Karin tipsar
FILM: Armand (Folkets bio)
Bergmans barnbarn Halfdan Ullmann Tøndel står bakom Norges Oscarsbidrag Armand. Ett mörkt kammarspel som får mig att tänka på Grotescos föräldramöte. Renate Reinsve (Världens värsta människa) spelar en av huvudrollerna och är (såklart) jättebra men bäst är Thea Lambrechts Vaulen som gestaltar den nyutexaminerade lärarinnan Sunna och hennes kollega med sitt ständiga näsblod. Armand har varit en riktig vattendelare här på kontoret, jag hör till dem som älskade.
TV: En familj som vår (TV4)
Efter den hyllade och Oscarbelönade En runda till är Thomas Vinterberg tillbaka med TV-serien En familj som vår. Danmark hotas av översvämning och hela landet måste evakueras. Familjer splittras, bankerna klappar igen och desperationen tar fram det allra fulaste. En familj som vår är en angelägen käftsmäll i en tid då klimatpolitiken är icke-existerande. Jag hoppas att den får, i alla fall några, av oss att tänka till.
BOK: Sår som aldrig läks av Elise Karlsson (Natur & Kultur)
Jag har verkligen längtat efter andra delen i Elise Karlsson Rinkebysvit, och nu är den äntligen här! Den första delen handlade om 70-talet, nu har vi förflyttat oss till 80-talet. Palme-mordet skakar om landet, folkhemmet börjar upplösas och kapitalismen växer sig allt starkare. Karlsson skildrar förändringarna genom vardagens perspektiv – här finns storpolitik och samhällsförändringar, men det är människornas känslor och ögonblicken som lyser starkast. En ny värld föds, men vad förlorar vi på vägen?
Marie tipsar
FILM: The room next door
Alla pratar om Gladiator och Wicked och verkar ha glömt bort att det har kommit ut en ny Almodovar-film. Hallå?! Här briljerar Tilda Swinton och Julianne Moore i en underbar historia som är väldigt sorglig men ändå mycket hoppfull (och utspelar sig enbart i världens vackraste miljöer.)
TV: So long, Marianne (SVT)
På senaste tiden har jag längtat till söndagarna. Inte bara för att det är dagen innan måndagen, utan också för att jag då får lära mig lite mer om Leonard Cohen och hans liv, kärlekar och brottningsmatch med psykisk ohälsa. I So long, Marianne träffar vi honom på den grekiska ön Hydra där han blir vuxen, proklamerar dikter och träffar norska Marianne som han räddar från andra rövhål till män och hans väg till framgång via Oslo, Montreal och tillbaka.
RESMÅL: Luna Luna (New York)
Under en sommar 1987 byggdes en otrolig nöjespark upp i Hamburg. Konstnärer som Salvador Dalí, Jean-Michel Basquiat och Keith Haring bjöds in för att designa karusellerna. Nu har den delvis återuppstått i New York, och folk jag känner har varit där och säger att det är överväldigande. Jag har aldrig varit mer avundsjuk. Pågår till 5 januari.
Clarie tipsar
FILM: Elskling
Ett norskt mästerverk om ett äktenskap som går i kras och om att våga möta sig själv. Elskling är Lilja Ingolfsdottirs regidebut, men hon har levt med den i flera år. Efter en fullsatt visning på Stockholm filmfestival, där hela salongen hållit andan, berättade hon att hon flera gånger nekats finansiering och distribuering. Varför? Den var för intim (är det en dålig sak att konst väcker känslor?), kvinnan för osympatisk (eller är hon bara mänsklig?). Så hon och producent Thomas Robsahm, som också producerat Världens värsta människa, bestämde sig för att gå vidare på egen hand. Och vilken himla tur! Jag är tagen och golvad och kan inte sluta tänka på den här filmen. Hoppas att den kommer gå upp på svenska biografer så att alla kan gå och se!
DOKUMENTÄRFILM: Det omätbara
Dokumentärmakaren Nils Petter Löfstedt riktar kameran mot dem som arbetar med att ta hand om andra, som möjliggör att alla andra ska kunna gå till sina jobb. De som tar hand om dem vi älskar mest och som är allra mest utsatta. Som sitter på en omätbar, professionell omsorgskompetens. Utan dem stannar allt. Som tack för detta belönas de med usla villkor, låga löner och new public management-krav som tvingar dem att mäta det som är omätbart. Vem är egentligen nöjd med det här systemet? Trots en omöjlig arbetssituation får vi genom Löfstedt möta människor med en oerhörd yrkesstolthet. Det är förjävligt men också bland det vackraste jag sett. En film angelägen alla som är eller känner någon som någon gång behövt hjälp.
MUSIK: Evergreen – Soccer Mommy
Vackert och melodiöst när amerikanska indierock/singer songwritern Soccer Mommy släpper nytt album. Extra plus i kanten för rolig promotion! På hennes sajt kan man läsa att Evergreen ska kännas som att ligga med slutna ögon på gräset i solen och känna blommorna och träden omkring sig. Därför gav hon fansen möjlighet att lyssna på albumet innan det kommit ut, men bara om man befann sig i en park! Med en gps-funktion fick man hjälp att lokalisera sin närmsta park, och bara om man befann sig i den kunde man klicka igång spelaren.
Lina tipsar
BOK: Att vinna ett informationskrig av Peter Pomerantsev (Ordfront)
Under andra världskriget pågick otaliga hemliga operationer för underminera fienden och vinna makten över information. I en hemlig studio på den engelska landsbygden samlades en brokig skara journalister, manusförfattare och kabaréartister som sände ut tyskspråkiga radioprogram som smutskastade nazister med hjälp av insider-information, grova sexskämt och osande svordomar. I Tyskland visste ingen vem som stod bakom programmen – men de nådde miljontals lyssnare. Propaganda-experten Peter Pomerantsev har skrivit en lysande bok om mannen som var hjärnan bakom de hemliga operationerna: Sefton Delmer. Det är en spännande och bisarr historia (som av DNs recensent träffande beskrivs som en blandning av Monty Python och Inglorious Bastards), men lika mycket handlar det om informationskriget som pågår i vår samtid. Rekommenderas!
PODCAST: Frälsaren
Jag tror att de flesta av oss är välbekanta med den mall som alla poddar verkar följa för true crime eller ”avslöjande” reportage där man får följa reportrar/programledare som får ett ”tips” om en märklig person eller händelse som ”borde följas upp”. Och så får lyssnarna följa med på en resa som verkar leda i en riktning, för att sedan ta ”märkliga vändningar”. Gott så, även om överraskningseffekten mattas av i takt med att alla följer den här mallen. Även podd-serien Frälsaren i fyra delar följer den gängse mallen. Ändå blir det mycket svårt att sluta lyssna på fallet med ett juristombud som med hög svansföring deklarerar att han ska hjälpa tusentals människor som utsatts för ett bedrägeri, och framstår som en frälsare i sin ambition att hjälpa dem som förlorat allt. Men – riktigt så enkelt är det förstås inte, och en smått sanslös historia rullas upp som involverar kriminella ryska gäng, svenska ”pr-genier” och Jan Guillou.serienFräl