Karin tipsar
Bäst i december
SCEN: Scala Late Night Impro (Scalateatern)
Är det värt att gå på improvisationsteater halv elva en lördagkväll? När man i vanliga fall somnat i framstupa sidoläge vid nio? JA! Hanna Dorsin, Eric Stern, Helena Lindegren, Micke Blomqvist kör tillsammans med en hemlig gäst en lördag i månaden efter ordinarie föreställning. Helt utan manus och med publikens hjälp bjuder de till en skrattfest som funkar lika bra mot vinterdepp som Zoloft. Håll utkik på Scala Teaterns webb och gå!
BOK: Intermezzo av Sally Rooney (Albert Bonniers Förlag)
Kanske årets mest hypade bok? Jag blev knockad Normala människor men älskade inte hennes efterföljande böcker fullt lika passionerat. Tills nu. Intermezzo är otrolig! Jag lever med bröderna Peter och Ivan Koubek. Känner deras rädslor och passion. Hur de trevar och hur de söker kärlek och bekräftelse. Rooney is back! Och det här är kanske det hetaste jag läst på mycket länge.
STRÖMMAT: The Holdovers (SF Anytime)
Okej, en ny julfilm är här för att stanna. Låt oss nu förpassa förlegade julfilmer likt Love Actually till historien och se The Holdovers istället. I Alexander Paynes film möter vi tre olyckliga själar som är tvingade att fira jul och nyår tillsammans på ett öde pojkinternat. Det är kallt och ensamt. Låter det deprimerande? Det är det inte. Det är en varm berättelse om vänskap, liv och att vara människa. Att få ett sammanhang och att våga släppa på garden. Briljant skådespel av Paul Giamatti (älskar!) och Da’Vine Joy Randolph.
Bäst i 2024
BOK: Hyper av Agri Ismaïl (Albert Bonniers Förlag)
Kom årets läsning redan i januari? Den frågan ställde jag mig när jag tipsade om Hyper. Och ja jag tror det! Hyper är en roman om pengar, identitet och familj. En tredelad släktkrönika om exilens effekter med utgångspunkt i finanskrisen 2008. Låter det tråkigt? Agri Ismaïls debut är allt annat än det. Jag var fast från första sidan. Läs! Du kommer inte att bli besviken. Jag tror vi sett början på ett stort nytt författarskap som jag ser fram emot att följa.
STRÖMMAT: Industry (Max)
Om du inte har sett Industry än – gör det! Serien kan beskrivas som Succession, men utan de ibland överdrivna förolämpningarna. Här följer vi unga, dysfunktionella finansvalpar i Londons skoningslösa finansvärld, där jakten på pengar och bekräftelse driver dem till det yttersta. Det är en rå och skoningslös skildring av kapitalismens mörka sidor, kryddad med trasiga relationer och svek. Bonus: I säsong 3 dyker favoriten Gustav Lindh upp i en minnesvärd roll som en slipad skitstövel!
BIO: Frukostbio på Fågel Blå
Befinner du dig i Stockholm – missa inte att gå på Fågel Blå:s frukostvisningar! Söndagar vid 10 kan du frossa i kaffe och croissanter och se nya och gamla klassiker, alltifrån Interstellar till Fanny och Alexander nu i jul. Mycket gott bio-befinnande utlovas!
Det här ser jag fram emot 2025:
2025 ser jag fram emot att förkovra mig ännu mer i fotbollens universum. Jag ska försöka klämma in en distanskurs i Fotboll och global politik. Det ska bli kul! Och jag kommer inte för allt smör i Småland missa filmatiseringen av Ingvild H Rishøis Stargate som är planerad att få premiär till nästa jul!
Marie tipsar
Bäst i december
LÄS: Konsten sjunger – En parfymblogg om kultur
Jesper Eklöf är känd på Stockholms gator som en perfekt inkarnation av Oscar Wilde. En man som har full koll på populärkulturen och som har den där förmågan att koppla ihop många bra saker till något som blir jättebra. Exakt det gör han i Konsten sjunger – en blogg om parfym som pratar lika mycket om böcker, musik och mode. Det är ett underbart universum som gör att man vill köpa varenda bok och veta mer om alla personer som nämns. Ja och parfymerna blir också intressanta då! Man läser, inspireras och sen går man till nischparfymeriet Fablab och köper en doft som är döpt efter Velvet Undergrounds Pale blue eyes.
