Bäst i april

I april håller Culte uppe värmen med rafflande postskandal, skrattar med en romanpärla, ser svenskt drama när det är som bäst och njuter av välproducerad kalla-kriget-historia från Londons bakgator. Missa inte våra bästa kulturtips!

/ 24.04.2024

Karin tipsar

TV: Mr. Bates vs. The Post Office (TV4 Play)
Är en postskandal spännande? Absolut! Mr Bates vs The Post Office skildrar en av Storbritanniens största rättsskandaler i modern tid. Tusentals postanställda anklagades för att försnilla pengar när det i själva verket var fel på datasystemet. Oskyldiga åtalades, vissa fängslades och hela familjer fick sina liv förstörda. Alan Bates, gestaltad av Toby Jones (”Tinker, tailor, soldier, spy”, ”Infamous”), vägrade att erkänna att han hade gjort fel och tog strid. Mr Bates vs The Post office är en sann David och Golitah-historia som fortfarande pågår. Se om du behöver bli påmind om att det går att vinna över orättvisan. 

BOK: Motiv av Malin Persson Giolito (Wahlström & Widstrand)
För ett par år sedan tipsade Malin Persson Giolito om den tyske advokaten och författaren Ferdinand von Schirach i DN. Det fick mig att upptäcka, och älska, ett nytt författarskap som med skicklig penna gestaltar gråzoner och det icke självklara. När jag nu läser Malin Persson Giolitos Motiv känner jag igen anslaget. Men hon gör det ännu bättre. Mer samtida och nära. Jag kommer aldrig släppa åttaåriga Lillan som inte vill gå hem eftersom mamma och pappa har fest. Eller mamman som vill rädda sin son från droger. Motiven är inte självklara, men de finns där när vi vågar se. Malin Persson Giolito hjälper oss att göra det. 

TV: Baby Reindeer (Netflix) 
Av skaparna av The End of the F***ing World kommer denna ångestladdade miniserie i sann Lida-anda. Delvis regisserad av Josephine Bornebusch, bygger Baby Reindeer på huvudrollsinnehavaren Richard Gadds egna upplevelser. Gadd blev under tre års tid förföljd av en kvinnlig stalker som väntade utanför hans bostad, skickade tusentals mejl och trakasserade hans familj. Ändå hade Gadd svårt att polisanmäla. Varför? Jag ska inte spolia. Se serien istället. Du kommer inte bli besviken.  

BOK: Pascal Engman & Johannes Selåkers thrillerserie med Vera Berg och Tomas Wolf (Forum)
Av en slump hittade jag första delen, Till minne av en mördare, på Blodcentralen. Perfekt påskläsning tänkte jag! Och sedan var jag fast. Nu, tre feta böcker senare, längtar jag efter ännu mer 90-tal, den hårdkokta lite trasiga journalisten Vera Berg och den ännu trasigare polisen Tomas Wolf. Det här är riktigt välgjort och det märks att Engman och Selåker kan skriva. Hatten av! 

Marie tipsar

TV: Ripley (Netflix)
En bedragare kommer till Italien och tar över en identitet för att få en ingång i det glammiga livet. Ja ni känner till historien, Patricia Highsmiths thrillerroman har blivit filmatiserad flera gånger, men aldrig har jag sett en så otroligt vacker och fruktansvärt otäck version som den som går på Netflix nu. Tappar andan i varje avsnitt!

BOK: Man kommer aldrig ifrån Paris av Enrique Vilas-Matas (Bokförlaget Tranan)
Just när jag gick och längtade efter våren i Paris (eller bara Paris) som mest trillade jag över den här pärlan till roman som inte bara beskriver Paris till perfektion utan också får mig att skratta rakt ut. En ung, blivande författare har flyttat till Frankrikes huvudstad för att leva som sin idol Hemingway. Han får bo i Marguerite Duras vindskupa och tar på sig sitt mest litterära svårmod när han tar med oss på en resa genom litteraturhistorien och ironin. 

TV: Miniatyrmakaren (SVT Play)
Konstnären Niki Lindroth von Bahr skapar underbara små trasiga djur och insekter till karaktären som beskriver världen på ett sätt som ger dig själv nya perspektiv. I dokumentären Miniatyrmakaren får vi lära känna henne och hennes familj lite bättre och får också reda på hur hon fick Jarvis Cocker att göra rösten till en av hennes figurer (och varför han var tvungen att blunda under hela inspelningen). Ett underbart sätt att tillbringa en timme framför tv:n.   

Clarie tipsar

MUSIK: Kontragarde – 1900
Återkomsten av Sveriges vackraste musikprojekt! Christian Gabel är hjärnan bakom och nu har han återvänt med första albumet på ett par år. Elektronisk, filmisk ambientmusik som luktar vemod och nostalgi.

TV: Smärtpunkten (SVT Play)
Jag var redan positivt inställd innan jag började kolla, för jag älskar allt David Dencik är med i, men Smärtpunkten gjorde mig inte besviken! I serien, som bygger på Elisabeth Åsbrinks bok med samma namn, får vi följa med bakom kulisserna på Sveriges mest kontroversiella teaterprojekt. Det börjar med ett brev skickat från en intagen på Tidaholmsanstalten och vips så var ett konstnärligt samarbete mellan den uppburne dramatikern Lars Norén och tre grovt kriminella – varav två aktiva nazister – i rullning. Visst ska konst få bränna och tänja, men nog var detta en överdriven tro på konstens kraft att kunna rädda människan från synd, som fick ödesdigra konsekvenser. Idag fredag släpps andra avsnittet och jag sitter bänkad i soffan. Detta är svenskt drama när det är som bäst!

LITTERATUR: Läsa för att resa
Det brukar sägas att läsa är att resa, men det kan också vara en bra förberedelse inför en resa. Snart ska jag till Berlin och passar därför på att läsa om en av mina favoritböcker, Gänget i tunnelbanan (Wir Kinder vom Bahnhof Zoo) från 1978, av Christiane F. Den sanna berättelsen om den unga tonårsflickan i Västberlin slog ner som en bomb i Tyskland och hon gav röst till en generation av unga missbrukare. Redan vid tolv års ålder var hon och vännerna tunga missbrukare, mitt framför ögonen på en handfallen vuxenvärld. Första fixen fick de på ungdomsdiskoteken som arrangerats av kyrkan. Vad som fick dom att börja med drogerna? Allt var så fruktansvärt tråkigt. Efter Christianes historia blev känd lät man bygga om stationen Berlin Zoologischer Garten, platsen som ungdomarnas liv centrerade kring, i ett försök att få bort drog- och och sexhandeln som förekom där. Näst på min läslista är Syskonen av Brigitte Reimann, om en bror och syster som separeras på varsin sida av Berlinmuren. Tror Berlin på 60-90-talet är mitt romarriket!

Lina tipsar

MUSIK: Storebæltsbroen – Guldimund
Danske poppoeten Guldimund är tillbaka med en ny låt. Mange tak för det!

PODCAST: The Spy Who Saved MI5
Kalla kriget, dubbelspel och ryska spioner på Londons bakgator. Året är 1971 och den brittiska underrättelsetjänsten MI5 vet att flera hundra ryska spioner befinner sig i landet. Men de vågar inte slänga ut någon av dem av rädsla för att Moskva ska hämnas. När en rysk KGB-agent med uppdrag att sabotera Storbritanniens kärnvapenförsvar trampar i klaveret, ser MI5 en chans att få en dubbelagent. En ren njutning att lyssna på denna välproducerade, dramatiserade podcast-serie med fall från den verkliga historien.