Bäst i april

I april läser culte hudlösa dikter om misstag, fascineras av en tennis-ikon, river av en finsk tango-dokumentär och charmas av en uppfriskande rom-com. Månadens kulturtips är här!

/ 26.04.2023

Karin tipsar

BOK: Inget ska växa över mig av Elin Grelsson (Natur & Kultur)
En svensk Sally Rooney eller en modern skildring av Kristina Sandbergs Maj-trilogi. Vi följer Jenny som flyttat till Stockholm från Sörede, tio mil från Sundsvall. Andrahandslägenheten, projektanställningen på kommunikationsbyrån och förälskelsen i Sebastian, han som har råd att satsa på sitt skrivande och pratar högtravande om klass. Förlaget beskriver boken som en kärlekshistoria för vår tid. Jag håller med; Inget ska växa över mig är en oerhört vacker roman med hög igenkänning om längtan och identitet.

POESI: Dikter och misstag av Jennifer Clement (Kaunitz Olsson)
Om erotik och kroppens begär. Om våld och död. Jennifer Clement skriver hudlöst och vackert. Min favorit är dikten Midsommar om mötet med mannen som inte vet att han varit med i hennes sexdröm natten innan. Missa inte heller den här fina intervjun i SVT Babel!

TV: Beef (Netflix)
En roadrage-incident urartar och blir startskottet på en utdragen fejd mellan den självmordsbenägne förloraren Danny Cho och den framgångsrike karriärkvinnan Amy Lau. En katt-och-råtta-lek i högt tempo som får mig att både skratta högt och begrava mig i skämskudden. 

Marie tipsar

LÄSNING: GVFO-revyn
Hypen fortsätter. Gift vid första ögonkastet blev folkligt under pandemin och nu är vi fast för alltid. Nya säsongen bjuder på sjukt mycket popcorn-poppande material och på tisdagarna skyndar jag mig till jobbet för att få ur mig alla tankar kring veckans avsnitt. Får man inte nog av det (och det får man inte) kan man fortsätta frossa i Arvid & Idas märkliga kemi, Agusts egenbyggda hus eller akutläkaren Alexanders glasögon med hjälp av nyhetsbrevet GVFO-revyn

TV: Boom! Boom! The World vs Boris Becker (Apple TV+)
Han vann Wimbledon när han var 17 år, blev hela Tysklands superhjälte, var respekterad av alla och hade mer pengar än vad man orkar tänka på. Men ändå gick livet helt käpprätt åt helvete för tennisspelaren Boris Becker. I den här dokumentären får vi möta honom när han är på höjdpunkten av sin karriär, men även när han är på den nedersta botten och på väg in i finkan. Nu är det kanske inte själva filmen som är den största behållningen, men jag kan inte sluta tänka på Boris Becker och hans personlighet efter att ha sett den. Hur han verkar vara två helt olika människor, den med helt perfekt psyke som gjorde att han vann allt som ung, och den helt labila äldre mannen som kanske är mytoman? Det verkar som om det finns många olika versioner av alla hans historier i alla fall… Så intressant!

TREND: Wes Andersen-livet (TikTok)
Vem har inte önskat sig samma stil som Margot Tenenbaum i Wes Andersons The Royal Tenenbaums eller hoppats på att någon gång i sitt liv bo på ett hotell som går i pastell, precis som Anderson-estetiken föreskriver? TikTok ger oss nu trenden att lajva Wes Anderson-livet för att höja mysfaktorn på vardagen och göra allt lite drömmigare och roligare helt enkelt. Ava Williams var den som började och nu vill alla med på tåget. Har aldrig känt större lust att skaffa mig TikTok än nu. 

Clarie tipsar

MUSIK: One Wayne G – Mac DeMarco
Mac DeMarco har släppt ett album med 199 låtar som aldrig förr sett dagens ljus. Kul, knasigt och bjussigt!

PODD/RADIO: P2 Dokumentär – När den finska tangon kom till Göteborg
Det sägs att det oroliga världsläget med allt vad det innebär har gjort svenskar mer intresserade av Finland än någonsin. Det måste stämma, för när jag kom över den här dokumentären från tidigare i år så fanns det ingen återvändo, jag var tvungen att lyssna och det BUMS. Nu har jag fått lära mig om hur det taktfasta vemodet blev ett megafenomen i Finland efter andra världskriget (när Finlands dansförbud upphävdes) och hur danssugna sverigefinländare som arbetskraftsinvandrat på 60- och 70-talet etablerade den finska tangon även här, och fyllde dansrestaurangerna till brädden.

TV: Exit (SVT Play)
Exit är tillbaka med en tredje och sista säsong. De fyra finansmännen i Olso är precis lika gränslösa, hedonistiska och vidriga som i tidigare säsonger. Jag kommer inte sakna dem när den här säsongen är slut, men det var kul så länge det varade!

Lina tipsar

GRAFISK ROMAN: Ducks – Two years in the oil sand av Kate Beaton
För att kunna betala av sina studielån efter konst-examen packar serietecknaren Kate Beaton väskorna och beger sig västerut för att jobba i den kanadensiska oljeindustrin. Där möts hon av en värld där helt andra värderingar råder. Osäkra arbetsförhållanden, droger, sexuella övergrepp, miljöförstöring och en stenhård machovärld där folk sliter dygnet runt för att tjäna pengar. Den här hyllade serieromanen är kanske inte så munter läsning, men Beaton lyckas fånga de olika personer hon möter under en traumatisk tid i sitt liv och visar deras både goda och mindre goda sidor – och jag läste med stor behållning. Släpps på svenska i maj.

FILM: Rye Lane (Disney+)
Perfekt rom-com som är vassare, smartare och mer samtida än det mesta i genren. Dom och Yas möts på en vernissage i London, när Dom sitter och gråter på toaletten för att hans tjej har dumpat honom för att bli ihop med hans bästis, och de spenderar en dag tillsammans. Det som lätt skulle kunna bli en superklyschig och förutsägbar berättelse, blir istället en uppfriskande och väldigt charmig historia.