Bäst i februari

I februari njuter Culte av en åtta timmar lång teaterpjäs, skrattar sig igenom en konstutställning, lyssnar på en podcast om en mystisk författare och sträcktittar på en underhållande tv-serie om en skilsmässa. Missa inte månadens bästa kulturtips!

/ 24.02.2023

Karin tipsar

FILM: Exodus
Jag älskar Göteborgs Filmfestival och möjligheten att frossa i bra film digitalt. En av filmerna som fastnade hos mig var Abbe Hassans långfilmsdebut Exodus. En flicka flyr kriget i Syrien. Hon har tappat bort sina föräldrar och systrar. I en hamn i Turkiet stöter hon ihop med flyktingsmugglaren Sam. Tillsammans tar de sig genom Europa på jakt efter frihet och familj. En film som lever kvar och ger ett ansikte till flyktingvågen som idag beskrivs i volymer istället för människor. 

TEATER: Arv (Dramaten)
All teater borde vara åtta timmar lång. Att få leva sig in i Matthew Lopez succépjäs inspirerad av E. M. Forsters roman Howards End var magiskt. När teatern var slut hade jag samma känsla som när jag slog ihop pärmarna till Hanya Yanigharas Ett litet liv. Sorg. Karaktärerna är så levande och nära och jag vill inte släppa taget om dem. Arv är en pjäs om att vara homosexuell idag. Om tidigare generationer som banat väg. Om AIDS-pandemin och klass. Sex och kärlek. Har du chansen att se Arv, ta den. 

FILM: Aftersun
En ung pappa och hans dotter åker på semester till en liten ö i Turkiet. Vi upplever semestern genom den idag vuxna dotterns minnen och fyller ut luckorna med våra egna erfarenheter. Pappan spelas av Oscarsnominerade Paul Mescal (Normal people) och jag hoppas att han kammar hem statyetten. 

Marie tipsar

FILM: The Fabelmans  
Steven Spielberg har alltid kunnat linda mig runt sitt lillfinger, det spelar ingen roll hur många halvtrista filmer han gjort, han är ändå den som har gett världen E.T, Indiana Jones och Jurassic Park. Nu när han har gjort en film om hur han förälskade sig i filmens värld var jag naturligtvis där och tyckte han berättade så fint om magiska ögonblick och sitt liv. Han får sin första kyss, han upptäcker vilken makt man har som filmmakare, han ger igen på sina mobbare (60 år senare men ändå!). Dessutom är det ett himla kärleksfullt föräldraporträtt. 

KONST: After Image – Peter Geschwind (Bonniers konsthall)
Det är ett slags trolleri, Peter Geschwinds ljusinstallationer som överraskar en och roar: ljus som i animationer droppar ner på golvet och bildar en pöl, ljus som får kvastar att dansa och som förebådar en slags jordbävning. Både jag själv och andra skrattade högt när vi trevade oss fram i mörkret för att se ljuset. 

Missa heller inte bonus-utställningen Stuff it, som är ett kaos i konst. Alla konstnärer som kände sig kallade kom till konsthallen 13 februari och hängde upp ett verk. Jag faller pladask för de skulpterade kassettbanden av Johan Svensson. 

MUSIK: The All Time Low – Busty (Look left recordings)  
Under 1990-talet kallades de för musik-Sveriges Gremlins pga gillade att härja runt mer än att spela musik, men Busty hade ändå ett helt eget sound som stack ut bland indiepopparna. För 25 år sedan spelade de in ett otroligt album som aldrig släpptes, förrän nu! Och det låter fortfarande jäkligt bra. Vi tackar eldsjälen som grävt upp en begravd musikskatt och fått det här att hända. 

(OK, det kan vara så att jag bor ihop med en av de gamla Busty-medlemmarna, men skit i det, nepotism är ju årets melodi i kultursvängen.)

