Bäst i december – och hela 2023!

Nu är midvintern som mörkast men snart vänder det. Tur att kulturen lyser upp! Vi delar med oss av december månads bästa kulturtips och sammanfattar höjdpunkterna för 2023. Dessutom blickar vi framåt och längtar redan efter kulturåret 2024!

/ 19.12.2023

Karin tipsar

Bäst i december

BOK: Systrarna av Jonas Hassen Khemiri (Albert Bonniers Förlag)
Jag har ingen frånvarande pappa från Tunisien. Jag har i och för sig två systrar, men ingen av oss heter Ina, Evelyn eller Anastasia. Ändå är jag alla i Jonas Hassen Khemiris tegelsten Systrarna, årets bästa roman. Perfekt läsning i jul om du inte redan läst den. Föredrar du att lyssna är det Jonas bror Hamadi Khemiri som skapat ljudkonst av boken. 

DANS: Nötknäpparen (Kungliga Operan)
Min bästa jultradition är att gå på Nötknäpparen. Jag tvingar hela familjen, trots att inte alla älskar det fullt lika mycket, och låter jag mig förföras av snögubbar, pepparkakor och smällkarameller. Och visst var det extra bra i år? Råttorna var lite roligare än vanligt och balettdansöserna precis så sagolika som man bara kan hoppas. Boka till januari om du vill bevara lite julkänsla, eller till nästa år för att gå all in julen 2024. 

BOK: Satansviskningar av Sami Said
Sami Saids Satansviskningar kan läsas som en psykologisk thriller. En mörk värld av hemligheter och manipulation. Med en stark berättarröst utforskas teman som makt, svek och moral. En omskakande och fängslande läsupplevelse som sitter kvar när du slagit ihop pärmarna. 

Bäst 2023

SCENKONST: Arv  (Dramaten)
Förra året vid samma tid såg jag fram emot den åtta timmars långa föreställningen Arv. Relativt hög fallhöjd om man säger så, men jag blev inte besviken. Tvärtom! Jag tänker ofta på Arv och hur fantastiskt det var att VERKLIGEN få lära känna karaktärerna och följa med i deras liv. Jag tyckte så mycket om Matthew Lopez succépjäs, inspirerad av E. M. Forsters roman Howards End, att jag numer tycker att all teater ska pågå minst en hel arbetsdag. 

SCENBUBBLARE: Det har aldrig funnits en kvinna som Anna Karenina
En erotisk pjäs om Leo Tolstojs Anna Karenina på Orionteatern med underbara Emma Broomé (så läskig i årets julkalender!) av Tone Schunnesson och Ragna Wei. Nypremiär den 10 januari! Missa inte!

FILM: Aftersun
Årets film är den lågmälda Aftersun. En ung pappa och hans dotter åker på semester till en liten ö i Turkiet. Vi upplever semestern genom den idag vuxna dotterns minnen och fyller ut luckorna med våra egna erfarenheter. Pappan spelas av Oscarsnominerade Paul Mescal (Normal people).Finns att se på bland annat Triart Play

FILMBUBBLARE: Paradiset brinner
Anarkistisk feelgood om en stökig uppväxt. Filmen handlar om de tre systrarna Laura, Mira och Steffi som bor utan föräldrar i en generisk del av Sverige. De har välutvecklade strategier för att klara allt. Både platta håret, snatta mat och ha poolpartys. Men deras kaotiska tillvaro ställs på sin spets när socialtjänsten kallar till ett möte. Samtidigt träffar storasystern Laura en vilsen småbarnsmamma (Ida Engvoll från ”Kärlek & anarki”) och en möjlig lösning på dilemmat uppstår. Regissören Mika Gustafsons succéfilm har redan prisats på festivaler i både Venedig och London. Se den innan den försvinner från biograferna. 

Det här ser jag fram emot 2024:

BOK: Hyper av Agri Ismaïl
Min vän Janina Rak hyllade denna roman på ett sätt att jag räknar ned dagarna till den 11 januari då den kommer ut. Hyper beskrivs som en uppslukande och skarp roman om en kurdisk familjs sönderfall, med finanskrisen 2008 som fond. Jag litar på Janina och ser fram emot att lära känna ett nytt författarskap. 

