Bäst i oktober

I oktober återser Culte en spänningsfavorit, ser en dansföreställning på syra, blir vettskrämd av en fransk miniserie och läser en briljant bok om den tyska litteraturens flykt. Nu ställer vi om klockan och får en extra timme över för mer kultur-konsumtion!

/ 25.10.2024

Karin tipsar

BOK: Gränsen av Magnus Montelius (Albert Bonniers Förlag)
Det enda som är dåligt med Magnus Montelius böcker är att det tar så lång tid mellan varje bok. Men det är värt väntan. I Gränsen får vi återse Tobias Meijtens och Natalie Petrini från Mannen från Albanien (läs om du inte gjort!) men den här gången får vi följa med bakom järnridån till Ungern istället för Albanien. Få kan skriva en spionthriller med samma skärpa som Montelius.

Bonus! I november kommer filmatiseringen av Magnus Montelius Åtta månader, fast med titeln Doktrinen, på TV4 med bland andra Josefin Neldén och August Wittgenstein i huvudrollerna!

BOK: Din vilja sitter i skogen av Mattias Timander (Weyler förlag)
Kanske årets snyggaste bok? En pastisch på Delfinserien? På Kirunadialekt leker sig texten fram och jag får hemlängtan de luxe (även om hemma bara är halvvägs till Kiruna) blandat med ångest. Fast på ett bra vis. 

BOK: Ingen av Pascal Engman (Bookmark)
Jag hade en riktig Pascal Engman-sommar och läste hela (!) hans samlade författarskap. Man kan säga att jag är BFF med Vanessa Frank. I Ingen handlar det om människohandel, att vara rättslös som illegal och gängkriminalitet. Det är som alltid väldigt välskrivet och med ett sällan skådat driv. Det märks att Pascal Engman kan sitt hantverk. Synd bara att det tar slut så fort och att jag nu måste vänta ett helt år till nästa bok. 

BONUS 2! Förläggaren Christian Manfred är inte bara bra på text – nu har han samlat de 300 bästa låtarna på Spotify! Hösten är räddad!

Marie tipsar

DANS: Jean & Julie på KulturhusetStadsteatern
Strindbergs Fröken Julie på syra. Ungefär så skulle man kunna beskriva Fredrik Benke Rydmans nya dansföreställning, som leker med (nya) perspektiv och använder olika media på roliga sätt. Här sitter man på helspänn hela tiden och fnissar förtjust åt vissa extra finurliga tekniska lösningar. Så härlig energiinjektion i höst. 

TV: Shrinking (Apple TV)
En ny säsong av Shrinking är här – serien om några psykologer som bearbetar egna trauman samtidigt som en av dem kastar all sin psykologheder överbord när han är totalt gränslös med sina klienter. Harrison Ford och Jason Segel (som varit fantastisk sen tv-serien Freaks and Geeks) är med och det säger väl egentligen allt om hur bra det här är. (Älskar för övrigt att Harrison Ford spelar sur gubbe som gillar godis. Känns inte som om han behöver skådespela så mycket utan att det är han rakt av.)

MODE: Master of couture – Azzedine Alaïa på Sven Harrys Konstmuseum
En fotograf berättade för mig att han hade plåtat några av kreationerna som ställs ut på museet nu och att han var så fascinerad över att han inte behövde göra något mer än att trycka på knappen. Det blev ändå perfekt av sig självt. ”Jag tror verkligen inte att det berodde på mig”, avslutade han, och var både nöjd och oroad över att det kunde vara så lätt att fotografera mode. Under vernissagen fick man också höra en vän till Alaïa berätta anekdoter om hans liv. Bland annat att han hade fått en hund av Shakira som han döpte till Waka Waka. Azzedine var sannerligen en underbar konstnär, vilket såklart också märks på de underbara klänningar som man nu kan betrakta på nära håll. 

Clarie tipsar

BOK: Medan vi lever – Tankar om existensen av Nina Björk (Wahlström & Widstrand)
I decennier har hon folkbildat om feminism, politik, ekonomi och frihet. I sin nya bok lär Nina Björk också om det goda livet. Medan vi lever: Tankar om existensen beskrivs som ”en intellektuell självhjälpsbok i skrollandets tid.” Vill jag vilja det jag vill? Vad, av allt vi gör med den tid vi fått på jorden, är egentligen meningsfullt? Hur ska vi förvalta vårt enda liv och återerövra våra inre jag, så att vi inte bara hamnar där andra har intresse av att vi hamnar? Som alltid när jag läser Nina Björk känner jag en cocktail av igenkänning, förtvivlan och styrka. 

TV: The confidante (Max)
Fransk miniserie som tar avstamp i terrorattackerna i Paris 2015. En mytoman och bedragerska nästlar sig in i en stödgrupp för överlevare och anhöriga. Hon låtsas dela deras smärta och vara en av dem, men varför? En psykologisk thriller om en djupt störd kvinna som vilseleder och bedrar, men på samma gång är till stor tröst för människor i sorg. Så obehagligt och nervigt att jag ibland blir tvungen att stänga av ljudet! 

TV: Tunna blå linjen säsong 3 (SVT)
I en tid utan lägereldar är detta kanske så nära vi kommer. Gänget på Malmöpolisen har vidrört många svenskars hjärtan sedan första säsongen hade premiär 2021, och snart går serien i mål för gott. Med hög dos socialrealism skildras en polisvardag i allt det vackra, fula, svåra och självklara. Svensk TV när det är som bäst!

Lina tipsar

BOK: Marseille 1940 av Uwe Wittstock (Nirstedt/litteratur)
När Tyskland invaderar Frankrike i maj 1940 befinner sig redan ett stort antal av dåtidens främsta tyska författare, konstnärer och tänkare i fransk exil. Nu stängs gränserna och tiden är knapp om några av dem ska lyckas ta sig ut ur landet. Den amerikanske journalisten Varian Fry sätter ihop en lista på 200 namn som ska försöka räddas och beger sig till Marseille. På plats byggs snabbt upp ett nätverk av människor från de mest olika delar av samhället: amerikanska miljardärer, korsikansk maffia, avhoppare från Främlingslegionen, intellektuella berlinare, genialiska illustratörer, presidentfruar och barägare, och inte minst, ett stort antal franska medborgare som vägrar ställa sig på Vichy-regimens och ockupationsmaktens sida. Uwe Wittstocks briljanta bok om den tyska litteraturens flykt undan nazister och kollaboratörer är gastkramande läsning, missa inte den! 

TV: The Franchise (Max)
Kul och skruvad satir om en superhjälte-filminspelning där allt, alltså ALLT, går fel. Skapad av bland andra Armando Iannucci, mannen bakom bl a Veep och Alan Partridge, och det räcker långt för mig, även om det inte når upp till Extras-nivå (filminspelningshumor-extraordinaire).

BOK: The Gashlycrumb Tinies av Edward Gorey 
Såhär års (🎃) plockar jag alltid fram klassikern The Gashlycrumb Tinies av Edward Gorey. En A-till-Ö-bok om olika mer eller mindre makabra sätt som barn får sätta livet till. En riktig favorit som också har bidragit till att utöka mina egna barns engelska ordförråd (”N is for Neville who died of ennui”). Drömmer också om att besöka Edward Gorey House på Cape Cod, huset där illustratören/författaren/kostymmakaren bodde och som efter hans död blivit ett museum. Kanske dags att åka dit nästa år i samband med 100-årsfirandet av Goreys födelse? Här är 12 fakta om Edward Gorey som inte minskar mitt intresse.