Kimchii flyr in i musiken

Säg inte att skolans musiklektioner är onödiga. Om inte ett ackord på en nylonsträngad gitarr lärdes ut på högstadiet hade vi kanske inte fått Kimchii – ett musikprojekt som strävar efter att hitta det perfekta tidlösa soundet.

/ 25.11.2022

Nyårsafton 2001 hörde Kim Söderlund Daft Punks superhit One More Time för första gången. Samtidigt lystes kyrktornet i Gävle upp av fyrverkerier i all världens färger. Den musikupplevelsen glömmer han aldrig och på ett sätt är det den för evigt fastetsade bilden som han vill förmedla med sin egen musik. Ett fyrverkeri. 

Kimchii, som han kallar sig som artist, är något av en enmansorkester, men också producent och DJ. På scen spelar han gitarr, synth, trummaskiner, tweakar ljudet via midi pads och sjunger. 

– Jag är en rastlös person som gillar både att vara mycket och att ha mycket att göra på scen. Just sången och låtskrivandet kom sent, men är också det som jag tycker är roligast och har utvecklats mest på sistone. 

Det som sedan strömmar ut ur högtalarna beskriver han som varm dansmusik med tydliga inslag av disco och house. Andra har refererat till artister som Fleetwood Mac och Phoenix.

– Det gläder mig. Phoenix är en av mina största inspirationskällor och Stevie Nicks är en av mina favoritsångerskor. Just nu lyssnar jag jättemycket på det australienska bandet PnauEmpire of the Sun och Arthur Russell, och även mycket French house och elektroniks musik. Jag gillar att förena soundet av gammal musik med mer moderna inslag och på sätt skapa något som låter tidlöst. 

Men hur började allt då? 
– Egentligen höll jag på med breakdance och ville bli breakdance-stjärna, men i sjuan tog musikläraren fram en nylonsträngad gitarr och lärde oss några ackord. När jag tog det där första ackordet kände jag på en gång att det var speciellt, något mäktigt. Jag visste att mamma hade en gammal gitarr i källaren, så jag letade upp den och övade jämt. Jag fick en elgitarr och gillade att spela snabba gitarrsolon och övade in en massa hårdrockslåtar: Kiss, Black Sabbath och Scorpions. Hade som plan att bli rockstjärna ett tag, men så hittade jag jazzen i gymnasiet och bytte riktning. Ibland tänker jag att jag hade tur som upptäckte musiken då, det finns så många vilsna människor i världen och jag undrar vem jag hade varit om jag inte hade hittat musiken. 

Det som var då är ändå en bit bort från klubbscenen som du är en del av nu…? 
– Ja, det var en vän från London som frågade om vi inte skulle starta klubb tillsammans. Visst svarade jag, fast jag knappt hade en aning om vad en klubb var, jag tyckte mest att det lät kul att vara en del av en klubb. Samtidigt hade jag börjat lyssna en del på disco, så fast klubben mest spelade northern soul och motown, lyckades jag övertala de andra om att få spela en del disco och tyckte det var skitkul. 

Några av dina första låtar är släppta på Rebecca & Fionas skivbolag, vad har de betytt för dig?
– Vi träffades på en fest och insåg snabbt att vi var studiogrannar. Vi började hänga, lyssnade på musik ihop och så ledde det ena till det andra. De frågar om jag ville göra en remix på One More Night. Jag fick premiärspela remixen under deras spelning på Way Out West kort därpå, det kommer jag alltid minnas. 

Sen ville de släppa min andra singel Free mind på sitt skivbolag för att de gillade den så mycket. Vi har haft många fina och minnesvärda stunder tillsammans. – Det är ett ömsesidigt och fint samarbete som har skett helt naturligt. Men nu släpper jag nästa singel i början av 2023 på egen etikett! Det ska bli kul, jag ville testa hur det kändes att göra allt själv för en gångs skull. 

Vad handlar din musik om? 
– Rent textmässigt känner jag mig ofta rätt missuppfattad – många tror att det är good vibes only, men för mig finns det ibland ett mörkare tema som gömmer sig i bakgrunden. Men det är också det som jag tycker är så mäktigt med musik, att den kan betyda olika saker beroende på vem som lyssnar. Jag har säkert själv missuppfattat fler av mina favoritlåtar helt! Med det sagt hoppas jag att mina lyssnare känner sig upprymda när de hör min musik. 

Vad tänker du på just nu då som skulle kunna bli en låt? 
– Just nu är det rätt drömmiga budskap som snurrar runt. När snön kommer vill jag bara drömma mig bort till en varmare, mer upplyftande värld som man kan fly in i. 

Säg ett ögonblick i musikhistorien som du håller högt.
– Det finns såklart många. Men Michael Jackson Thriller-album från 1984 har haft en enorm inverkan på hur musik låter idag och inte minst hur min musik låter. 


Vill du uppleva Kimchii live så gör han ett gästspel på restaurang Moyagi i Stockholm varje lördag t o m 3 december! 

Foto: Elin Passanisi