Bäst i september

I september sugs Culte in i en kortroman, går igång på en fotbolls-podd, ser en show om att öva på att leva och njuter av en ljuvlig historisk biografi. Bring it on, kulturhösten!

/ 1.09.2022

Karin tipsar

BOK: Vitt slödder av Carina Rydberg (Albert Bonniers Förlag)
Med ett rakt språk suger Carina Rydberg in mig i sin självbiografiska roman Vitt slödder. Vad som är sant eller inte spelar ingen roll. Jag läser i ett sträck den föredömligt korta romanen och bär med mig texten länge. 

FILM: Playground 
Alla som varit barn vet hur grym en skolgård kan vara. Hur utsatt du som barn är och hur lite de vuxna ser. I Laura Wandels första långfilm Playground följer vi sjuåriga Nora och hennes äldre bror Abel. Det här är motsatsen till feelgood men det ärligaste och bästa jag sett om en miljö vi aldrig skulle acceptera för vuxna. 

TV: Industry (HBO Max)
Det har kommit en säsong två av den omdiskuterade TV-serien Industry, och den är till och med bättre än första säsongen! Industry kretsar kring fyra 25-åringar som försöker slå sig fram i Londons cyniska finansvärld. Det är en mix av Suits och The Office spetsat med pengar, sex och droger. Och det är mycket bra! 

Marie tipsar

BOK: Magikern av Colm Tóibin (Norstedts) 
”Läs Magikern” fick jag höra hela sommaren, och jag är inte den som är den, så självklart gjorde jag det. Colm Tóibin har skrivit en litterär biografi om författaren Thomas Mann som kryper innanför skinnet på honom och hela hans familj. Vilket knassläkte han hängde med, vad spännande att få en inblick till hans referenser och platserna han hängde på. Nu vill jag faktiskt läsa en Thomas Mann-bok också. 

PODD: Allsvenskan – enligt Jonas och Irma
Allsvenskan har känts extra rolig att följa i år. Inte bara för att Stockholms stoltaste och finaste lag ligger i toppen, utan också för att Jonas Dahlqvist och Irma Helin analyserar matcherna med hjärta och smärta efteråt i podden Allsvenskan enligt Jonas och Irma. Kan få vem som helst att gå igång på fotboll! (Ok, kanske inte Lina på Kult, men alla andra)

MUSIK: Smile 
Alla vi som saknar Thom Yorke från Radiohead kan nu lösa det genom att lyssna på hans nya band Smile istället. Gitarren och rösten, precis som vi minns det. Eller förresten räcker det med att lyssna på låten Free In The Knowledge, men den kan man å andra sidan sätta på repeat. 

Erik tipsar

BOK: Vivek Ojis död av Akwaeke Emezi (Tranan)
Vivek Ojis kropp hittas insvept i ett vackert tygstycke på hans föräldrars veranda. Till en början förstår hans föräldrar ingenting men när vi får höra hans kusins och vänners berättelser om Vivek, klarnar det långsamt vem han egentligen var. Det en ovanligt vacker roman om kärlek och identitet.

TV: The Rehearsal av Nathan Fielder (HBO Max)
Nathan Fielder vill hjälpa människor att träna på jobbiga grejer. Till exempel vill en person bekänna något för en nära vän, och en annan vill testa att ha barn. Fielder går ALL IN för att hjälpa dessa människor: han bygger upp en exakt kopia av en bar, iscensätter en död och hyr in barnskådisar som byts ut efter ett schema för att barnet ”ska åldras”. Han har inga gränser när det kommer till att låta folk öva på att leva. Konstigt och kul, och får en att fundera på om man inte bara ska ta och riva av plåstret på en del grejer i sitt eget lilla liv. 

FILM: Summer of 85 av François Ozon (SF)
Ozons senaste film utspelar sig vid i Normandie. 16-åriga Alexis kapsejsar med sin båt och blir räddad av den lite äldre Davide. Det blir starten på en vänskap som övergår i kärlek som sedan slår över till något annat. Passionerat kärleksdrama vid en kust i åttiotalets Frankrike – vad mer kan man önska av en film?

Lina tipsar

BOK: Jacquette Gyldenstolpe av Anna-Lena Berg (Santérus förlag)
Fullkomligt ljuvlig historisk biografi om adelsdamen Jacquette Gyldenstolpes dramatiska liv i början av 1800-talet. Som vanligt överträffar verkligheten dikten. Här avhandlas otrohet, oäkta barn, penningbekymmer, dramatiska dueller och storpolitik i Europa. I centrum står Jacquette och hennes familj, som drabbas av både svindlande kärlek och tragisk död. Det här var sommarens bästa läsning för min del!

BOK: Cult Classic av Sloane Crosley (MCD)
Efter en blöt kväll med sina f d kollegor på en av New Yorks hetaste restauranger i Chinatown, snubblar nyförlovade Lola in i ett av sina ex. Nästa kväll hamnar hon på samma restaurang och stöter på ett annat ex. Och ett till. Smart och roligt i New York-miljö, som en blandning av Woody Allen, Måndag hela veckan och Sex and the City.  

TV: Orkestern (SVT Play)
Kul dansk komediserie om intriger och maktspel i en orkester. När den konflikträdde Jeppe tar över som chef för Köpenhamns symfoniorkester, inser han att hamnat i en riktig soppa. Den bittre andreklarinettisten Bo är min nya anti-hjälte!