Bäst i april

I april gråter Culte över en livsbejakande tv-serie, golvas av en chilensk romanpärla och kan inte sluta tänka på en true crime-serieroman! Månadens bästa kulturtips hittar du här!

/ 24.04.2025

Karin tipsar

TV: Dying for sex (Disney+)
Molly (Michelle Williams) har obotlig cancer och vill inte dö utan att fått orgasm med en annan människa. Hon lämnar sin man, som byggt sin identitet på att vara den cancersjuka kvinnans man, för att dö med sin bästa vän Nikki (Jenny Slate). För att utforska sin sexualitet och vad hon vill. Dying for sex är en livsbejakande serie om död, liv, sex och identitet, men kanske framförallt om vänskap och medmänsklighet. Jag älskar den och grät som ett barn i slutet. 

BOK: Låt vågorna göra resten av Ulf Kvensler (Albert Bonniers förlag)
Ett dåligt beslut leder till ännu ett, och plötsligt befinner du dig i ett virrvarr som verkar helt omöjligt att reda ut. Den en gång framgångsrika författaren Marcus arbetar nu som brevbärare och är rätt nöjd med sitt liv. Eller ja, tillräckligt nöjd. En dag hör hans gamla vän från Biskops Arnö av sig och ber om en tjänst. Vad som till en början verkade vara en enkel förfrågan, utvecklas snabbt till en mardröm och Marcus inser att han är kapabel till saker han aldrig kunnat föreställa sig. (Och om du inte har läst Kvenslers tidigare böcker Sarek och Brandmannen, gör det! Det här är en författare som verkligen har kul när han skriver.)

OPERA: Valkyrian (Kungliga Operan)
Kan man tipsa om en fem timmar lång opera? Ja! Wagners Valkyrian är väl på många sätt en del av vår kulturkanon. Snygg är den också. Om du slumrar till på slutet lovar jag att du vaknar av den magiska eldens musik som avslutar hela operan. Och som du vet: It ain’t over till the fat lady sings. 

Bonustips! UTSTÄLLNING: Nordbor på Nordiska museet
Från 1500-talet till idag. En resa genom Nordens historia från reformationen, koloniseringen av samerna, till idag och livet som delvis levs genom våra mobiler. Om Amanda Horney, en pionjär inom den svenska arbetarrörelsen, och möjligheten till könsneutrala äktenskap. Den nya permanenta utställningen Nordbor rekommenderas varmt!

Marie tipsar

BOK: Bonsai av Alejandro Zambra (Bokförlaget Tranan)
En pärla till bok på alla sätt och vis. En som man läser på en timme, men vars berättelse och underbara formuleringar stannar hos en för alltid. Historien om det älskande ungdomsparet Emilia och Julio som ljuger om vilka böcker som betyder mycket för dem och vars öden ligger mörka framför dem drabbar en direkt och man önskar det Julio vill tro – att en bonsai kanske kan bevara en skärva av deras kärlek och minne – ska vara sant. Författaren Alejandro Zambra betraktas som en av sin generations främsta latinamerikanska författare och jag vill genast vill läsa mycket mer av honom.  

TV: Dope Thief (Apple TV+)
Idén var ju så bra: att förklä sig till DEA-agenter och göra tillslag hos knarklangare, ja det är en bra idé tills man råkar välja fel knarklangare. Det är såklart det som händer Ray och Manny och plötsligt har de DEA, FBI och ett kriminellt nätverk efter sig. Det blir nervkittlande och blodigt på många sätt. Ridley Scott har regisserat det första avsnittet i den här miniserien som doftar The Wire och Breaking Bad och som man inte kan sluta titta på. 

KONST: Shadow Works, Living the Dream av Martina Hoogland Ivanow (Livraison books)
Vissa fotografer är poeter och Martina Hoogland Ivanow är en av dem. Som konstnär utforskar hon det komplexa och motsägelsefulla i livet. Nu har hon sammanfattat de senaste trettio åren med hjälp av 180 fotografier i boken Shadow Works, Living the Dream. Ett urval av bilderna går dessutom att se på Galleri Duerr till 3 maj. Gör det för full effekt. 

Lina tipsar

GRAFISK ROMAN: Tre män funna mördade i Klippan av Max Hebert & Steve Nyberg (Galago)
En dokumentär serieroman om ett brutalt trippelmord i skånska Klippan 1999. Pensionärerna Gert och Stig, och Stigs son Christer skjuts till döds, och en lokal rockmanager grips några dagar senare och döms för morden. Flera decennier senare har Max Hebert och Steve Nyberg intervjuat offrens anhöriga, vänner, kollegor, och mördaren själv. Resultatet är en komplex och gripande berättelse i bild och text, som både skildrar offren och gärningsmannen, men också hur outhärdligt svårt livet blir för de som är kvar. Rekommenderas!

BOK: Ilos av Marion Brunet (Pocket Jeunesse)
Ilos är den första delen i en trilogi av årets ALMA-pristagare, den franska författaren Marion Brunet. Jag kände inte till henne sedan tidigare, men sträckläste den här klimatdystopiska thrillern med inslag av Hungerspelen, grekiska myter och ung kärlek. Året är 2052 och platsen Marseille. Världen har drabbats hårt av klimatförändringarna och staden har upplevt åtta tsunamis och ligger delvis under vatten. 17-åriga Nolane och hennes bror Gal är skickliga fridykare som lever på att fiska upp värdesaker från byggnader under ytan, men när Gal drunknar bestämmer sig Nolane för att hämnas på Le Commodore, den mäktige gangster som är ansvarig för Gals död. Tillsammans med en grupp ungdomar med olika bakgrund dras hon in i ett maktspel på liv och död. Jag är mycket peppad på att läsa mer av Marion Brunet. Hennes böcker finns inte översatta till svenska ännu, men enligt uppgift är flera svenska förlag intresserade, och jag hoppas verkligen att svenska läsare också får upptäcka det här författarskapet.

TV: The Rehearsal 2 (Max)
Nathan Fielder är tillbaka med en ny säsong av sin socialexperimentella komediserie The Rehearsal, och denna gång vill han gå till botten med flygsäkerhet. Roligt? Som han själv konstaterar en bit in i avsnitt 1 efter att ha återskapat ett tiotal flygkrascher som inträffat i verkligheten: ”nu har det gått 10 minuter och ingen har skrattat”. Det är verkligen obekvämt. Men precis som alltid – just när man tror att det inte kan kännas mer obekvämt vrider Nathan Fielder om kniven i hjärtat lite till. Och jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Geni är ett ord som ska användas sparsamt. Jag säger det ändå. Geni.