself i en tid präglad av krånglig byråkrati, profitjakt och lättstörda bostadsrättsföreningar i innerstan. Endast några lyckliga få initiativ överlever idéstadiet, vilket i förlängningen innebär ett fattigare kulturutbud för oss alla. Men än lever hoppet, för runtom i landet finns det eldsjälar som vägrar ge upp och arrar hemmasnickrade festivaler och spelningar. Stötta dom! T.ex Norra Grängesbergsfestivalen i Malmö, Tumult i Sunne, Garageprojektet Hammenhög/Österlen och Fools gold i Stockholm för att nämna några.
DET HÄR SER JAG FRAM EMOT I HÖST: Megalopolis
Mannen, myten, legenden Francis Ford Coppola är tillbaka med sin första film på 13 år. Ett koncept han ruvat på sedan inspelningen av Apocalypse Now 1977, som nu i höst (47 år senare!) slutligen fullbordas. Det var smygpremiär på Cannes i maj, och av vissa kritiker att döma kan det bli årets storflopp. Filmen har dock inte haft premiär ännu, så för oss biobesökare återstår det fortfarande att se om detta livsprojekt blir regissörens magnum opus eller en sen livskris.
Lina tipsar
BOK: Ducky Coco av Anouk Ricard
Den firade franska serie- och bilderboksskaparen Anouk Ricard är tillbaka – i mitt tycke en av världens roligaste kreatörer! Hennes böcker är gulliga, absurda, lite på gränsen och hysteriskt kul! I färska cowboy-serien Ducky Coco följer vi en cowboy-anka och hans talande häst, som reser genom vilda västern och passerar olika samhällen och salooner där de knasigaste möten uppstår. Lurendrejare, fuskspelare och whisky-drickande filurer smyger omkring överallt. I exempelvis staden Art town är alla invånare alternativa konstnärer som målar fula tavlor.
Dessutom finns nu också chansen att stötta Anouk Ricards crowd-funding-kampanj för hennes kommande bok: en självbiografi av grodan Fabienne (som känns igen från Animan). Jag har sajnat upp mig och väntar otåligt på boksläpp i juni 2025!
PODCAST: Welcome to Varnamtown
En smått osannolik historia om den lilla fiskesamhället Varnhamtown i North Carolina med 300 invånare, där alla är släkt med varandra. En dag landar ett flygplan utanför staden, men piloterna är försvunna. Däremot är planet fyllt av knark. En podcast om droger, fiskebåtar, ostronsmugglare, Pablo Escobar, FBI-agenter och korruption.
TV: Presumed Innocent (Apple+)
Kanske inte den mest originella berättelsen eller upplägget, men herregud, jag är fast direkt. Åklagaren Rusty Sabich (Jake Gyllenhaal) har ett bra jobb, sätter fast kriminella, bor i ett stort fint hus med en vacker fru och två barn. Hans kollega hittas brutalt mördad, och han tilldelas fallet. Men oj då, de hade visst haft en affär. Och tråkigt att hans nya chef hatar honom. Nu riktas misstankarna mot honom själv. Två avsnitt in vill jag se mer! *kollar väderprognosen* Ska tydligen regna på midsommardagen – perfekt att sträckkolla!
BÄST I SOMMAR: Jag hoppas att den här deckaren håller måttet: Dirt town av Hayley Scrivenor. Jag ska också vässa min danska och läsa Fine Gråbøls hyllade roman Hunderede børn om en gosskör som går åt helvete. Och har man vägarna förbi Landskrona i sommar så rekommenderar jag ett besök på Sommartaxen. Svingott och kul för alla åldrar!
DET HÄR SER JAG FRAM EMOT I HÖST: Äntligen dags att göra slag i saken och läsa 1700-talsklassikern Tristram Shandy, som kommer i nyöversättning av Klas Östergren. En bok jag velat läsa i snart 20 år, efter att ha sett Michael Winterbottoms underbara meta-mockumentärfilm Tristram Shandy – A Cock and Bull Story som handlar om en filmuppsättning av den ofilmbara boken Tristram Shandy med bland andra Steve Coogan och Rob Brydon.