Clarie tipsar

PODD: Jakten på Bo Balderson och Dynastin 
Den här månaden vill jag tipsa om fenomenet podcast. Nä, jag skojar. Men vilken grej ändå att man kan lära sig massa nytt medan man viker tvätt eller går loss med Svinto på en envis spisplatta. Den här månaden har jag till exempel lärt mig massa om två olika personer/fenomen/myter som tydligen haft väldigt stor inverkan på vår kultur, men som jag inte ens visste fanns. Jag skyller på min relativt ringa ålder (under 30). En av dem är den mystiska, bästsäljande deckarförfattaren som sålt över en miljon böcker men som aldrig gett sig till känna, och som sedan 60-talet fått svenskar att undra vem som gömmer sig bakom pseudonymen Bo Balderson. Den andra är finansmannen Jan Stenbeck, en av Sveriges mäktigaste någonsin tydligen, vars legacy blev ett förändrat medielandskap, ett gäng barn och ett imperium som ingen av dem verkar vilja ta över. Tänk vad man kan lära sig, bara genom att lyssna på Jakten på Bo Balderson och Dynastin.

BOK: Medborgarna av Henrik Bromander (Weyler)
Medborgarna kommer vi nära folk som sällan kommer andra nära och dyker in i världar få besöker. Det är en novellsamling om människor som lever i samhällets skuggsida. Vi följer knarkare och knarklangare, en ensam ekoterrorist och en rädd minkuppfödare, någon som går med i ett medborgargarde och en annan som graffar men är ledsen för att hans kompisar slutat bjuda med honom på skadegörelse-upptåg. En brokig skara som förenas i att de står utanför och betraktar sin omvärld. Det är fascinerande, underhållande men också ganska ledsamt, såklart, när Henrik Bromander berättar om dessa udda och trasiga livsöden som existerar parallellt med alla vanlisar. 

Lina tipsar

TV: Cunk on Earth (Netflix)
Philomena Cunk (spelad av komikern Diane Morgan) är programledare för den här fullkomligt ljuvliga mockumentärserien om mänsklighetens historia. Allt ser ut och låter exakt som en seriös historisk dokumentär från BBC, men Philomena Cunk ställer inte direkt de vanliga frågorna till de medverkande (riktiga) experterna. Hysteriskt roligt, jag var tvungen att pausa och backa ideligen för att verkligen njuta av alla smarta skämt – även om jag rekommenderar att titta i mindre delar åt gången så att man inte överdoserar. Och sist men inte minst – här får vi fördjupa oss i 90-tals-hitten Pump up the Jam med Technotronic.

BOK: Elefantupproret i Skänninge år 1806 av Gunnar Nirstedt (Modernista)
År 1806 reste den fransk-preussiske direktören Jean Baptiste Gautier till marknaden i den östgötska staden Skänninge, för att visa upp den första elefanten som funnits i Sverige. Elefanten baxades upp på övervåningen i Rådhuset, men stadens invånare tyckte entrébiljetterna var för dyra och började istället kasta sten på huset och stora kravaller uppstod. Den här otroliga sanna händelsen har nu blivit roman av Gunnar Nirstedt, och det är en frejdig berättelse som både känns som historiens vingslag och något som lika gärna skulle kunna hänt idag, och som jag slukade i ett nafs.

TV: Fleishman Is in Trouble (Disney+)
Fleishman Is in Trouble är baserad på Taffy Brodesser-Akners hajpade och bästsäljande roman med samma namn från 2019. Då störde jag mig rejält på den nyskilde läkaren Toby Fleishman som ligger runt på Manhattan och gnäller över sin ex-fru. I den här adaptionen är det Jesse Eisenberg som spelar Toby, och Claire Danes i rollen som hans ex-fru Rachel som rör sig i ett samtida New York bland kärlekstörstande och karriärshungriga människor som försöker hantera relationer i stort. Och plötsligt blir det en otroligt underhållande berättelse om ett äktenskap som gått i kras, och vad det faktiskt var som hände. Om Cunk on Earth bäst avnjuts i små doser är Fleishman Is in Trouble perfekt binge-tv!