Bäst i november

I november roas Culte av en thriller med litterära blinkningar, läser en roman om priset man får betala för en klassresa, besöker en konstutställning som berör, ser en film som skapar känslor som en berg- och dalbana och tappar hakan över en dokumentär där verkligheten överträffar dikten. Missa inte november månads bästa kulturtips!

/ 25.11.2022

Karin tipsar

BOK: Skriften i vattnet av John Ajvide Lindqvist (Ordfront)
Det märks att John Ajvide har haft roligt när han skrev Skriften i vattnet. Det är också väldigt roligt att läsa. Succéförfattaren och ex-polisen Julia Malmros har fått i uppdrag att skriva vidare på ”Millennium”. I researcharbetet får hon hjälp av den mycket yngre hackern Kim Ribbing och de två inleder en komplicerad relation. Julias manus förkastas (på ett sätt man känner igen härifrån) och hon hamnar istället i en verklig thriller med spioner, yrkesmördare och norsk olja. John Ajvide visar med bravur att han kan skriva spänning utan övernaturliga fenomen och jag ser fram emot att fortsätta läsa om Julia Malmros och Kim Ribbing. 

BOK: Havsörnens skrik av Karin Smirnoff (Polaris)
Karin Smirnoff har tagit över Millennium-stafettpinnen efter David Lagercrantz och lyckas med konststycket att behålla sitt språk och förlägga handlingen i en miljö som vi känner igen från hennes tidigare böcker – och samtidigt inkludera Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander utan att det känns konstlat. Det är brutalt, olidligt spännande och uppdaterat. Hatten av för Smirnoff!

FILM: Boy from heaven
Boy from heaven är årets svenska Oscarsbidrag, och prisades för bästa manus på filmfestivalen i Cannes. Vi följer den fattiga fiskarsonen Adam som får ett stipendium för att ägna sig åt islamiska studier vid det framstående Al-Azhar-universitetet. Den högste andlige ledaren avlider och en efterträdare måste utses. Filmens skapare Tarik Saleh lyckas med konststycket att skapa en oförglömlig thriller om rätt och fel i brytpunkten mellan religion och politik. 

Clarie tipsar

FILM: Until Tomorrow 
Fereshteh är en ung kvinna i Teheran. En dag ringer hennes föräldrar och meddelar att de kommer på spontanbesök. Problemet: Fereshteh har ett hemligt, utomäktenskapligt barn. På bara några timmar måste hon hitta någon som kan hjälpa henne gömma barnet till imorgon. Denna klaustrofobiska, högaktuella film illustrerar förkrossande tydligt kvinnors utsatta position i Iran.

BOK: Att förändras: en metod av Édouard Louis
Édouard Louis senaste bok tar, precis som alla hans tidigare böcker, avstamp i barndomen – de usla ekonomiska förhållandena, den komplicerade relation till föräldrarna och hemtrakterna, homofobin. På något sätt lyckas han bearbeta dessa teman gång efter annan utan att det blir tjatigt. Att förändras: en metod handlar om fördelarna en klassresa ger men också vad den kostar. 

MUSIK: Teatro Lúcido – La Femme 
Tidigare denna månad släpptes Teatro Lúcido, det fjärde albumet av La Femme. Enligt deras Wikipedia är de ett franskt psych punk-new wave-krautrock-yéyé-band. Snurrigt värre. För att snurra till det ännu mer är hela den nya skivan på spanska. Ytterligare ett land slängs in i soppan redan i öppningsspåret Fugue Italienne (som f.ö. är en perfekt låt). Jag bestämmer mig för att inte ens försöka förstå och lutar mig istället tillbaka och insuper denna musikaliska skatt. 

Marie tipsar

UTSTÄLLNING: This will not end wellNan Goldin, Moderna Museet 
Nan Goldin är en av vår tids mest betydelsefulla fotografer och hon fångar ögonblick som inte lämnar någon oberörd. Destruktiva stunder av festande och drogmissbruk. De skildrar familjens stora sorg: systerns självmord. Men också en värld som är den vackraste någonsin. I utställningen har bilderna satts ihop till tonsatta filmer. Sex olika rum med sex olika teman. Se dem alla. Gör det bara. 