SCEN: Liv och Död Strömquist (Dramaten)
Jag hittade biljetter i april och ser fram emot en föreställning om allt från småpåvar, nyfrälsta experter och sexiga föreläsare till varför behovet av att googla Meghan Markles bananer har med människosläktets undergång att göra. Det är ganska slutsålt så skynda boka! 

Marie tipsar

Bäst i december

BOK: Spridda över jordklotet av Yoko Tawada (Bokförlaget Tranan) 
Hiruki kommer från ett land som inte finns längre. Alla benämner det som Sushilandet och både språk och kultur har gått under i samband med att landet försvann under havets yta. Men så får hon nys om att det finns en annan person i Europa som också talar hennes originalspråk. En berättelse som fantasifullt berättar om jakten på en identitet och upptäckten att man ibland kan känna sig mer hemma i andra mat- och språkkulturer än sin egen. 

FILM: Pojken och hägern (Triart) 
En fest för ögat, fantasin och hjärtat! Hayao Miyazaki vägrar sluta göra animerad film (trots sina 82 år och flera hot om att han redan har gjort sitt sista verk) och alla vi som älskar mästerverk som Totoro och Spirited away är så glada för det. I Pojken och hägern får vi återigen följa med till andra, okända världar där de döda blivit levande och djuren är blodtörstiga. Det är så fint och man häpnar över hur vacker en handritad bildruta kan vara. Visst är det också befriande att det är helt omöjligt att räkna ut hur äventyret ska sluta. 

TV: Leave the world behind (Netflix) 
Romanen av Ruman Alaam var bland 2020 s bästa läsning, så Julia Roberts och Ethan Hawke hade mycket att leva upp till i och med Netflixs filmatisering. Vilken tur att de då klarar det väldigt bra. Förutom att filmen är otroligt snygg och smart behandlar ämnet om hur inskränkt man blir när man är rädd, sitter man på helspänn genom varenda scen: De mystiska hjortarna, den hotfulla drönaren, grannen som är som förbytt osv. Vad är det som har hänt med världen? Och finns det något som kan få den att kännas som vanligt igen? 

Bäst 2023

HÄNDELSE: Fågel Blå
Biograf Fågel Blå har öppnat och visar kvalitetsfilm hela vägen. I vår kommer de bjuda på Bergman-måndagar, stumfilm med levande musik, filmbildning och andra roliga event för alla som älskar film. Ja, förutom att de allra bästa filmerna på repertoaren visas här då. 

BOK: Frågornas bok av Pablo Neruda och Paloma Valdivia (Bokförlaget Tranan)
Jag fick höra om en äldre herre som köpte den här boken till en yngre förmåga. Efter en stund kom han tillbaka till butiken för att säga att han hade ångrat sig, han behöll den själv och hade också bestämt att hela hans bokklubb skulle läsa den. Den bokklubben vill jag också vara med i, som ser att det som verkar vara en bilderbok kan läsas som livsviktiga frågeställningar som passar alla. Jag tror också att det kommer bli det roligaste bokklubbsmötet de haft. 

MAT: Friterad potatisgratäng signerad kocken Stefan Ekengren
En underbar kväll under bokmässan samlades ett gäng kokboksförfattare och lagade mat. Stefan Ekengren chansade lite och gjorde ett experiment med att fritera potatisgratäng. Det var så gott och blev ett minne för livet. Tyvärr råkade jag säga att min potatisgratäng är bättre än hans rent generellt och bjöd in honom på middag hemma hos mig för att bevisa detta. Handsken är kastad och fortsättning följer…

Det här ser jag fram emot 2024:

24 badkar på en scen på Operan och Emma Portner som koreograf, en av dansens stora fixstjärnor just nu, kan ju inte bli fel? Cat Power tolkar Bob Dylan låter också kul, och Johanna Swanbergs romandebut Cassi

Clarie tipsar

Bäst i december

TV: Huset (SVT Play)
Är det något danskarna kan så är det att göra bra drama. Höstens bästa tv-serie utspelar sig i ett fängelse och skildrar maktkampen mellan intagna och fångvaktare. David Dencik är i vanlig ordning lysande. 

TV: The OCs julavsnitt (HBO Max)
Min bästa jultradition är att återvända till min barndoms bästa serie The OC och kolla på julavsnitten. I den judisk-kristna familjen Cohen handlar den här tiden på året om att sprida budskapet om Chrismukkah – den oförstörbara högtiden med dubbelt så mycket motståndskraft som en vanlig högtid!

