Bäst i september

I september får Culte en käftsmäll på tv, njuter av restaurangliv i pappersformat, läser ett gastkramande äventyr och lyssnar på ett true crime-drama till sjöss. Våra bästa kulturtips i september vill du inte missa!

/ 29.09.2022

Karin tipsar

BOK: Malma station av Alex Schulman (Albert Bonniers Förlag)
Det är ett trauma att inte få tillräckligt med kärlek och omtanke som barn. Ett trauma som fortplantar sig genom livet och generationer. Alex Schulman har skrivit väl om det tidigare men aldrig så nära och sårigt som i Malma station. Vi följer fem personer på ett tåg på väg genom Sverige. Hur deras vägar hör samman och vad de ska finna vid slutstationen vet varken de eller läsaren. Malma station är en roman som sitter kvar.

TV: Snabba cash säsong 2 (Netflix)
Det här är en käftsmäll. Det gör ont att se och det är svårt att lämna serien när det är klart. Jag tänker på Malin Person Giolitos fantastiska roman I dina händer och Evin Ahmad har aldrig varit bättre i rollen som Leya. Snabba Cash 2 är ett mästerverk och jag ser fram emot fortsättningen. För visst kommer det en säsong 3?

TEATER: Drömspelen / Dilan & Moa (Strindbergs Intima)
En helt improviserad föreställning som utgår från en publikfråga – kan det bli bra? Ja det kan bli skitbra. När Dilan och Moa intar tronen, förlåt scenen, är jag fast. Tid och rum är borta, jag lever mig in i deras universum och accepterar helt och fullt att sanningen finns i karaokerummet på Silja Line. Ett riktigt asgarv behövs också i tider som dess.

Sigrid tipsar

TIDSKRIFT: L’amour – La Mort – Bistro
L’amour – La Mort är en tidskrift som samlar ung litteratur under ett skevt konsthistoriskt paraply, en blandning av en trött dikt av en döende Bruno K och en tolvåring som skrivit sin första dikt under pistolhot av sin lärare Agneta – enligt dem själva. Hur som helst, jag har läst deras senaste nummer Bistro. En fröjd att läsa som väl att titta på. Omslaget ser ut som en Kjell Höglund-skiva innehållandes bilder av Lars Brønsom som påminner om Lars Tunbjörk, där bistron är central. Texterna känns som att sitta på Wasahof och ta en aw med den 60-åriga servitrisen Barbro och lyssna på kroganekdoter.

TV: Dahmer (Netflix)
Netflix har gjort en filmatisering om den seriemördande kannibalen Jeffery Dahmer med Evan Peters i huvudrollen. Eftersom jag är en kvinna med försmak för true crime har jag kollat de två första avsnitten. Evan Peters gör Dahmer nästan obehagligare än Dahmer själv, och om man tyckte Evan Peters var lite snygg innan gör man inte det efter att sett serien. Den är äcklig och obehaglig men samtidigt spännande, välgjord och samtida.

MUSIK: Cmp3 – Breda Jeans
Stockholmsbaserade Cmp3 har släppt en punkig singel där han sjunger om sina bitches. En riktig banger!

Marie tipsar

BIO: After Yang
Ibland krävs det att en robot dör för att man ska återupptäcka sig själv, sin familj, sitt liv och vad som är vackert i världen. After Yang är en orgie i otroligt vackra bilder, tankar, soundtrack och skådespeleri. De säger att det är en sci-fi-film, men hela framtidsscenariot och tech-utvecklingen är bara en biroll som sätter någon slags ram. För ibland krävs det kanske att en robot dör för att man ska kunna göra årets finaste film.

BOK: Vintersång av Jean-Claude Mourlevat (Lilla Piratförlaget)
Det ryktas om att Hungerspelen är inspirerad av den här boken som kom ut på franska år 2006, men som inte översatts till svenska förrän nu. Vintersång är ett gastkramande äventyr om fyra föräldralösa ungdomar som slåss mot ondskan och förtryckande regelsystem. Men med hjälp av en sångröst som uppmanar till mod får de folket på sin sida och kan krossa regimen. Hoppas nu att tonåringarna gillar den lika mycket som jag…

UTSTÄLLNING: Isaac Grünewald – Konst och teater på Waldemarsudde
Waldemarsudde har fyllts av färg, fest och form när de ställer ut Isaac Grünewalds konstnärliga liv. Här hittar man första självporträttet som målades när han var femton år, kostymer från Operan, keramik från Rörstrand, skildringarna av frugan Sigrid Hjertén och vyerna från ateljén på Katarina Bangata. Fast frågan om vad som hände med den enorma Grünewald-väggmålningen som hittades på McDonalds på Nybrogatan när jag var yngre besvaras tyvärr inte. Är det någon som vet?

Lina tipsar

BOK: Det blå garnet av Karin Erlandsson (Schildts & Söderströms)
Trots en hel del försök är stickning verkligen inte något jag lyckats med. Men det är något väldigt fascinerande med detta hantverk. Det tycker också författaren Karin Erlandsson som skrivit en riktig liten godbit om stickning ur ett kulturhistoriskt perspektiv, men samtidigt väldigt personligt. Det är kul, spännande och tankeväckande, fullproppat med fakta och anekdoter utan att en enda gång bli FÖR initierat eller exkluderande. Kul läsning för alla åldrar! Tänk om jag tar upp stickning nu?

PODD: Lost At Sea (BBC Podcasts)
I augusti 2015 lämnade skeppet Victoria 168 hamnen i Panama för att ge sig ut på ett fiskeuppdrag. Ombord fanns biologen och fiskeinspektören Keith Davis. En månad senare återvände båten, men Keith fanns inte längre ombord, han var förvunnen. Och han var inte den förste kontrollanten som försvunnit till sjöss. Vad hade hänt? En slags true crime-podd som granskar fiskeribranschen. Del 1 har släppts, jag väntar med spänning på kommande avsnitt.

TV: Det sista berget (SVT Play)
1995 dog bergsklättraren Alison Hargreaves efter att ha bestigit världens nästa högsta berg, K2. 24 år senare beger sig hennes son Tom Ballard, nu en av världens mest framgångsrike bergsklättrare, ut för att försöka bestiga berget Nanga Parat i samma bergskedja, men även han omkommer. Filmaren Chris Terrill som följt Tom och hans syster Kate sedan barnsben, följer med när Kate återvänder till Himalaya för att gå i spåren av sin bror. En fin och sorglig dokumentär om en familj, berg och besatthet.