Bäst i sommar

Snart är det semester för de flesta av oss, och frågorna hopar sig. Blir det regn? Blir det sol? Får man vila eller blir det bara bråk med släkten? Ingen som vet, men en sak är säker: vi har samlat ihop våra bästa kulturtips i sommar, och de hittar du här!

/ 20.06.2022

Karin tipsar

TV: Kärlek och anarki (Netflix)
Nu slår jag in öppna dörrar MEN det har kommit en ny säsong av Kärlek och anarki och försommaren är räddad. Andra säsongen är lite mörkare än den första men jag skrattar fortfarande högt åt all igenkänning och rodnar djupt när Ida Engvolls karaktär går för långt. Läs också vår intervju med Lisa Langseth som vi gjorde inför säsong 1.

BOK: Kan innehålla spår av Tommy Roos av Cecilia Klang (Polaris)
Är det en arbetarroman eller en feelgood? Jag vet inte och kanske spelar det inte så stor roll. Kan innehålla spår av Tommy Roos beskrivs som en powerballad i romanform och det är just vad det är. 

PODD: Missionären John Chau och döden på Norra Sentinel-ön (P3-dokumentär)
En 26-årig amerikansk missionär, John Chau, åker till en ö utanför Indien där världens sista isolerade urfolk bor. Målet är att frälsa dem, men man kan väl säga att det går sådär. Visst, det är spännande, men framför allt är det intressant att tänka på alternativa sätt att leva och bruka vår jord. Lyssna och diskutera i smågrupper. 

OCH DET HÄR SER JAG FRAM EMOT:
Bokhösten 2022 är den starkaste på länge! Jag ser särskilt mycket fram emot Nina Hemmingssons första textroman Rum utan titel som kommer i slutet av oktober. Efter år av pandemi och begränsningar ser jag också fram emot ett gäng bokfestivaler. Åsa Larsson den 1 september på den nya författarscenen i Bodafors, Ocean Vuong på Louisiana Literature och ett myller av seminarium på bokmässan i Göteborg. Hösten 2022 är boken din enda accessoar!

Erik tipsar

BOK: Paradais av Fernanda Melchor (Tranan)
Polo och Franco möts i hamnen för att dricka Bacardi, den ena kan inte sluta tänka på grannfrun och den andra är arg. En bor i grindområdet och den andra putsar invånarnas bilar – båda utstötta, men på olika villkor. Melchor har skrivit en tät och brutal roman om klass och maskulinitet. I sommar kommer jag att läsa Melchors Orkansäsong som Tranan gav ut ifjol. 

BOK: Tiden är en mor av Ocean Vuong (Natur och Kultur) 
Vuong följer upp romanen En stund är vi vackra på jorden med diktsamlingen Tiden är en mor. Romanen handlade om en son och en mor som invandrat från Vietnam till USA. Diktsamlingen handlar om en mor som har gått bort. Men också om klass, och känslan av att inte veta om man förtjänar kärlek, fastän man är tillräcklig.

RADIO: Bokpodden i P1 (Sveriges Radio)
Samtidigt som jag pluggade jobbade jag på Akademibokhandeln, och varje vecka sålde vi ett gäng ex av Den hemliga historien. De flesta av oss har läst den, många har läst om den – inte jag. Jag har tänkt göra det men har aldrig kommit till skott, tacksamt nog har Lydia Sandgren gjort det. Hon berättar om sitt förhållande till romanen i nya ”Bokpodden i P1”, 30 minuters mys.

OCH DET HÄR SER JAG FRAM EMOT:
Jag ser fram emot att fortsätta hänga på Dramaten. Efter att ha blivit golvad av både Macbeth och Natthärberget ser jag i höst fram emot Arv, inspirerad av E.M. Forsters roman Howards End – föreställningen är sju timmar och 30 minuter lång! Kommer också att gå på Brott och straff med bl a Gustav Lindh. 