Bäst 2023

FILM: På Hvitfeldtska bodde vi (SVT Play)
Juni 2001 hålls ett EU-toppmöte i Göteborg där George W. Bush ska närvara. Tusentals ungdomar har åkt långväga för att delta i demonstrationer och seminarier i staden. Kommunen har ordnat så att ditresande kan bo i stadens gymnasieskolor. På onsdag kväll lägger sig hundratals ungdomar på sina liggunderlag i Hvitfeldtska gymnasiets klassrum för att sova. När de vaknar torsdag morgon är de omringade och instängda av polis. Frustration uppstår i det som uppfattas som ett försök att hindra dem från att delta på tillståndsgivna demonstrationer. Händelserna på skolan kom att ses som en utlösande faktor till de våldsamma kravaller som sedan bröt ut i staden. Filmaren Nils Petter Löfstedt bodde på Hvitfeldtska och har 20 år senare sökt upp demonstranter, press och dialogförare som också var där. Flera av dem berättar för första gången vad de var med om.

För mig var detta en av årets starkaste filmupplevelser, och kort efter att jag sett filmen pratar Liv Strömquist, som var på plats i Göteborg, om händelserna i podden Stormens utveckling. Hon drog paralleller till Rasmus Paludans koranbränningar och påskupploppen 2022, och hur båda är exempel på vreden som kan uppstå hos en grupp som berövas möjlighet och tillit till dialog, och när man blir behandlad som ett kollektiv och inte som individ. Kanske årets bästa poddprata?! Så jag tipsar om den med. 

BOK: Märket av Fríða Ísberg (Norstedts)
Fríða Ísbergs debutroman utspelar sig i Reykjavik i en nära framtid. Ett samhälle präglat av polarisering, fördomar och populism. Låter det bekant? Ny teknologi har skapat ett ”empatitest” för att bedöma personers förmåga till medkänsla och moral. För att få bukt med kriminalitet och otrygghet delas befolkningen upp i märkta och omärkta individer. Till en början är testen frivilliga, men levnadsutrymmet krymper för de omärkta. Snart ska en folkomröstning avgöra om märkningen ska bli obligatorisk. Vilka fri- och rättigheter är vi villiga att ge upp i brottsbekämpningens namn? Hur skapar vi bäst ett samhälle som håller ihop?

MUSIK: Oas – Dina ögon
Dina ögons andra platta Oas har gått varm hos mig hela året. Så fint sällskap!

Det här ser jag fram emot 2024:

Tina Feys adaption av Mean Girls som kommer som film i januari! Romanen Syskonen av Brigitte Reimann. Och vågar man hoppas på säsong 2 av Severance?

Lina tipsar

Bäst i december

PODD: Handsome
Tramsigt och kul när komikerna Tig Notaro, Fortune Feimster och Mae Martin svarar på frågor från komiker-kompisar. Älskar vanligtvis inte alltför babbliga poddar, men det är här är både varmt och vasst i en behaglig mix.

FILM: Pojken och hägern
Bara att luta sig tillbaka och njuta när Hayao Miyazaki gör sin sista (?) film. Det övergripande temat är sorg, och jag fällde absolut en tår, men filmen är framförallt en fest för ögat när små svävande ballongfigurer, blodtörstiga, knivslipande undulater och japanska gummor fyller bioduken i en magisk saga där man hela tiden blir överraskad.

PODD: The Dark is Rising (BBC Worldwide)
Susan Coopers mästerliga fantasyroman The Dark is Rising (hela serien består av totalt 5 böcker) uppslukade mig som yngre läsare, och jag har läst om den flera gånger som vuxen. Nu finns första delen i en fin BBC-dramatisering, som är perfekt att börja lyssna på 20 december (samma datum som boken börjar). Sen är det bara att sluka resten under jullovet.

Bäst 2023

TEATER: Titta Hamlet! (Orionteatern)
En riktig fullträff när klassikernas klassiker blev pekbok blev teater.

TV: Avsnitt 3 av The Last of Us (HBO Max)
Har du sett det, så vet du.

KONST: Ragnar Kjartansson på Louisiana Museum of Modern Art
Spenderade timmar på Louisianas otroliga utställning Epic Waste of Love and Understanding med isländska Ragnar Kjartansson, och ville fortfarande ha mer.

Det här ser jag fram emot 2024:

Nyfiken på The Curse!