Bäst i september

I september blir Culte berörd av en samtidsthriller, pratar oavbrutet om en fransk film, har skrattfest med en stockholmsk serieroman och förtrollas av en klassiker i ny tappning på scen. Voilà – månadens bästa kulturtips hittar ni här!

/ 26.09.2023

Karin tipsar

TEATER: Den stora skrivboken (Dramaten)
Jon Fosses pjäsversion av första delen av Ágota Kristófs episka roman Den stora skrivboken är otroligt bra. Jag lämnar salongen med samma känsla som när jag slog igen pärmarna. En aning om vad exil, krig och utsatthet gör med människor. En osäkerhet kring vad som egentligen är sant. Och en vetskap om att jag just upplevt något stort. 

FILM: Bullets (SVT Play)
Tolvårige Abdel (Tomas Samir) vill bli veterinär men gänget, hopplösheten och kriminaliteten står i vägen. I Peter Pontikis (regi och manus) samtidsthriller får vi ur barnets perspektiv se hur samhället och vuxenvärlden sviker. Bullets lämnar ingen oberörd.

Marie tipsar

FILM: Fritt fall (Triart)
En död man, en rättegång och en blind pojke som kan avgöra utgången. Guldpalmen-vinnaren Fritt fall har beskrivits som en blandning av Scener från ett äktenskap och Hitchcock och utspelar sig i stora delar i en rättegångssal. Där ska det avgöras om Samuel varit med om en olycka, självmord eller mord, men i stället avslöjas en risig relation som får fasader att rämna. Du får vara med om en resa där äktenskapet dissekeras och ifrågasätts och leva dig in i en otroligt intensiv och gastkramande historia som inte lämnar rum för några andningspauser. Sen lämnar den inte dig på flera dagar. Finns så många bottnar, spekulationer och krokar att prata om. Se den! 

BOK: Americana av Jonas Cramby (Natur & Kultur)
I 10 år har Jonas Cramby laddat upp inför den här boken. Han har plåtat rostiga bensinmacksskyltar, gått in sina boots, gjort countrystinna spotify-listor, tittat på amerikanska tv-serier och samlat på sig fler popkulturella referenser än man kan räkna, samtidigt som han har ätit, druckit, friterat och flippat pannkakor till ett helt kompani. Allt för att få till de allra bästa recepten som smakar som vår dröm om Amerika. Om man vill att en kokbok ska vara rolig, informativ, god och överraskande så behöver man inte leta längre. Närmare kärlek till (amerikansk) mat kommer man inte. 
Americana gör smygpremiär på bokmässan i Göteborg och finns i bokhandeln 6 oktober. 

UTSTÄLLNING: Sara-Vide Ericsson & Tilda Lovell (Bonniers konsthall)
Något mörkt ställde sig vid våra sinnens fem trösklar utan att gå över dem heter den här duoutställning där konstnärerna visas tillsammans för första gången. Kan ju inte ljuga om att jag blir golvad av Sara-Vide Ericssons måleri varje gång: hur hon får färgerna att glöda, känslorna att leta sig ut i rummet och lockar fram minnen som man inte visste att man bar på. Inget undantag här, men Tilda Lovells djurskulpturer och sandlandskap som gömmer massa roliga scenarier kompletterar målningarna fint och ger allt en extra härlig dimension. 

Clarie tipsar

SERIEROMAN: Fattigt skryt av Cecilia Vårhed (Ordfront)
Protect sad girls at all cost!! Det finns ingen samhällsgrupp jag brinner för så mycket som ledsna tjejer. Därför är Cecilia Vårheds Fattigt skryt en seriebok helt i min smak. Älskling är hjärtekrossad och söker tröst hos sina dysfunktionella vänner. Inte för att de är några föredömen när det kommer till kärlek, men man tager vad man haver. Det handlar om Älskling, Mållgan, Alfons, Love warrior, Zacke, Action, Ingrid och Giraffa – ett gäng misfits som föraktar/avundas normies. Nästan alla är olyckligt kär i någon, inte sällan i någon annan i gänget som i sin tur trånar efter en annan. Allt är svårt ­– jobb, bostad, pengar, kärlek, vänskap, struktur. Fattigt skryt är en underbar Stockholmssaga, en generationsroman, men mest av allt en skitsnygg skrattfest. 