Marie tipsar

TV: Love, death & robots (Netflix)
Riktigt bra och smart animerat för vuxna. I Love, death & robots tredje säsong möter vi zombies, robotar och apokalypsen i en rad kortfilmer. Vissa av dem är genialiska och någon är galet läskig. Som det ofta är när David Fincher (!) är inblandad. Perfekt avkoppling när man har bara en kort stund över i alla fall. 

BOK: Vi ska ju bara cykla förbi av Ellen Strömberg (Rabén & Sjögren/Schildt & Söderströms)
Manda och Malin är två tonåringar som längtar efter äventyret, det som kanske finns runt livets hörn. Men för att komma dit testar de saker för första gången. Hångel och öl till exempel. Och upptäcker att en kyss från den snygga killen man suktat efter inte alls behöver bli så bra som man har tänkt. Ellen Strömberg har skrivit en bok som känns i hela kroppen, och som känns igen med varenda bit av hjärtat. Alla borde läsa den!

TV: Stranger Things, säsong fyra (Netflix)
Jag var så orolig innan fjärde säsongen av Stranger Things drog igång. Över att skådespelarna skulle ha blivit för gamla, att avsnitten skulle kännas för långa, att bröderna Duffer bara skulle göra säsongen för sakens skull och att storyn skulle vara för tunn. Men så drog det i gång och levererade bättre än någonsin. Så mörkt, så snyggt, så underbart. Hade gärna levt kvar i Hawkins mycket längre än vad jag får. Lyssnar nu på Kate Bush, köper t-shirten, leker med Eleven POP-figuren medan jag poppar popcorn och inväntar de två avslutande avsnitten för säsongen som kommer 1 juli. GAH!

OCH DET HÄR SER JAG FRAM EMOT:
Eld av Jonas Hassen Khemiri (Dramaten)
Biljetter är inköpta och restaurangbordet för försnack bokat. Jag missar inte Eld på Dramaten. En nyskriven pjäs om ett kompisgäng som en dag inser att saker inte blivit som de tänkt sig. Det är en berättelse om förödmjukelse, hämnd och vänskapens hierarkier står det i programbladet. Förväntar mig något storslaget. Urpremiär 25 augusti.

Lina tipsar

TV: The Responder (SVT Play)
Slutkörda och deprimerade polisen Chris Carson har degraderats efter korruptionsanklagelser, och har nu nattskiftet där han slits mellan rätt och fel på Liverpools gator, på jobbet och hemma. Martin Freeman är o-tro-ligt bra i det här brittiska kriminaldramat, som är perfekt att sträckkolla på en regnig sommarkväll.

BOK: Det smälter av Lize Spit (It-Lit)
Sommarens bästa bok utan konkurrens! Eva växer upp i en liten flamländsk by på 90-talet med bara två jämnåriga kompisar, Laurens och Pim. De följs åt under skolåren, och kallar sig de tre musketörerna, men i tonåren skiftar dynamiken och något fruktansvärt inträffar. Att berätta mer om handlingen är att spoila för mycket, men som läsare sitter man på nålar när man kastas mellan barndomsskildringen och tidigt 2000-tal, där Eva sätter sig i en bil och kör mot byn, till en återträff med ett stort isblock i bagageutrymmet…

UTSTÄLLNING: Essence-EksistenceAnselm Kiefer på Artipelag
Artipelag fyller 10 år och firar med en storslagen utställning med den tyske konstnären Anselm Kiefer, som räknas till en av samtidens främsta konstnärer. Och BA-BOOM – en utställning i världsklass! Sånt här får man sällan se i Sverige, så värt en utflykt i sommar! 

OCH DET HÄR SER JAG FRAM EMOT:
Nope av Jordan Peele
Efter filmsuccérna Get Out och Us är Jordan Peele tillbaka. Vad handlar det om denna gång? Oklart, det verkar vara mycket hysch-hysch om filmens innehåll, men av trailern att döma är det en science fiction-skräckis som involverar hästar, aliens och Hollywood. Gissningsvis mycket mer än så, för Jordan Peeles tidigare filmer har krupit under skinnet och pekat på mycket som skaver i vår samtid. Ni hittar mig i biosalongen 22 juli när filmen har premiär.