TV: Dune: Prophecy (Max)
Suggestiv, lågintensivt superläskig och vidunderligt vacker serie om de två systrarna Harkonnen som ska rädda mänskligheten. Ett förspel till filmerna som man direkt blir sugen på att se om efter varje avsnitt. Alla julhelger behöver en riktigt bra science-fiction-upplevelse och det känns som om det var läge att byta ut Sagan om ringen och Harry Potter nu. I år följer jag alltså det här äventyret väldigt nära.
KONST: Julskyltning på Sturehof
En julskyltning kan ha tagit hjälp av AI för att bli till och vara hemskt kommersiell och själlös, eller så kan den vara alldeles underbar. På Sturehof har man valt det senaste alternativet och bjudit in Handarbetets Vänner som fyller 150 år för att klä fönstren i julskrud. Textilier, trådrullar och tygbollar hänger i en ljuv symfoni och lockar till att direkt gå in och beställa en silltallrik. Längre in i lokalen hänger fotot Tore (Wretman) och de tolv lärjungarna av Jan Bengtsson som på något sätt också påminner oss om vem det är vi firar nu i december.
Bäst 2024
KONSERT: Bruno K Öijer på Cirkus
”Vi vet att poesin är det här landets kung och drottning” skaldade Bruno K Öijer från scen och ett fullsatt Cirkus jublade. Att så många vallfärdat till en scen för att bevittna poesi var ju hoppfullt i sig och som Bruno K Öijer framförde den. Läs hans senaste bok Växla ringar med mörkret för att hålla i känslan.
KONST: Guidad tur på Colosseum
Vi åkte till Rom och tänkte att ”ja vi får väl leka turister i alla fall i en dag. För barnens skull”. Så klev vi in på Colosseum och blev golvade av dess mäktighet. Det hjälpte att vår guide, som för övrigt jobbade där som arkeolog (!) målade upp bilden av platsen i all sin prakt. Utsmyckade statyer, folkmassan som åt och drack och förundrades över exotiska djur, skådespelet som pågick, guld, marmor och kejsarens hemliga flyktväg om folk blev för jobbiga. Älskade varje sekund, men bäst var när guiden avslöjade att en av hennes stamkunder hette Russell Crowe. Så gulligt att han bjuder med polare till Rom, tar med dem till Colosseum och bara ”minns ni när jag spelade Gladiator, det var HÄR!”.
BIO: Poor Things
Den säregna och omdebatterade filmen om Bella Baxter som är ett barn i en vuxen kropp och som nyfiket upptäcker världen och sig själv. Resan går genom tid och rum, verklighet och fantasi, och undersöker på alla sätt hur det är att vara kvinna. Jag blev golvad från början till slut.
Det här ser jag fram emot 2025:
Herregud, jag har alltid varit dålig på att planera långt i förväg så jag tänker inte dra ut på mina förväntningar på 2025: 3 januari har Nosferatu biopremiär. Klart man längtar efter ett maffigt vampyrdrama som bygger på en klassisk förlaga. Naturligtvis spelar en i klanen Skarsgård en av huvudrollerna, men Lily Rose-Depps prestation är det jag är mest nyfiken på. Vi ses i biomörkret.
Clarie tipsar
Bäst i december
FILM: Family time
Julfilmer kan delas in i två kategorier – mys eller misär. Årets finska Oscarsbidrag är definitivt det sistnämnda. Family Time (på finska Mummola) fångar essensen av storfamiljsjul när den är som absolut sämst. En morfar som är full och försummar släkten, vuxna syskon som inte vuxit ur sin rivalitet, äktenskap som går på tomgång, nedtryckta känslor som bildar hål i själen. Knappt en strimma ljus går att hitta i Family time (men en himla massa lådor: kålrotslåda, potatislåda, morotslåda). Se den, men avsätt tid för typ The Holiday efteråt för att kompensera.
BOK: Fuskbygget av Andreas Cervenka (Albert Bonniers Förlag)
Cervenka gör det svåra lättbegripligt och förklarar pedagogiskt hur vi blivit lurade in i en återvändsgränd. En trasig bostadspolitik har gjort svenskarna till ett av världens mest belånade folk. Alla är förlorare utom de få som lyckades kirra en bostad i tid, som därför tjänar mer pengar bara på att bo än på att arbeta. Allt medan banken skrattar hela vägen till, ja, banken. Hur tusan hamnade vi här?
Bäst i 2024
FILM: Elskling
Den här tipsade jag om för bara några veckor sedan, men det tåls att sägas igen: Elskling av den regidebuterande Lilja Ingolfsdottir, om ett äktenskaps uppgång och fall. Helga Guren gör sin första stora roll och är helt makalös. Har tänkt på den så mycket sedan jag såg den på Stockholm Filmfestival. Helt sjukt att den inte verkar ha svensk distribution än!