TV: Taelgia (SVT)
En pappa spelar bort sin butik och lägenhet och blir tvungen att flytta familjen till ett utanförskapsområde i Södertälje. Så börjar SVTs nya dramaserie Taelgia, som är en skildring av gängkriminalitet, polisarbete och familje- och ungdomsliv i en svensk förort. Den lovande tonårssonen Gabriel hittar nya vänskaper bland områdets kriminella och blir tidigt indragen i trubbel. Den unga, hemvändande polisen Sibel har nyligen flyttat tillbaka till Södertälje och hamnar i kläm ­­– hon anställs mycket på grund av sina syrianska rötter och anklagas av andra för att vara en förrädare av samma anledning. De olika livsödena flätas samman till en fond av välbekanta SVT-ankare och expertröster som Diamant Salihus som skymtas på en TV i bakgrunden. I skrivande stund har två avsnitt släppts, och jag får redan magont när jag tänker på hur detta ska sluta. Taelgia är inte en serie för den som önskar verklighetsflykt från det tragiska gängvåld som nu toppar all nyhetsrapportering, men kanske en för den som vill förstå lite mer av det.  

MUSIK: The Land Is Inhospitable and So Are We – Mitski
Amerikansk-japanska Mitskis nya album är dystert, sårbart, finurligt och vackert. I ena stunden pampiga stråkarr och körer, i andra en tjock ljudmatta av distade gitarrer och bas, i den tredje en stillsam akustisk gitarr och sång som nästan viskas fram. Bästa låten? Tvinga mig inte att välja! Okejrå, The Deal och I Love Me After You.

Lina tipsar

SERIEROMAN: Framtidens arab 6 av Riad Sattouf (Cobolt)
Framtidens arab är serietecknaren Riad Sattoufs prisbelönta berättelse om att växa upp med en fransk mamma och en syrisk pappa i Libyen, Syrien och Bretagne under 80- och 90-talet. En barndom som präglas av konflikter, kulturkrockar och känslor av att inte passa in någonstans. Serien har sålt över 3,5 miljoner ex och blivit en gigantisk succé med sin blandning av humor, allvar och dokument över en samtid. Nu har den sjätte och avslutande delen släppts på svenska, där vi får följa Riad som sökande tonåring som försöker hitta sin väg framåt i konstens värld, samtidigt som hans komplicerade pappa spökar i bakgrunden. 

TEATER: Titta Hamlet! (Orionteatern)
Shakespeares klassiker Hamlet blev pekbok av Barbro Lindgren, som nu blivit pjäs på Orionteatern. Inte ett ord är tillagt utöver pekbokens, ändå sitter publiken som förtrollad när Hamlets pappa dör, hans dumma mamma skaffar en ny jättedum pappa, och sen blir Hamlet kär i Ofelia som har en skum pappa… Kärleksdanser, visklekar, svärdfajter och stor dramatik under dryga timmen – och det är alldeles, alldeles underbart. ❤️

BIO: Past lives
Finstämd historia om kärlek och vänskap och om man har någon därute som man är menad för. Na Young och Hae Sung är bästa vänner som barn i Seoul, men när Na Young flyttar till Kanada med sin familj bryts kontakten. 12 år senare möts de online, och det är plötsligt så självklart att det finns ett starkt band mellan dem. Så går ytterligare 12 år, och nu är Na Young, numera Nora, gift med Arthur och lever sitt liv som dramatiker i Brooklyn. När Hae Sung bestämmer sig för att åka till New York har de inte setts irl på 24 år. Fantastiskt bra skådespeleri och otroligt skönt att se ett kärleksdrama som aldrig blir banalt och som bränner till utan att skrika högt.