MUSIK: You’ll never get to heaven
När man inte längre hinner hitta bra ny musik kan man vara tacksam att någon i ens närhet lever för det. Det kanadensiska bandet You’ll never get to heaven är perfekt sammansatta popmelodier och sång som liknar den bästa från 90-talets indiescen. Det här är allt jag vill lyssna på just nu. 

DANS: Yoann Bourgeois
Dans, eller akrobatik eller någon slags studsmattekonst. Jag vet inte exakt vad man ska kalla det, men jag vet att jag inte skulle ha något problem att ta barnen till Jumpyard varenda helg om de skulle börja göra såna här grejer.

Sigrid tipsar

FILM: I love my dad
Den verklighetsbaserade filmen I love my dad visades på Stockholms filmfestival och först blev jag så ledsen när jag upptäckte att jag hade missat alla dess visningar men sen blev jag så glad när jag upptäckte att det även gick att hyra den. En bergochdalbana av känslor likt de filmen i sig gav. Franklin har precis blivit utskriven från sjukhuset där han varit inlagd för depression och väljer i ett försök till ökat välmående att bryta kontakten med sin slarviga, men snälla, pappa. Pappans reaktion? Han skapar en fake profil på Facebook med bilder av servitrisen på hans stammisställe och inleder en relation med sin son. 

Allt som ni kan föreställa er hända i en film med den storylinen händer, men även det ni inte kan föreställa er, och även om den är genomgående KUL är den stundtals liiite för obekväm. Men filmen är också fin och lämnar en berörd. En komisk skildring av en pappas desperata försök till att återanknyta till sin son, och som i grund och botten menar inget annat än väl. 

TV: White Lotus, säsong 2 (HBO Max)
ÄNTLIGEN är den roligaste serien 2021 tillbaka med en ny säsong. Den här gången utspelar det sig på den lyxiga hotellkedjan White Lotus hotell i Sicilien med en ny uppsättning karaktärer förutom två bekanta ansikten; Tanya och hennes numera make Greg. Konflikter, intriger, drama och rika amerikaner är ingredienserna till en vistelse på detta hotell, som påminner av en säsong av paradise hotell. Den är skruvad, rolig och smart! Jättekul när platschefen frågar om Tanya har klätt sig som Peppa Pig inför hennes datenight med Greg.

TV: The Crown, säsong 5 (Netflix)
Ingen har nog undgått att serien om det brittiska kungahuset, The Crown, har kommit med en ny säsong. Den nya säsongen tar avstamp i 90-talets England och gör ett tappert försök till att porträttera de krackelerande kungliga äktenskapen, med fokus på Charles och Diana.  Den är spännande och välgjord – som tidigare säsonger. I kölvattnet av Drottning Elisabeths död och den nya regenten Kung Charles är det dessutom extra spännande att få en bild av denna dramatiska period. Och jag tycker nästan de lyckas lite för bra med att skildra Charles och Camillas relation? För jag känner bara, åh vill också att kille ska prata med mig som Charles gör till Camilla. GOALS!

Lina tipsar

TV: Min gamla skola (SVT Play)
När en ny termin startar på Beardsden Academy i ett förmöget område i Glasgow börjar en ny kille i klassen. 16-årige Brandon Lee är begåvad och smart och har en spännande bakgrund med ett kringflackande liv på turné med sin operasjungande mamma. Men – det är ändå något som inte stämmer. Är han verkligen den han säger att han är? En knäpp dokumentär om en sann händelse som än en gång bevisar att verkligheten överträffar dikten.

MUSIK: HOME.S – Esbjörn Svensson
Tio år efter jazzmusikern Esbjörn Svenssons död i en tragisk drunkningsolycka hittade hans änka inspelningar som nu getts ut som ett postumt album med titeln HOME.S. Vackert och vemodigt och perfekt musik att lyssna på när allt stormar i omvärlden.