PODD: Café Bambino
Pris för årets bästa podd går till Café Bambino. Karin Pettersson och Tone Schunnesson är pålästa, klipska, roliga och knivskarpa. De gör mig smartare för varje avsnitt. Älskar att det finns med ett rum för längre, intellektuella samtal om vår samtid, där tankar testas och utmanas. Det behövs nu mer än någonsin.
BOK: Medan vi brinner av Amer Sarsour (Norstedts)
23-åriga Omar är uppvuxen med ett förstahandskontrakt i Uppsala och något så värdefullt som ett svenskt pass. Det gör oss till överklass, säger hans pappa. Lika lyckosamma är inte kusinerna, som korsar medelhavet för att fly det brinnande kriget i Syrien. Exilen går i arv i den palestinska släkten som ännu en gång tvingas bryta upp. För att göra sin pappa stolt tar Omar på sig uppdraget att hämta kusinerna i Italien och ta dem hela vägen till trygga Sverige. Gripande om flykt, överlevnad, motstånd och kärlek. En välbehövlig påminnelse om lidandet och det allmänmänskliga hos det som så ofta reduceras till siffror i statistiken.
Det här ser jag fram emot 2025:
Jag sa det förra året också – men nu verkar det faktiskt äntligen vara dags! I januari kommer Severance säsong 2! Och Sveriges vackraste musikprojekt 1900 ger sig ut på en audiovisuell konsertturné, som jag i januari ska avnjuta i Malmö. Längt!
Lina tipsar
Bäst i december
TV: The Kings of Tupelo (Netflix)
Med jämna mellanrum hör man en historia från verkligheten där man bara skakar på huvudet och undrar hur det ens är MÖJLIGT att det finns så många knasbollar därute. Varsågoda, här är tre timmars knas! En Elvis-imitatör (från samma håla som den riktiga Elvis!) snurrar in sig i konspirationsteorier, och en bisarr mix av karate, begravningsentreprenörer, senatorer och avhuggna kroppsdelar på bårhus leder all the way från Tupelo, Mississippi till Vita huset och ett mordförsök på presidenten.
BOK: Inringning av Carl Frode Tiller (Flo)
En man har tappat minnet och en tidningsannons uppmanar människor som känner honom att skriva brev för att hjälpa honom att minnas. Tre personer ur hans förflutna svarar och ger sin bild av deras relation, men vi som läser får veta minst lika mycket om brevskrivarna. Det här är fruktansvärt bra, Tiller har en otrolig förmåga att beskriva de där lägena i mänskliga relationer där man vet precis vilken öm punkt man ska trycka på. En av årets bästa romaner, och jag längtar redan till del 2 i denna trilogi släpps nästa år!
PODD: The Wonder of Stevie
Otroligt mysig podcast om musikgeniet Stevie Wonder! Med fokus på ”de klassiska åren” 1972-1976 då fem album släpptes som blivit odödliga, är det bara att luta sig tillbaka och njuta!
Bäst 2024
ÅRETS LÄSNING: Rent hus av Alia Trabucco Zerán (Wahlström & Widstrand)
En riktig bra kulturupplevelse både berör i stunden, och stannar kvar efteråt. Det gör romanen Rent hus med råge. Hembiträdet Estrelas berättelse från en fängelsecell om sitt arbete i en familj är en studie i klass och ojämlikhet som kryper under skinnet, och som jag tänkt på många gånger sedan dess.
ÅRETS FILM: Zone of Interest
I år har jag sett så många filmer som jag knappt kom ihåg när ljuset i biosalongen tändes. Med ett lysande undantag: Zone of Interest. Kvalar knappast in som årets feelgood, det var bitvis svårt att andas när jag såg filmen. Snyggt, otäckt och klaustrofobiskt när människans förmåga att stänga av och välja vad man vill blunda för blottläggs.
ÅRETS SCENFÖRESTÄLLNING: Liv och Död Strömquist (Dramaten)
”Tjena gänget! Visste ni att livet är en enda ångestpromenad mot döden?” En teaterupplevelse som också stannar i minnet. Och pjäsen var bättre än boken, om du frågar mig. Nu på en skärm nära dig.
Det här ser jag fram emot 2025:
Är laddad för nya kulturupplevelser nästa år! Har redan bokat biljetter till Du vet ingenting om Kikki Danielsson på Teater Brunnsgatan Fyra och uppsättningen av Maria Gripe-klassikern Pappa Pellerins dotter på Orionteatern.