Redan under 1940-talet oroades man över den nedåtgående trenden för läsning. För att vända på kurvan anlitade amerikanerna Edward Bernays, mannen som ”uppfann” PR. Hans lösning på problemet var att få fastighetsägare att bygga lägenheter med inbyggda bokhyllor så att den inflyttade inte ens kunde överväga att välja själv. För som han sa: ”där det finns bokhyllor finns det också böcker”. Men vad Edward och världen glömde att tänka på var nästa steg i utvecklingen: Hur man sorterar sina böcker.
– Vi hade redan våra böcker sorterade i bokstavsordning på vart sitt håll, så det gick rätt smidigt när vi skulle sätta ihop våra samlingar.
En vän visar upp sitt bibliotek och svarar på frågan hur de tänkt kring sorteringen. Här var det givet att allt skulle stå i bokstavsordning, men ett litet hörn är dedikerat för research och böcker som används som verktyg för manusskrivande. Det märks att det kanske inte är helt till belåtenhet för alla i hushållet att någon sticker ut på det sättet, men vad gör man inte annat än kompromissar i ett samboförhållande?
I en annan relation håller en bokhylla precis på att byggas, men där tänker man annorlunda med hur böckerna ska ställas upp.
– I ett system där bokstavsordningen regerar blir det så fult om böckerna råkar ha olika storlekar, resonerar de.
Dessutom tycker de att det blir konstigt att blanda pocketar med inbundna böcker, så de sorterar snyggt efter storlek och färg. Till pocketarna har Strings pockethylla pedagogiskt nog inhandlats. Biografier får också stå för sig själva, liksom böcker i musikgenren.
Är du mäklare hade du nickat nöjt nu. Ju snyggare och mer enhetligt desto bättre. För mäklare är det just nu allra snyggast att ställa böckerna med ryggen inåt. Någon har lurat mäklarna att det är vackert med alla de där ränderna som blir när oändligt många sidor blickar utåt i rummet. Ränder är absolut vackra, men speciellt personligt är det inte. Det är såklart mäklaren återigen nöjd med, men alla som ställer ut sina böcker för att berätta vilka de är som människor tycker det är tråkigt att inte kunna läsa vad böckerna heter och vad de handlar om.
Sådana människor har gärna en egen typ av sortering. Vi kan kalla det ”identitetshyllor”, platserna där ens bästa böcker placeras, de titlar man vill skryta lite extra med och som innehåller en blandning av Patti Smiths Book of days, Yoko Tawadas En isbjörns memoarer och Murakamis samlade katalog. Se där! En ordbok finns också där för att visa hur viktigt det är med det svenska språket.
De här hyllorna är hybrider mellan högarna med coffee table-böcker som ligger ”spontant” utlagda för att se snygga ut (och lite för att de inte får plats så bra i vanliga bokhyllor) och drömmen om det perfekta biblioteket. De säger inte hela sanningen, men säljer konceptet bok och läsning. Edward Bernays hade nog gillat det.
Nu åker vi på Kult PR till bokmässan. Där kommer det här med sortering vara en stor fråga. Kanske borde den till och med få ett eget seminarium?
Hur sorterar du dina böcker?
Rebecka Åhlund, aktuell med ungdomsromanen Bitarna:
– En gång när jag skulle sälja en lägenhet färgkoordinerade jag bokhyllan. Alla tyckte det var skitsnyggt men jag är alldeles för skör som människa för att ta goda råd från fastighetsmäklare.
– Förutom bokhyllan förvarar jag böcker i högar på olika ställen i huset. Det är så mysigt, som att ha sina bästa vänner i en hög i fönstret med en blomkruka ovanpå. Jag brukar lägga fram vissa böcker och säga åt mina tonårsdöttrar att de handlar om sex och droger, men det verkar inte utöva någon som helst lockelse på dem. I stället kommer de hem och har köpt typ Andrea Dworkin och Angela Davis på eget bevåg.
– Böcker som jag inte tycker om får aldrig vara kvar i hemmet. Då kan jag lika gärna skaffa kackerlackor, råttor och vägglöss direkt. En gång såg jag en inredningsdetalj som var fejkade bokryggar att ställa in i hyllan. Jag började nästan gråta när jag tänkte på att det finns människor som inte läser, allt de går miste om. Som jag sa: skör.
Kalle Norwald, aktuell med handboken Sexualkunskap för vuxna:
– Jag har inte sorterat mina böcker i min bokhylla, det har min make gjort. Han har ett estetiskt öga som ingen annan. På min mottagning har han till och med färgkoordinerat alla böcker! Jag är själv färgblind så när jag ska ställa tillbaka böcker jag bläddrat i har jag nu dessvärre sabbat ordningen något, men jag ser det som lagom normkritiskt att sabba ordningen lite.
Kalle Lind, aktuell med föreställningen Helikopterrevyn: En bättre utsikt
– Jag har en släng av OCD (och tycker därför det borde heta CDO) och blir nervös när böcker inte står i bokstavsordning, på efternamn och sedan kronologiskt. Som nybliven sambo med en kvinna som inte har någon respekt för alfabetet har vi fått dela upp hyllorna mellan oss. Jag har mina som det ska vara och hon har sina som en slarvmaja.